Ce prevede proiectul

Ce prevede proiectulProiectul local se afla in dezbatere publica pana pe data de 24 mai, cand urmeaza a fi luata o decizie finala in privinta politicilor de interventii asupra fatadelor.

Proiectul presupune ca proprietarii de cladiri sa ia masuri pentru reabillitarea structural arhitecturala a cladirii . In cazul in care nu se iau masuri, autoritatile publice le vor transmite acestora obligatiile.

Pentru prima etapa a proiectului s-au indetificat ca zone prioritate bulevardele Lascar Catargiu, Calea Victoriei, Carol, Pache Protopopescu, Magheru, Balcescu, Bratianu, Regina Elisabeta si Kogalniceanu.

Pentru constructiile din zone protejate se interzice realizarea de suprafete vitrate de mari dimensiuni, utilizarea de materiale improprii, cum ar fi placajele ceramice sau culorile stidente care pot distruge omogenitatea zonei.

Bransamentele vor fi ingropate, antenele si cablurile TV nu vor fi dispuse in zone vizibile, montarea aparatelor de aer conditionat pe fatadele dinspre strada sunt interzise.

Proiectul mai prevede ca pentru fatade sa fie utilizate doar tonuri neutre, deschide de gri, bej, galben si alb.

Cine va plati?


Proiectul prevede ca finantarea reabilitarilor va fi asigurata din fondurii proprii de detinatorii cladirilor. Exista insa si cateva exceptii printre care si Primaria sa asigure fonduri in limita bugetului in cadrul zonelor prioritare. Cheltuielile pot si preluate de Primarie, spre exemplu, daca detinatorii cladirilor fac dovada ca au un salariu sub salariul mediu net pe economie.

Cum este comentat proiectul?

Proiectul este privit ca o gura de oxigen necesara pentru infatisarea orasului, dar a starnit si mai multe nemultumiri in randul bucurestenilor in special ca urmare a unora dintre regulile impuse, interzicerea aparatelor de aer conditionat fiind unul dintre cele mai comentate aspecte. Ce spun bucurestenii, dar si producatorii de materiale de constructii, unul dintre domeniile care ar putea avea mai mult de munca in perioada urmatoare daca acest proiect este aprobat, aflati din slide-urile urmatoare.

Daca interzici ceva, da si o alternativa

Daca interzici ceva, da si o alternativaInterzicerea montarii aparatelor de aer conditionate pe fatade a atras cele mai multe comentarii negative.

"Propunere laudabila... partial. E minunat sa va ganditi la estetica orasului nostru, macar in ceasul al doisprezecelea si macar pentru cateva bulevarde (desi se pot spune multe si despre diferentierea intre contribuabilii care au nefericirea sa intre in acest lot experimental si ceilalti). Experimental - sa vedeti cum NU se aplica inca o reglementare. OK sa dispara cablurile ce atarna pe fatade (si pe stalpi!) - exista solutii de ingropare, chiar daca sunt mai scumpe. OK si pentru disparitia "palariilor" de antene - exista o oferta relativ bogata de televiziune prin cablu. OK pentru culori! Pentru disparitia firidelor de bransament de pe fatada principala - frumos ca intentie dar ce te faci cu cladirile care nu au dubla orientare si acces secundar?! Iar cu aparatele de aer conditionat - imposibil! Argumente: 1.In cladirile de locuinte colective exista multe apartamente cu orientare unica iar daca acea orientare este spre sud, sud-vest, vest - cu orice masuri de izolare termica temperaturile depasesc vara nivelul de confort, mai ales pentru persoanele cu afectiuni diverse. 2.Teoria cu amplasarea unitatilor exterioare in balcon e frumoasa - dar acolo unde balcoanele sunt inchise (cazul cel mai frecvent intr-o zona cu ierni la fel de excesive ca si verile) o astfel de amplasare este o gluma proasta! Fireste, se poate face un regulament care sa prevada ca pentru cladirile noi sa se proiecteze amplasamente speciale, mascate, pentru aparatele de aer conditionat - dar nu e o solutie pentru cladirile existente! 3.Realizarea de trasee lungi intre unitatile interioare si exterioare de aer conditionat reduc (uneori semnificativ) randamentul acestora - ceea ce nu e numai o problema a celui care plateste factura ci e pana la urma o problema de protectie a mediului - adica a tuturor! Fireste pot fi discutii - fiecare a pus unitatea unde i-a traznit, conductele exterioare arata dezagreabil - se poate crea reguli de amplasare pentru fiecare cladire dar nu interzicere", comenteaza un bucurestean proiectul Primariei.

Interzicerea montarii aparatelor de aer conditionat pe fatadele de la strada a atras cel mai mult atentia bucurestenilor care au comentat pe site-ul Primariei Bucuresti.

Astfel, pe unul dintre bucuresteni il supara in mod special ca nu se ofera solutii alternative pentru aceasta propunere, cum ar fi "camuflarea aparatelor".

Marian comenteaza "L-am auzit pe dnul arhitect–sef afirmand ca exista solutii tehnice de reamplasare a aparatelor de AC. Nu stiu ce experti a consultat, dar e bine sa stie urmatoarele recomandari de instalare. Se va evita amplasarea Unitatii externe : - la o distanta mai mare de 10m si/sau la o diferenta de nivel mai mare de 5m fata de unitatea interna (la majoritatea aparatelor tip split). Cu cat distanta dintre unitatea interioara si cea exterioara este mai mare cu atat scaderea de putere a instalatiei este mai mare. ; - in balcoanele inchise sau in aceeasi incapere cu unitatea interna. Montat intr-un balcon inchis, caldura evacuata de condensator se va acumula si va duce la oprirea automata, pentru protectia aparatului. ; - sub streasini, in locurile unde, de regula, iarna se formeaza turturi de gheata (pericol de distrugere a aparatului). Solicit sa ni se spuna public care este solutia tehnica propusa de primarie pentru mutarea aparatelor si care sa mentina conditiile de confort si de functionare in parametri a acestora (in vest fatadele sunt libere pentru ca blocurile sunt construite de la inceput cu instalatie de cliomatizare centralizata, ceea ce nu merge la blocurile vechi deja de 30-50 ani). Aceasta idee este de acelasi calibru ca si cea de interzicere a inchiderii balcoanelor, deci de creare disconfort".

Stop culorilor vii pe fatade

Stop culorilor vii pe fatadeFatadele in culori neutre nu i-a deranjat atat de mult pe bucuresteni, desi producatorii spun ca desi albul e cea mai vanduta culoare pentru tencuieli in Bucuresti, de cele mai multe ori ea este combinata cu diverse culori tari.

„Romanii aleg in medie dintr-o paleta de circa 12 culori atunci cand este vorba despre fatadele cladirilor, cea mai vanduta culoare de tencuiala din Romania fiind portocaliu”, spun oficialii Duraziv.

“Este interesant de remarcat ca paleta coloristica pentru care se opteaza cand vine vorba despre proiecte de amenajare interioara este una foarte limitata. Acest lucru se schimba radical cand vine vorba de fatadele cladirilor”, remarca Gabriel Constantin, manager B2B in cadrul companiei Duraziv.

„La nivel european comportamentul de consum este inversul celui din Romania, respectiv apetitul pentru culoare se manifesta la interior, asa cum este si normal in vreme ce fatadele sunt mai neutre. Daca in privinta caselor particulare decizia apartine proprietarilor, in ceea ce priveste blocurile reabilitate termic alegerea culorilor revine fie autoritatilor, fie administratorilor de bloc, fara ca acest fapt sa fie reglementat conform unei strategii de urbanism” a continuat Gabriel Constantin.

Conform datelor Duraziv, in Bucuresti tencuielile de fatada in culoare alba reprezinta cea mai mare pondere a vanzarilor, insa ulterior acestea sunt combinate cu diverse alte culori tari. Prin urmare rezultatul nu este chiar cel dorit de Primarie.

Primul aspect care trebuie urmarit atunci cand se ia o decizie privind nuanta fatadei este contextualizarea, integrarea in peisajul oferit de vecinatatile existente. In cazul restaurarilor sau renovarilor de cladiri istorice cu valoare arhitecturala, este important sa se tina cont de starea initiala, culorile tari fiind neindicate si total neconforme cu caracterul cladirii.



Poate ar trebui interzise si reclamele

Poate ar trebui interzise si reclameleProiectul mentioneaza ca vor fi pastrate doar panourile publicitare si firmele amplasate cu autorizatie. Unii bucuresteni sunt insa impotriva reclamelor si considera ca daca se hotareste interzicerea aerului conditionat montat pe fatadele de la strada poate ar trebui interzise, in acelasi scop estetic, si reclamele.

Ce costuri presupune renovarea unei fatade

Ce costuri presupune renovarea unei fatadeProiectul propus de Primaria Capitalei vizeaza in special cladirile cu fatade deteriorate din zone centrale. Lucarile de renovare a fatadelor implica decopertarea, tratarea si consolidarea stratului suport, aplicarea unei termoizolatii acolo unde este cazul, iar ulterior efectarea unor interventii asupra tamplariei termoizolante. In ultima faza vor fi realizate finisajele. In cazul in care cladirea prezinta stucaturi sau alte detalii ornamentale, acestea trebuie scoase cu grija inainte de aplicarea sistemului de termoizolare si reinstalate ulterior, pentru a aduce fatada la starea initiala, au explicat specialistii Duraziv.

Costurile medii pentru renovarea fatadelor sunt de 10 euro pe mp, in cazul in care s-a optat si pentru aplicarea unor produse termoizolante, aceasta valoare fiind una asociata sistemelor cu polistiren. Costul de 10 eurp include: adezivul pentru lipire si adezivul pentru masa de spaclu, polistirenul expandat, plasa de armare si diblurile aferente, amorsa, finisajul - de obicei tencuiala decorativa - profilele de soclu, picuratorul si profilele de colt (acestea din urma sunt extrem de importante pentru protejarea fatadei de aparitia petelor si pentru a inchide sistemul astfel incat nimic sa nu mai poata patrunda intre termosistem si fatada existenta a cladirii) Nu sunt incluse manopera si tamplaria. In cazul utilizarii altor produse termoizolatoare costurile cresc cu aproximativ 15%, potrivit datelor Duraziv.

Ce se intampla in vest

Ce se intampla in vestDuraziv si Xella Romania si-au manifestat sustinerea pentru proiectul PMB. Xella Romania au mentionat ca astfel de proiecte sunt implementate si in vest, in timp ce Duraziv a atras atentia asupra unei mai bune coerente estetice, avand in vedere ca Romanii prefera de obicei culorile mai puternice pentru fatade.

„In Berlin autoritatile au optat pentru stimularea proprietarilor in vederea utilizarii unui anumit cod de culori. Astfel, cei care executa lucrari de renovare a fatadelor pot beneficia de scutiri substantiale de la plata impozitelor pe cladire in cazul in care opteaza pentru un numar limitat de culori propus de primarie”, declara Marius Dragne, CEO Xella Ro, parte din grupul german Xella.

„Majoritatea interventiilor la nivel de fatada presupun si lucrari de reabilitare termica, aceasta si pentru ca pana in 2020, conform noilor directive ale UE la care si Romania trebuie sa se alinieze, consumul de energie al imobilelor trebuie redus aproape de zero. Din pacate, deseori se recurge la solutii care afecteaza arhitectura si chiar sanatatea cladirii, in ciuda semnalelor de alarma repetate ale arhitectilor”, explica Marius Dragne.

“Renovarea si reabilitarea unei cladiri nu se rezuma la o refacere de fatada, este nevoie de interventii responsabile, uneori si la nivel de structura. In ceea ce priveste fatadele, Bucurestiul are o semnificativa mostenire de arhitectura de sorginte franceza, extrem de valoroasa din punct de vedere imobiliar si turistic. De aceea este important sa se reglementeze modul in care se realizeaza aceste interventii, fie prin acte legislative, fie prin politici de urbanism inpirate de alte capitale Europene”, explica Marius Dragne.

Astfel, este bine cunoscut exemplul orasului Paris, unde politica de urbanism impune proprietarilor de cladiri din centrul orasului sa restaureze fatadele la un anumit nivel de calitate si respectand intocmai arhitectura initiala. Cei care nu dispun de bugetele necesare au la dispozitie o serie de alternative. Fie primaria plateste restaurarea, iar proprietarul achita in rate contravaloarea investitiei, fie primaria plateste lucrarile, dar devine proprietar al cladirii in cuantumul sumei investite, raportat la valoarea impozitului. Mai exista si o a treia varianta, in care primaria achizitioneaza cladirea, iar cu banii obtinuti proprietarul se muta in alta cladire, in care isi permite sa locuiasca si pe care o poate intretine. Aceste prevederi au fost impulsionate de importanta pe care o au veniturile generate din turism in bugetul primariei Parisului.

In Germania cladirile istorice cu valoare arhitecturala sunt termoreabilitate exclusiv la interior.