Alba Iulia: peste 5 milioane de lei

Alba Iulia: peste 5 milioane de lei

Primaria Alba Iulia aloca peste 5 milioane de lei pe an pentru intretinerea spatiilor verzi, iar suma este impartita intre trei firme care au castigat licitatia pentru aceste servicii. In prezent in oras se planteaza de la simple panselute pana la ienuperi si chiar palmieri.

Purtatorul de cuvant al Primariei Alba Iulia, Mihai Coser, spune ca orasul este impartit in trei loturi care au fost scoase la licitatie si adjudecate de firmele SC Salprest SRL Alba Iulia, care se ocupa de intretinerea spatiilor verzi din "orasul de jos", valoarea contractului fiind de peste 1,5 milioane de lei cu TVA pe an, Luxor LTD SRL, care se ocupa de cartierul Cetate, valoarea contractului fiind putin peste 1,4 milioane de lei cu TVA pe an, si SC Sport Turism SRL, care intretine spatiile verzi din zona istorica a orasului, pentru un contract de 2,3 milioane de lei cu TVA pe an.

Serviciile de intretinere a spatiilor verzi, care includ atat intretinerea, cat si plantarea de flori, arbori si arbusti, au fost licitate pentru urmatorii patru ani.

Sursa foto: Cetatea Alba Iulia/Shutterstock.com

Arad: 7,5 milioane de lei

Arad: 7,5 milioane de lei

Primaria Arad va cheltui, in acest an, 7,5 milioane de lei pentru intretinerea si amenajarea spatiilor verzi, compuse in mare parte din gazon, arbori si arbusti. Bugetul este cu 12% mai mare decat in 2013, cand au fost alocati 6,7 milioane de lei, dar s-au cheltuit doar 4,6 milioane de lei.

In Arad au fost inventariate spatii verzi care se intind pe o suprafata de peste 1.250.000 de metri patrati. Potrivit purtatorului de cuvant al Primariei Arad, Corina Draghici, fiecare sector a fost licitat separat. In ultimii ani, strategia municipalitatii a fost de a se planta gazon, fiind tot mai rare rondourile cu flori, in care de regula se planteaza trandafiri.

Conform bugetului aprobat, in acest an ar urma sa fie amenajate spatii verzi noi in cartiere, pe o suprafata de aproximativ 26.000 de metri patrati.
Municipalitatea ofera posibilitatea asociatiilor de locatari sau proprietari sa solicite amenajarea gratuita de spatii verzi, Primaria angajandu-se sa asigure atat materialul saditor, cat si lucrarile, dar cu conditia ca asociatiile sa isi asume in scris raspunderea ca vor ingriji aceste spatii cel putin cinci ani.

Sursa foto: Primaria Arad/Shutterstock.com

Bacau: 20.000 de panselute, cumparate cu 18.000 de lei

Bacau: 20.000 de panselute, cumparate cu 18.000 de lei

Peste 20.000 de panselute, care au costat 18.000 de lei, au fost plantate in aceasta primavara la Bacau. Autoritatile locale sustin ca nu s-au cheltuit prea multi bani de la buget pentru flori sau arbori, in conditiile in care primaria are propria pepiniera de 11 hectare.

Primaria Bacau nu a cheltuit prea multi bani de la buget in aceasta primavara pe florile de sezon sau arbusti ornamentali, sustin autoritatile locale, in conditiile in care pe spatiile verzi din municipiu s-au folosit aceiasi bulbi de zambile si narcise din anii anteriori. De asemenea, nici cei 700 de arbori si 30.000 de fire de gard viu nu le-ar fi costat nimic pe autoritatile bacauane, pe motiv ca ar fi fost produsi in propriile pepiniere.

"Singurii bani cheltuiti de la buget, 18.000 de lei, au fost pe 20.000 de fire de panselute, la care se adauga, evident, salariile angajatilor de la Sectia Spatii Verzi. De vreo noua ani avem propria pepiniera, care se intinde pe o suprafata de 11 hectare, unde producem tot materialul saditor si puietii de copaci pe care apoi ii plantam in oras. Crizantemele, care vor fi plantate la vara in oras, sunt tot aici produse, in serele sectiei", afirma purtatorul de cuvant al Primariei Bacau, Ionut Tomescu.

Totusi, autoritatile bacauane vor mai scoate bani de la buget in luna mai, atunci cand vor fi cumparate alte flori de sezon, insa nu au putut preciza ce sume vor fi cheltuite, sustinand ca acest lucru depinde de piata si de necesarul de plante.

Sursa foto: Panselute/Shutterstock.com

Bistrita: peste 360.000 de lei pentru sere si plantarea de flori si arbusti

Bistrita: peste 360.000 de lei pentru sere si plantarea de flori si arbusti

Primaria Bistrita cheltuieste, anul acesta, peste 360.000 de lei pentru producerea si plantarea de flori si arbusti, suma fiind prevazuta in bugetul Directiei de Servicii Publice la capitolul "spatii verzi". Astfel, Consiliul Local Bistrita a alocat peste 115.000 de lei pentru producerea si plantarea in oras de plante anuale, cum sunt petuniile si begoniile, bienale - garofite si panselute si plante curgatoare - muscate, in total 216.100 de bucati.

Totodata, din bugetul local s-au alocat 248.620 de lei pentru plantare de arbori, arbusti si trandafiri, in total 4.370 de bucati. Plantele sunt cultivate in serele municipiului Bistrita tot timpul anului si plantate de muncitori ai Primariei. Bugetul total pentru materiale si prestari servicii in domeniul spatiilor verzi este de peste 440.000 de lei.

Sursa foto: Panselute/Shutterstock.com

Brasov: 1,5 milioane lei pentru flori si plante ornamentale

Brasov: 1,5 milioane lei pentru flori si plante ornamentale

In acest an, Primaria Brasov a alocat un buget de 1,5 milioane lei pentru flori si spatii verzi, iar in luna mai va fi organizata o licitatie pentru amenajarea spatiilor verzi.

Firma care va castiga licitatia pentru amenajarea spatiilor verzi va semna cu municipalitatea un contract-cadru pe o perioada de patru ani. Pana in prezent, a existat un contract de concesiune cu o firma, insa acesta a expirat si este nevoie de organizarea unei noi licitatii.

Pe langa sumele care vor fi cheltuite pentru amenajarea rodurilor de flori din parcuri sau sensuri giratorii, municipalitatea are la dispozitie 200.000 de fire de gard viu si aproximativ 1.500 de puieti de pomi din diverse specii, care urmeaza sa fie plantati in parcuri si pe arterele din oras.

Sursa foto: Intrare in Centrul Vechi Brasov/Shutterstock.com

Buzau: 8,6 milioane lei pentru ingrijirea spatiilor verzi

Buzau: 8,6 milioane lei pentru ingrijirea spatiilor verzi

La Buzau au fost plantate, in aceasta primavara, 67.000 de fire de flori in intreg orasul. Pentru acest an primaria a alocat din buget 8,6 milioane de lei pentru ingrijirea spatiilor verzi, insa angajatii societatii care se ocupa de intretinerea acestora se plang ca in unele zone aranjamentele florale sunt distruse de maidanezi.

Primaria Buzau a infiintat, in urma cu mai bine de zece ani, o societate comerciala care are ca obiect de activitate intretinerea spatiilor verzi si a drumurilor din municipiul Buzau. Societatea Urbis Serv SRL primeste anual de la Primaria Buzau, actionarul majoritar, un buget in care trebuie sa se incadreze, iar lucrarile sunt decontate prin facturi, astfel ca, de exemplu, in anul 2013 suma decontata a fost 10,14 milioane de lei, desi bugetul alocat a fost mai mare.

Urbis Serv estimeaza ca in acest an vor fi plantate in jur de 200.000 de flori, dat fiind ca si bugetul alocat este mai mic, dar si pentru ca societatea a facut reduceri masive de personal in ultimii ani. In plus, o parte din florile plantate in toamna lui 2013 au inflorit acum. De la venirea primaverii, in municipiul Buzau au fost plantate 67.000 de fire de flori, urmand ca pana la finalul sezonului sa fie sadite alte 3.000 de fire.

Sursa foto: Spatiu verde/Shutterstock.com

Cluj-Napoca: 130.000 de lei pentru florile din sensuri giratorii si scuaruri

Cluj-Napoca: 130.000 de lei pentru florile din sensuri giratorii si scuaruri

Primaria Cluj-Napoca va cheltui in acest an aproape 130.000 de lei pentru florile ornamentale care vor fi plantate in special in sensurile giratorii, scuaruri, in ghivecele asezate in zona pietonala de pe Bulevardul Eroilor sau pe alte strazi din zona centrala.

Angajatii Regiei Autonome a Domeniului Public au inceput deja plantarea unor flori in luna martie, operatiune care va continua pana in toamna, in functie de specii si perioada optima de plantare. Purtatorul de cuvant al Primariei Cluj-Napoca, Oana Buzatu, afirma ca plantarea florilor are loc in baza unui acord-cadru incheiat in anul 2013 cu trei firme care livreaza flori.

In acest an se vor planta peste 142.000 de flori - petunii, salvie, begonii si altele, cu o valoare totala de 128.995,21 lei cu TVA.

Sursa foto: Biserica Sf. Mihail Cluj-Napoca/Shutterstock.com

Constanta: 500.000 de lei pentru flori

Constanta: 500.000 de lei pentru flori

Primaria condusa de Radu Mazare vrea sa cumpere 100.000 de fire de flori pentru spatiile verzi din Constanta si din Mamaia, alocand 500.000 de lei pentru acestea, insa la licitatia organizata in aceasta saptamana nu s-a prezentat nimeni.

"Avem o licitatie pentru 500.000 de lei, care era programata in 9 aprilie, dar nu s-a prezentat nimeni. Sper ca in cateva zile sa fie programata o noua licitatie si sa se prezinte cineva pentru ca avem nevoie de rasaduri de flori. Noi speram ca pana in 15 aprilie sa ne apucam de plantat. Nu este o problema nici daca le plantam la sfarsitul lunii aprilie, totul este sa vina cineva la licitatie", spune Aurora Trasca, directorul executiv al Directiei Gospodarire Comunala din Primaria Constanta.

Sursa foto: Cazinoul din Constanta/Shutterstock.com

Deva: 120.000 de lei pe lalele, trandafiri, panselute si muscate

Deva: 120.000 de lei pe lalele, trandafiri, panselute si muscate

In bugetul pe 2014 al Serviciului Public de Intretinere si Gospodarire Municipala al Primariei Deva a fost alocata suma de 122.500 de lei pentru cumpararea a 5.000 de trandafiri, 4.000 de bulbi de lalele, 3.000 de muscate si 25.000 de panselute.

"Pentru 5.000 de trandafiri a fost alocata suma de 30.000 de lei, pentru 4.000 de bulbi de lalele - 6.000 de lei, pentru 3.000 de muscate - 24.000 de lei, iar pentru 25.000 de panselute - 62.500 de lei. In schimb, a fost cheltuita suma de 49.600 de lei, inclusiv TVA, cu care au fost cumparate 20.000 de panselute. Achizitia s-a facut prin notificare de atribuire la cumpararea directa pe SEAP. Au fost plantate 18.170 de panselute pana acum", spune Laura Chinci, consilier la Cabinetul primarului din Deva.

Ea afirma ca anul acesta au fost achizitionate mai putine panselute decat anul trecut, cand Primaria a cumparat si a plantat 26.200 de astfel de flori, in valoare de 52.400 lei, adaugand ca investitia in cumpararea de flori este "importanta pentru infrumusetarea orasului".

Sursa foto: Orasul Deva/Shutterstock.com

Drobeta Turnu Severin: 100.000 euro pe trandafiri si arbori ornamentali

Drobeta Turnu Severin: 100.000 euro pe trandafiri si arbori ornamentali

Primaria Drobeta Turnu Severin investeste anual aproximativ 100.000 de euro in achizitia de flori si arbori ornamentali exotici pentru spatiile verzi, insa unii dintre arbusti s-au uscat, pentru ca nu s-au adaptat la clima si au fost inlocuiti.

La inceputul anului 2012, Primaria Drobeta Turnu Severin a cheltuit aproximativ 160.000 de euro pentru artari globulari, trandafiri si platani care au fost plantati in zona de promenada Crisan, in parcarile dintre blocuri si de-a lungul mai multor trotuare din municipiu. La mai putin de sase luni de la plantare, in zona de promenada Crisan multi arbori ornamentali s-au uscat, iar in toamna 2012 au fost inlocuiti. Cei aproximativ 2.000 de arbori plantati in primavara 2012 au fost adusi din Italia si au costat 160.000 de euro.

De altfel, in urma unui control al Curtii de Conturi la o astfel de achizitie din anul 2012 au fost descoperite nereguli, stabilindu-se ca municipalitatea a achitat arbori ornamentali la preturi supraevaluate, de aproximativ 300 lei bucata, prejudiciul fiind de 288.000 lei.

Ulterior, in noiembrie 2013, Primaria Drobeta Turnu Severin a atribuit, prin licitatie, un contract in valoare de aproximativ 120.000 de euro catre o firma din municipiu pentru achizitia de plante ornamentale care urmau sa fie plantate in doua transe - prima in noiembrie 2013, iar cealalta in martie 2014.

Astfel, potrivit anuntului licitatiei publicat de Primaria Drobeta Turnu Severin, valoarea contractului pentru "Achizitia de arbori si arbusti ornamentali pentru continuarea programului de reabilitare si infrumusetare a zonelor verzi din municipiu" a fost de 527.648 lei, din cele patru firme care s-au prezentat castigatoare fiind SC Flora Sercom din Drobeta Turnu Severin, cu oferta de 513.343 de lei.

In baza contractului, jumatate din totalul de 936 de platani, artari si alte plante ornamentale au fost plantate in toamna 2013, iar celalata se planteaza acum.

Sursa foto: Trandafiri/Shutterstock.com

Hunedoara: angajatii Primariei "cosmetizeaza" florile plantate anul trecut din sponsorizari

Hunedoara: angajatii Primariei "cosmetizeaza" florile plantate anul trecut din sponsorizari

In timp ce altii planteaza panselute, reprezentantii Primariei Hunedoara "cosmetizeaza" florile plantate in toamna anului trecut, din sponsorizari, sustinand ca nu au alocat niciun leu pentru a cumpara flori.

"Pentru anul 2014 nu a fost alocata nicio suma de bani din bugetul local al Hunedoarei pentru achizitionare de flori. In momentul de fata, in municipiul Hunedoara se cosmetizeaza panselutele plantate in toamna anului trecut. La nivelul Primariei municipiului Hunedoara exista doua contracte de sponsorizare incheiate in anul 2013, care au ca obiect punerea la dispozitie a florilor in scopul sustinerii activitatii de amenajare peisagistica", spune purtatorul de cuvant al Primariei Hunedoara, Silke Oprean.

Potrivit acesteia, una dintre firme, SC Micro Mega Hd SA, a sponsorizat cu flori in valoare de 40.271 lei, iar celalata firma, SC Recom SID SA, cu 93.200 de lei. Anul trecut, in zonele verzi, parcurile si giratoriile din Hunedoara s-au plantat, pe langa panselute, begonii si flori de gradina.

Sursa foto: Castelul Hunianzilor, Hunedoara/Shutterstock.com

Ploiesti: 2,6 milioane lei fara TVA pe flori, arbori si arbusti

Ploiesti: 2,6 milioane lei fara TVA pe flori, arbori si arbusti

Autoritatile din Ploiesti au platit, anul trecut, pentru florile, arborii si arbustii plantati pe domeniul public 2.665.000 de lei, iar in primele trei luni ale acestui an firma care se ocupa de spatiile verzi din oras a incasat peste 880.000 de lei pentru florile plantate in ronduri, scuaruri, parcuri si in ghivecele de pe stalpi.

La Ploiesti, de infrumusetarea domeniului public de ocupa societatea comerciala Servicii de Gospodarire Urbana (SGU) Ploiesti SRL, care apartine Consiliului Local.

Pentru acest an, Consiliul Local Ploiesti a aprobat pentru SGU un buget mai mare decat cel de anul trecut, veniturile firmei fiind estimate la 27,7 milioane lei, iar cheltuielile la aproape 27,3 milioane lei. In cursul anului trecut aceasta societate a incasat 1.384.394 fara TVA pentru flori, la care se adauga 1.280.936 fara TVA pentru arborii si arbustii proveniti din serele SGU si plantati in oras.

Sursa foto: Ploiesti/Shutterstock.com

Ramnicu Valcea: flori livrate din sere de catre firma Consiliului Local

Ramnicu Valcea: flori livrate din sere de catre firma Consiliului Local

La Ramnicu Valcea, firma care se ocupa de spatiile verzi este Piete Prest SA, care apartine Consiliului Local si care se ocupa atat de amenajarea acestor spatii, cat si de productia florilor. Societatea are o sera care furnizeaza cea mai mare parte a arbustilor si florilor plantate in Ramnicu Valcea.

Pentru acest an, Piete Prest are un buget care prevede venituri estimate la 10.141.500 lei si cheltuieli de 10.132.290 lei. Anul trecut, societatea a avut venituri totale de 10.407.490 lei si cheltuieli de 10.337.167 lei. Tarifele practicate de Piete Prest sunt aprobate printr-o hotarare a Consiliului Local Ramnicu Valcea adoptata in anul 2010.

Spre exemplu, pentru activitatea de "plivire a buruienilor in peluze” societatea incaseaza 17 lei plus TVA pentru o suta de metri patrati, pentru semanarea a 100 de metri patrati de gazon pretul este de 109 lei, plus TVA, pentru saparea manuala a unei gropi pentru plantat arbori si arbusti se percep 16 lei plus TVA, iar stropirea suprafetelor cu furtunul de la cisterna costa 75 de lei fara TVA pentru 100 de metri patrati. Taierea "de corectie” a unui trandafir costa 47 de bani, iar administrarea unei tone de ingrasaminte chimice complexe costa peste 20.000 de lei, conform tarifelor aprobate prin HCL si publicate pe site-ul societatii.

Preturile pentru plantarea unui metru liniar de gard viu pornesc de la 2,31 lei si ajung la peste 4 lei in functie de planta, iar tarifele pentru plantarea florilor difera si ele. Spre exemplu, plantarea a 100 de flori cu inaltimea de pana in 15 centimetri costa 17,91 lei plus TVA, iar pentru plantarea a 100 de flori in jardiniere si vase decorative tariful ajunge la aproape 27 de lei, la care se adauga TVA.

Sursa foto: Flori in sere/Shutterstock.com

Sfantu Gheorghe: peste 300.000 de flori si arbusti provin din serele orasului

Sfantu Gheorghe: peste 300.000 de flori si arbusti provin din serele orasului

Rasadurile sunt aduse de la serele Gradinariei municipale, care apartin de Primarie. In acest an angajatii de la Gradinaria orasului planteaza circa 300.000 de rasaduri de flori, printre care lalele, branduse, muscate, panselute sau cineraria, dar in sere se produc rasaduri si pentru institutiile subordonate Primariei si pentru asociatiile de locatari.

Potrivit Primariei Sfantu Gheorghe, bugetul anual al Gradinariei se ridica la circa un milion de lei, bani din care se asigura plata celor 24 de salariati, intretinerea spatiilor verzi, dar si materialul saditor care nu se poate produce la Gradinarie.

Sursa foto: Flori in sere/Shutterstock.com

Sibiu: 130.000 de lei pentru tei din Olanda, meri ornamentali si panselute

Sibiu: 130.000 de lei pentru tei din Olanda, meri ornamentali si panselute

Primaria a cumparat 200 de tei din Olanda, cu 95.000 de lei, care vor fi plantati pe strazi reabilitate si modernizate anii trecuti. In Sibiu se planteaza 25.000 de panselute, achizitionate printr-un contract de 34.000 de lei. Acestea sunt singurele plante achizitionate in aceasta primavara, completand achizitiile facute in toamna anului trecut.

In toamna, serviciul de resort al Primariei Sibiu a plantat in parcuri si pe strazi peste 450 de arbori - tei, artari, platani, stejari, salcii, gladite, dar si mai mult de 130.000 de flori - crizanteme, panselute, lalele si aproximativ o suta de mii de plante bienale si perene, atat in parcuri, cat si in cele 38 de sensuri giratorii din oras.

Tot in toamna, Primaria Sibiu a montat peste o mie de metri patrati de gazon pe unul dintre bulevardele centrale, dar si in patru sensuri giratorii create anul trecut. Dupa ce vremea se va incalzi, pe stalpii din oras vor fi atarnate cele peste doua mii de ghivece cu muscate care infrumuseteaza orasul in sezonul cald si care sunt pastrate in sere pe timpul iernii.

Potrivit reprezentantilor Primariei Sibiu, in total, Serviciul Public de Administrare a Parcurilor si Zonelor Verzi ingrijeste peste 200.000 de flori, 40.000 de fire de arbusti, kilometri de gard viu, dar si arborii din parcuri, sensuri giratorii si de pe aliniamentele stradale.

Sursa foto: Piata Mare din Sibiu/Shutterstock.com

Suceava: 150.000 de euro pentru flori din sera primariei

Suceava: 150.000 de euro pentru flori din sera primariei

Primaria Suceava isi asigura din sera proprie florile care sunt plantate in parcuri sau pe strazi. Costurile anuale cu aceasta activitate sunt estimate la 150.000 de euro, potrivit primarului PDL Ion Lungu. "Ne facem singuri si bulbi si semintele necesare", explica primarul.

El spune ca in aceasta primavara sunt plantate aproximativ 300.000 de fire de flori, produse in serele proprii, iar pe parcursul anului unele dintre ele vor fi inlocuite.

Targu Mures: arbori si arbusti cumparati cu 195.000 de lei

In bugetul pe acest an al Primariei Targu Mures sunt prevazuti 195.000 de lei pentru cumparare de arbori si arbusti ornamentali, in timp ce din serele din subordinea municipalitatii vor fi plantate 220.000 de fire de flori, in sensurile giratorii, zone verzi si de agrement, dar si la asociatii de proprietari, gradinite si scoli.

Doru Moca, directorul Administratiei Serelor si a Spatiilor Verzi din subordinea Primariei Targu Mures, spune ca serele, care functioneaza din anii '80, produc flori - panselute, trandafiri, trandafiri altoiti pe trunchi, arbusti, buxus - in cantitate suficienta pentru oras, astfel ca doar arbustii si arborii trebuie cumparati.

Sursa foto: Sera cu flori/Shutterstock.com

Timisoara: peste 800.000 de lei pentru plantarea de arbori si flori

Timisoara: peste 800.000 de lei pentru plantarea de arbori si flori

Aproape 40.000 de flori si arbusti au fost plantati la Timisoara in primul trimestru al acestui an, o parte fiind plante de anul trecut, pastrate in sere pe timpul sezonului rece, iar palmierii care au iscat controverse au fost si ei repusi pe Bulevardul I.C. Bratianu.

Potrivit reprezentantilor Primariei Timisoara, in primul trimestru al acestui an au fost plantati peste 1.300 de arbori, aproape 37.000 de arbusti si gard viu si peste 1.300 de trandafiri. Acestora li s-au adaugat flori achizitionate anul trecut si tinute in sere peste iarna.

Purtatorul de cuvant al Primariei Timisoara, Alina Pintilie, afirma ca valoarea lucrarilor pentru primul trimestru al acestui an se ridica la 780.000 de lei, la care se adauga TVA de 24 la suta, si ca alte flori vor fi plantate in luna mai.

Sursa foto: Piata Unirii, Timisoara/Shutterstock.com

Vaslui: peste 310.000 de lei pentru flori si plante ornamentale din Ungaria si Cehia

Vaslui: peste 310.000 de lei pentru flori si plante ornamentale din Ungaria si Cehia

Peste 310.000 de lei sunt prevazuti in buget in acest an de Primaria Vaslui pentru achizitia de flori, arbusti si copaci ornamentali. Pana acum autoritatile au cheltuit 125.000 de lei, prin achizitii directe de la firme din Ungaria si Cehia, iar unele plante au costat si aproape 780 de euro bucata.

Conducerea Primariei Vaslui spune ca vrea sa transforme orasul intr-unul al florilor, in spatiile verzi din municipiu fiind plantate peste 82.000 de flori, arbusti si copaci ornamentali. Pentru toate acestea, autoritatile vasluiene au prevazut in buget suma totala de 310.000 de lei, din care pana acum au cheltuit 125.000 de lei pe plante ornamentale, prin achizitii directe de la firme din Ungaria si Cehia.

De fapt, cumparaturile au fost facute de societatea Goscom, la care Consiliul Local Vaslui este unic actionar, in urma studierii de oferte pe piata nationala si europeana. Pe langa banalii trandafiri, la 1,73 de euro bucata, autoritatile vasluiene au achizitionate si unele plante decorative foarte scumpe, cum ar fi un rhododendron care a costat 774,84 euro.

Sursa foto: Flori de rhododendron/Shutterstock.com

Sursa foto: Plantare de flori/Shutterstock.com