Islanda

IslandaIslanda este tara cu cea mai ridicata rata in ceea ce priveste mamele care muncesc dintre tarile dezvoltate, 85% dintre femeile cu copii de pana in 15 ani fiind incadrate intr-un loc de munca.

In prezent, in Islanda mamele isi pot lua cinci luni de concediu de maternitate, tatii alte cinci luni, iar doua luni pot fi luate de parinti asa cum doresc.

Cele 12 luni poate fi luate in intervalul a doi ani de zile, iar parintii primesc 80% din salariile anterioare.

Dupa implinirea varstei de trei ani, copiii islandezi sunt dusi la gradinita, care este gratis pentru familiile cu venituri mici.

Sursa foto: Wikimedia Commons



Suedia

SuediaIn Suedia, concediul de maternitate se poate intinde pe mai multi ani si poate fi impartit intre mame si tati. Parintii cu copii de pana la opt ani au dreptul sa lucreze cu jumatate de norma.

Guvernul da dreptul la 480 de zile de concediu post-natal, remunerat cu aproximativ 80% din salariul anterior, intr-un interval flexibil de timp.

De exemplu, o femeie care castiga 29.000 euro pe an va primi lunar 1.860 de euro pentru sase luni si jumatate, putand alege sa stea acasa 13 luni si sa primeasca jumatate din aceasta suma sau chiar mai mult timp.

Zilele de concediu pot fi folosite pana la implinirea varstei de opt ani.

Danemarca

DanemarcaParintii din Danemarca au dreptul la un an intreg de concediu. Astfel, mamele primesc 18 saptamani libere, iar tatii doua saptamani, restul de 32 de saptamani putand fi impartit in functie de dorintele parintilor.

Sumele alocate in perioada de ingrijire a copilului difera in functie de locul de munca, variind de la 50% la 90% din salariu.

Aproximativ 84% dintre mamele cu copii sub 15 ani din Danemarca sunt angajate.

Franta

FrantaPe fondul temerilor privind imbatranirea populatiei, unele tari europene au lansat programe generoase de concediu de maternitate, tocmai pentru a incuraja natalitatea.

Si Franta se numara prin acestea si pare chiar sa aiba rezultatele asteptate, fiind tara cu cea mai mare rata a natalitatii din Europa.

Frantuzoaicele au in medie 2,1 copii, iar 74% dintre acestea sunt angajate.

Ele primesc salariul intreg in primele 16 saptamani de concediu, in timp ce tatii au dreptul la 11 zile consecutive pentru ingrijirea bebelusilor.
Sistemul francez include, de asemenea, beneficii financiare, sub forma unei indemnizatii lunare pentru familii.

Olanda

OlandaUNICEF claseaza copii olandezi pe primul loc in randul celor mai multumiti din lume, iar aceasta se datoreaza si timpului indelungat alocat de parinti cresterii lor.

Angajatii olandezi beneficiaza de cea mai scurta saptamana de munca de pe glob, cu o medie de 29 de ore.

Legile olandeze permit angajatilor platiti la ora sa isi scurteze programul de munca, iar majoritatea femeilor cu copii profita de acest avantaj.

Astfel, in medie, trei sferturi dintre femei si un sfert dintre barbati muncesc part time in Olanda.

Concediul de maternitate platit este insa de doar 16 saptamani, cu optiunea de a-l mari la 26 de saptamani.

Finlanda

FinlandaMajoritatea mamelor finlandeze sunt incadrate intr-un loc de munca. Guvernul din Finlanda a incercat in mod activ sa promoveze echilibrul dintre munca-familie si sa incurajeze barbatii sa joace un rol mai important in cresterea copiilor.

Un sistem de ingrijire a copiilor, infiintat de catre autoritatilor locale, sta la dispozitia parintilor cu copii sub sapte ani. Taxele variaza in functie de marimea familiei si de veniturile acesteia, iar educatia prescolara pentru copii de sase ani este gratuita.

Concediul de maternitate dureaza 18 saptamani, iar o suplimentare de 26 de saptamani poate fi impartita intre cei doi parinti.

Parintii care aleg sa nu apeleze la sistemul de ingrijire a copiilor primesc o alocatie lunara pana la varsta de trei ani.

De asemenea, parintii au dreptul sa ceara reducerea programului de munca pana cand copilul trece in al doilea an de scoala.

Sursa foto: Wikimedia Commons


Norvegia

NorvegiaAutoritatile norvegiene si-au propus sa promoveze egalitatea intre sexe nu doar la locul de munca, ci si acasa.

In aceasta tara au fost stabilite pentru prima data zile de concediu de ingrijire a copilului pentru tati.

Astfel, barbatii pot sa isi ia 10 saptamani libere dupa nasterea copilului, iar mamele au dreptul sa intre in concediu de maternitate cu trei saptamani inainte de nastere si pentru inca sase saptamani dupa.

In total, norvegienii au dreptul la 46 de saptamani libere, platite 100%, sau 56 de saptamani cu o remuneratie de 80% din salariu.

Sursa foto: Hofiooo6, wikimedia.org


Canada

CanadaPeste 70% dintre mamele din Canada erau angajate in 2009, procent ridicat prin intermediul programelor guvernamentale.

In acesta tara, concediul de maternitate poate sa dureze pana la 17 saptamani si o suplimentare de 35 de saptamani poate fi impartita intre cei doi parinti.

Guvernul canadian ofera alocatii lunare pentru cresterea copiilor in varsta de pana la 18 ani.


Cum "arata" concediul de ingrijire a copilului in Romania

Cum "arata" concediul de ingrijire a copilului in RomaniaIn Romania, concediul de ingrijire a copilului poate fi de 12 luni sau de 24 de luni. Incepand de la 1 martie 2012, din totalitatea concediului de crestere si ingrijire a copilului pana la doi ani, cel putin o luna ii revine celuilalt partener.

Parintele care opteaza pentru concediu de ingrijire va primi 85 la suta din media veniturilor nete inregistrate in ultimele 12 luni dinaintea nasterii copilului, insa aceasta nu poate depasi 3.400 lei pe luna, pentru cei care aleg concediu de un an. Pentru cei care opteaza sa stea cu copilul doi ani aasa suma acordata lunar nu poate depasi 1.200 lei.

Parintii care revin la serviciu inainte de expirarea concediului (chiar si cu o zi inainte de implinirea varstei de 1 an a copilului, dar nu in aceeasi zi ori dupa aceasta data) au dreptul la un stimulent de insertie in valoare de 500 lei lunar pana cand copilul implineste varsta de 2 ani.