URBB: Economie de 3 mil. euro ca urmare a eficientizarii costurilor

United Romanian Breweries Bereprod (URBB), unul din principalii producatori interni de bere, si-a reevaluat situatia financiara la sfarsitul anului trecut, tot atunci demarand implementarea strategiei de eficientizare a costurilor.

“Contextul economic a generat o regandire a afacerii noastre, incluzand multe schimbari pe care le consider necesare pentru «sanatatea» companiei. Cea mai mare provocare a fost aceea de reducere a costurilor, directie pentru care am dezvoltat un proiect care cuprinde mai multe puncte. Printre acestea se numara renegocierile cu furnizorii (materii prime, logistica, energie, media etc), limitarea consumului de benzina, eficienta pe liniile de productie si evitarea pierderilor din acest proces, mai exact o atentie sporita in ceea ce priveste costurile, pentru a oferi consumatorilor produse competitive si a evita scumpirea acestora”, declara Shachar Shaine (foto), presedintele URBB&Carlsrom Beverage.

Astfel, prin proiectul de reducere a costurilor compania a reusit sa faca o economie de aproximativ 3 milioane de euro, suma care acopera o parte din pierderile datorate fluctatiilor cursului valutar. In plus, URBB a mentinut un nivel al preturilor produselor din portofoliu similar cu anul trecut si a evitat reducerea bugetului de promovare pentru 2009.

URBB a impartit toate cheltuielile in doua mari categorii: “must have” si “nice to have”. “Incercam sa cheltuim doar pentru acele lucruri fara de care nu se poate. De exemplu, eu consider publicitatea in cazul marcilor noastre ca este obligatorie, deoarece avem marci puternice, cunoscute la nivel international, care trebuie sa se mentina in atentia consumatorilor”, spune Shaine.

Criza - O alta perioada in care fiecare trebuie sa vada cum poate supravietui

In 2009, cererea de bere in cazul URBB se situeaza la un nivel aproximativ egal cu cel inregistrat anul trecut. Compania incearca sa produca fara pierderi, fara a fi necesare atat de multe ore suplimentare, viteza de reactie a oamenilor sa fie mai buna, iar acestia sa fie mult mai atenti.

“Bineinteles, oamenii care sunt eficienti sunt si recompensati, dezvoltand un sistem de bonusare al acestora corelat cu performanta. Sunt doar cateva exemple de masuri, aceasta politica de eficientizare regasindu-se in strategia tuturor departamentelor”, afirma presedintele URBB.

Potrivit acestuia, efectele planului de eficientizare a costurilor au inceput sa se vada inca de la inceput, insa proiectul este in desfasurare, oficialii URBB estimand o imbunatatire a rezultatelor.

Afacerile United Romanian Breweries Bereprod (URBB) s-au situat anul trecut la valoarea de 93,3 mil. euro (343.614.108 lei), in crestere fata de 2007 – 90,6 mil. euro (301.736.346 lei). In schimb, producatorul de bere a finalizat anul trecut pe pierdere, valoarea acesteia fiind de 8,2 mil. euro (30.514.777 lei), potrivit datelor furnizate de Ministerul de Finante.

La finalul anului 2008, vanzarile URBB au crescut cu 12% in volum, valoare care include atat vanzarile de bere, cat si cele de bauturi racoritoare. Vanzarile de bere au reprezentat 85% din totalul vanzarilor, in timp ce marcile cu cele mai mari cresteri au fost Tuborg si Holsten.
Cifra de afaceri a companiei s-a majorat in 2008 cu 18% fata de 2007.

Portofoliul URBB cuprinde marcile internationale de bere - Tuborg, Tuborg Strong, Tuborg Christmas Brew, Carlsberg, Skol, Guinness, Holsten si Kilkenny si bauturile racoritoare - Orangina si Granini.

Strategia JTI: investitii si cresterea exporturilor

Strategia JTI: investitii si cresterea exporturilorIn viziunea JTI, jucator de top pe piata locala a tigaretelor, aceasta perioada este una potrivita pentru investitii si cresterea exporturilor.

“Ne propunem ca, pana in anul 2011, sa investim 30 de milioane de euro in doua linii de productie si in cresterea gradului de automatizare a fabricii JTI de pe Platforma Pipera. Cu privire la exporturi, daca pana de curand doar 5% din productie mergea la export, in prezent circa o cincime este destinata pietelor externe. Pe viitor, aceasta pondere se va mari cu 15%”, spune Gilda Lazar (foto), director corporate affairs JTI Romania.

Potrivit acesteia, cresterea gradului de automatizare a fabricii va aduce cu sine dezvoltarea profesionala a operatorilor, va contribui la optimizarea personalului si la cresterea sigurantei la locul de munca.

“In urma acestei investitii, estimam o crestere a capacitatii de productie cu circa 25% fata de 2008. In ceea ce priveste exporturile, ne vom face cunoscute produsele in peste 35 de piete, din Insulele Canare pana in Scandinavia, din Irlanda pana in Turcia si din Australia pana in Statele Unite ale Americii”, adauga Lazar.

In ceea ce priveste reducerea costurilor, JTI a amanat proiecte noi planificate pentru acest an, fara a le afecta pe cele in curs de desfasurare, a identificat elemente de eficientizare fara a atinge ariile importante. “Continuam sa investim in business si in oameni”, afirma Gilda Lazar.

Concomitent, compania isi adapteaza portofoliul de produse la nevoile si cerintele consumatorilor. In acest context, JTI a lansat brandul Camel Silver si a relansat marca Winston in variantele Blue, Silver si Classic.

Brandurile JTI cu cele mai mari rate de crestere in aceasta perioada au fost Glamour si Camel. In primul semestru din 2009, volumul vanzarilor Glamour s-a dublat fata de aceeasi perioada a anului 2008, ca o consecinta a tendintelor pietei, ce creste pe segmentul Premium si Prestige si scade pe cel Value si Base.

JTI Romania detine o cota de piata de peste 25% si are in portofoliu marcile Sobranie in categoria Prestige, Camel, Glamour, Salem si Benson & Hedges pe segmentul Premium, Winston in categoria Mid, Winchester, More, Monte Carlo, Ronson si Smart, pe segmentele Base si Value.

Cititi si O afacere neafectata de criza: Piata tigaretelor creste cu 37% in valoare

Reduceri de costuri si in industria cosmeticelor

Reduceri de costuri si in industria cosmeticelorRichard Matalon, country managing director L’Oreal Romania, declara ca majoritatea masurilor de eficientizare a costurilor ar fi fost adoptate mai devreme sau mai tarziu, insa situatia economica actuala a determinat compania sa aiba o abordare mai atenta.

In acest context, L’Oreal Romania a urmat cateva linii strategice privind un bun management al costurilor.

“In primul rand, principalul obiectiv al L’Oreal este sa inoveze, fie criza sau nu. Privim criza ca pe o oportunitate de a-ti atinge obiectivele mai repede, astfel incat de la inceputul acestui an toate diviziile noastre au fost foarte active in ceea ce priveste lansari de noi produse. De asemenea, oferim promotii consumatorilor si ne mentinem bugetele de media pentru principalele categorii de produse, fiind mai selectivi in privinta optiunilor si suportului”, spune Matalon.

De asemenea, compania a revizuit toate costurile operationale in ceea ce priveste depozitarea (optimizarea stocurilor), transportul, forta de vanzari, furnizori (renegocierea contractelor pentru serviciile de top), deplasarile de afaceri (implementarea unui soft pentru videoconferinte).

Potrivit directorului general al L’Oreal Romania, compania a inceput implementarea strategiilor de optimizare a costurilor din a doua jumatate a anului trecut. “Nu am inceput aceste masuri neaparat ca urmare a crizei. De exemplu, am inceput optimizarea costurilor la jumatatea lui 2008. Si, odata cu apropierea anului 2009 si schimbarea climatului financiar, am urmarit sa fim din ce in ce mai eficienti”, explica Richard Matalon.

Top 6 industrii care au crescut pe timp de criza

La randul sau, Cosmetics Oriflame Romania a adoptat incepand din ultimul trimestru din 2008, dupa aprobarea bugetului pe 2009, un amplu proces de eficientizare a costurilor tradus prin renegocierea chiriilor, regandirea de la baza a sistemului de distributie, taierea costurilor de distributie, realocarea costurilor pe domeniile ce tin de interactiunea directa cu consumatorul, reducerea investitiilor in publicitatea conventionala, trecerea pe online si marketing direct a celei mai mari componente din comunicare.

“Aceste masuri au contribuit la realizarea targeturilor contruite in toamna anului 2008, la cresterea pietei si diminuarea inpactului scaderii puterii de consum. Cea mai utila masura s-a dovedit a fi focalizarea comunicarii directe pe produse de baza cu preturi medii, iar cea mai importanta, restructurarea costurilor de distributie”, declara Monica Tatoiu, directorul general al Oriflame Romania.

De asemenea, managementul companiei si-a redus numarul de ore de birou si le-a inlocuit cu orele petrecute in piata alaturi de consultanti.
Un prim efect al acestor masuri a fost cresterea importanta a bazei de clienti din primul trimestru al acestui an.

Monica Tatoiu, Oriflame: Criza imi amana plecarea de la conducerea companiei

Tymbark Maspex: Eficientizarea costurilor trebuie sa existe normal, natural, permanent

Tymbark Maspex: Eficientizarea costurilor trebuie sa existe normal, natural, permanentPe fondul situatiei economice actuale, Tymbark Maspex Romania, unul dintre cei mai importanti jucatori de pe piata locala a bauturilor necarbonatate, s-a concentrat in mod special pe promotiile in store, adresate atat consumatorului final, cat si distribuitorilor si detailistilor, reducand bugetele de marketing si majorandu-le pe cele de trade marketing.

“Nu putem spune ca au fost adoptate strategii speciale de eficientizare a costurilor din momentul in care situatia general economica s-a inrautatit. Masurile de siguranta ce privesc o cat mai buna monitorizare a costurilor sunt implementate in companie inca de la bun inceput. Suntem convinsi ca eficientizarea costurilor nu trebuie sa vizeze doar o anumita perioada ( pe termen scurt ), ci aceasta trebuie sa existe in mod normal si natural, permanent”, declara Krzysztof Grabowski (foto), presedinte Tymbark Maspex Romania.

In luna iulie, compania a inaugurat la Valenii de Munte cea de-a doua unitate de productie la nivel local. Proiectul, cel mai mare din cadrul grupului Maspex, a beneficiat de o investitie de aproximativ 30 mil. euro si a creat locuri de munca pentru peste 400 de angajati.

In anul 2008, compania a raportat o cifra de afaceri de 215 mil. lei (58,4 mil. euro), in crestere cu 13% fata de rezultatele afisate in 2007. Pentru primul semestru al acestui an, Tymbark Maspex Romania a inregistrat o cifra de afaceri de 121 mil. lei, in crestere cu 13,9% fata de aceeasi perioada a anului trecut.