In anul 2003 a fost elaborat si aprobat de autoritati primul Cod Fiscal, care a concentrat, pentru prima data in perioada capitalista, intreaga legislatie fiscala a tarii. Desi a suferit numeroase modificari, Legea 571/2003 privind Codul Fiscal a ramas in vigoare pana in 2015, cand a fost adoptata noua legislatie in domeniu.


Codul a reunit, asadar, intreaga legislatie in domeniu si a stabilit cadrul legal pentru impozitele si taxele care constituie venituri la bugetul de stat si bugetele locale, a definit contribuabilii care trebuie sa plateasca aceste impozite si taxe, precum si modul de calcul si de plata al acestora. Mai mult, Codul a introdus si procedura de modificare a acestor impozite si taxe.

La momentul implementarii, impozitarea persoanelor fizice se realiza in sistem progresiv, pe baza de globalizare si depunere anuala a unei declaratii de venit. Insa, impozitul pe venitul global nu a rezistat foarte mult, pentru ca, de la 1 ianuarie 2015, a fost introdusa cota unica de 16%, valabila atat pentru veniturile persoanelor fizice, cat si pentru profitul companiilor. Pana atunci, cota generala de impozit pe profit, a fost de 25%, insa cu numeroase exceptii.

La momentul implementarii primului Cod Fiscal, cota de TVA era de 19%. Desi pe parcurs au fost introduse si cote diferentiate pentru anumite produse, cota generala de 19% a rezistat pana la jumatatea anului 2010 cand, pe fondul crizei financiare si a deficitului bugetar impovarator, cota generala de TVA s-a majorat la 24%.
Codul Fiscal din 2003 in ansamblul sau a suferit mai mult de 100 de modificari pana la inlocuirea sa in totalitate, in 2015. Ce a urmat, insa, nici nu se poate compara: am asistat la sute de modificari intr-un singur an, care au creat o instabilitate greu de suportat de catre oamenii de afaceri.

Introducerea sintagmei „de regula“ in textul legii (la capitolul - orice modificare trebuie realizata cu cel putin 6 luni inainte de aplicare) a permis in mai multe randuri modificari „subite“ ale legislatiei fiscale.

Partenerii proiectului 30 de ani de capitalism sunt: Grampet Group (Gold partner), OTP Bank (Silver partner) si CITR (Silver partner).

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri