Romania a urmat in 2007 practica internationala si a introdus un sistem de pensii private, suplimentar fata de cel public de pensii (Pilonul I), la recomandarea si sub supravegherea Bancii Mondiale si a Uniunii Europene. Astfel, au fost introduse fonduri de pensii private obligatorii (Pilonul II) si facultative (Pilonul III). Pilonul II de pensii a inceput sa functioneze in 2008.

Prin Pilonul II o mica parte din contributia de asigurari sociale (CAS) platita de toti romanii catre bugetul public este directionata catre fonduri private de pensii, bazate pe acumulare si investirea continua a acestor sume. Banii din aceste fonduri nu apartin societatilor de administrare, ci celor care contribuie la Pilonul II - ei sunt proprietatea privata a oamenilor la fel ca un cont bancar sau alte active financiare. In prezent, un procent de 3,75% din cota de 25% de CAS este virata in conturile a peste 7 milioane de romani, la Pilonul II.

Pilonul III functioneaza similar, cu o singura diferenta majora: contributiile nu sunt redirectionate de la bugetul public (ca la Pilonul II), ci sunt platite in mod voluntar, facultativ, de catre salariati si/sau angajatorii lor. Contributia la fondurile de pensii facultative beneficiaza de o deductibilitate fiscala (cate 400 EUR / an, atat la angajat cat si la angajator), pentru incurajarea economisirii private. In prezent, peste 450.000 de romani contribuie pentru acest tip de pensie suplimentara, care se va adauga celei obtinute de la stat (Pilonul I) si de la fondurile de pensii private obligatorii (Pilonul II).

Contributia la Pilonul II a cunoscut doua "inghetari" si o diminuare consistenta in perioada 2008-2018

De-a lungul timpului, insa Pilonul II a fost supus riscurilor politice, iar viitorul sau este in continuare oarecum incert. Astfel, desi contributiile la Pilonul II de pensii private obligatorii au reprezentat la inceput 2% din salariile brute, cu intentia de a fi crescute treptat pana la 6% incepand cu 2016, cresterea a fost "inghetata" imediat in 2009 de catre Guvernul Emil Boc (I). Apoi, asteptarile industriei de pensii private aveau sa devina extrem de optimiste, cu privire la respectarea calendarului de crestere a contributiilor la Pilonul II, odata cu ivirea Guvernului de asa-zisi "tehnocrati" condus de Dacian Ciolos, insa dezamagirea a fost uriasa la anuntul majorarii cu doar 0,1 puncte procentuale, in 2016.

Dar, cea mai puternica lovitura a venit in perioada actualului Guvern PSD, care a decis sa reduca contributia la Pilonul II de la 5,1% in 2017 la 3,75% in 2018.

2008 2009 2010 2011 2012 2013 2014 2015 2016 2017 2018
Contributia planificata 2% 2,5% 3% 3,5% 4% 4,5% 5% 5,5% 6% 6% 6%
Contributia efectiva 2% 2% 2,5% 3% 3,5% 4% 4,5% 5% 5,1% 5,1% 3,75%

Partenerii proiectului 30 de ani de capitalism sunt: Grampet Group (Gold partner), OTP Bank (Silver partner) si CITR (Silver partner).

Sursa foto: William Potter / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri