Nivelul de pregatire a crescut dramatic in randul bancherilor romani de-a lungul ultimilor 20 de ani, acestia nefiind in momentul de fata cu nimic mai prejos decat cei din marile centre financiare europene, considera Florin Ilie, director general adjunct ING Bank Romania. Efectul secundar al acestei evolutii este ca bancherii romani au devenit 'vanati' de multinationale si marile companii romanesti, care adesea au ajuns sa aiba departamente financiare la fel de puternice precum ale bancilor.

Florin Ilie ocupa functia de Head of Wholesale Banking ING Romania si Deputy CEO.

Ce vedem acum in Romania este ‘world class’. Bancherii romani nu sunt cu nimic mai prejos decat cei din Amsterdam, Paris sau Londra. Desigur, mereu lucrurile se pot imbunatati, dar la acest capitol nu suntem in urma celorlalti”, a declarat Florin Ilie, intr-un interviu acordat wall-street.ro.

Dovada calitatii bancherilor romani este data si de faptul ca romanii au ajuns sa reprezinte una dintre cele mai numeroase nationalitati straine din randul angajatilor ING in sediul central din Amsterdam.

“Mult mai multi romani lucreaza la ING in Amsterdam decat straini la ING in Romania. Este un lucru care spune multe. Specialistii financiari romani sunt foarte bine vazuti peste granite, un lucru care, sa fim seriosi, acum 20 de ani nu se intampla”, mentioneaza reprezentantul ING.

Pentru prima data dupa Revolutie, angajatii din banci aleg joburi in companiile private, nu invers

Nivelul de pregatire al angajatilor de top din banci nu a scapat neobservat nici de catre companiile private romanesti, care au ajuns sa isi recruteze propriile echipe financiare din banci.

“Marile companii romanesti au ajuns sa aiba ‘in casa’ oameni foarte bine pregatiti, de multe ori veniti chiar din banci. Multi bancheri s-au dus in companii, iar acesta este un lucru bun. Pentru prima data in istoria post-decembrista exista un flux net de oameni dinspre banci spre companii, nu invers. Nu multi oameni din banci ar recunoaste acest lucru, dar este ceva ce merita remarcat”, spune Florin Ilie.

Acesta subliniaza ca in ciuda unei piete a muncii mult mai competitiva decat in urma cu 10 ani, ING nu se teme ca va pierde cursa cu firmele private pentru expertii financiari.

“Nu este nimic rau in faptul ca bancheri merg in companii din diverse ale industrii. Oportunitatile de angajare pentru oamenii talentati din piata financiara sunt multiple. Marile companii din Romania sunt bine profesionalizate, au echipe financiare care pot vorbi de la egal la egal cu bancile”.

Marile companii vor bancheri “hands on”, nu in turnuri de fildes

ING Romania isi bazeaza activitatea pe trei mari segmente: corporate, retail/persoane fizice si IMM. Florin Ilie este responsabil de segmentul corporate.

“In relatia cu banca, asteptarile marilor companii s-au schimbat semnificativ in ultimii ani. Ca sa te diferentiezi ca banca in fata clientilor corporate este critic sa le cunosti sectorul de activitate. Companiile importante din economie vor sa le cunosti sectorul de activitate foarte bine, vor sa discute cu banca aplicat, precum in discuta cu un partener din acelasi sector de activitate”, mentioneaza Florin Ilie.

In bankingul corporatist din ziua de astazi este critic ca banca sa inteleaga activitatea clientului cat mai bine, pentru a evalua riscurile cat mai bine. Cu cat cunosti ceva mai bine, cu atat esti mai confortabil sa iti asumi riscuri.

In ultimii doi ani, ING Romania s-a organizat pe echipe sectoriale care analizeaza constant cele mai importante domenii de activitate locale.

“Celelalte doua lucruri pe care ne-am concentrat sunt reprezentate de indeplinirea cu scrupulozitate a reglementarilor pietei, prin investitii in sisteme de conformitate si IT, precum si pe imbunatatirea functionalitatii si a elementelor de interconectare cu sistemele clientilor. Aceste doua elemente, partea de interconectare si partea de indeplinire a reglementarilor, sunt practic subintelese; fara ele nici nu ai ce cauta la masa in discutiile cu clienti corporate”, sustine Florin Ilie.

Companiile trebuie sa invete ca singurul produs al bancilor nu este doar creditul

Diversitatea produselor financiare folosite de companiile romanesti nu a ajuns inca la un nivel optim, astfel ca in prezent creditul reprezinta in continuare cel mai utilizat produs, cu mult inaintea altor facilitati.

Piata este inca dominata copios de creditare, ceea ce este un semn de imaturitate. Acest lucru nu inseamna insa ca nivelul creditarii este prea mare in Romania, mai avem mult de crescut aici, insa problema este ca firmele folosesc mult prea putin restul produselor bancare”, afirma Florin Ilie.

El considera ca problema este una de cerere, de exemplu pe segmentul finantarii prin emisiuni de obligatiuni corporative existand un numar inca redus de companii care iau in calcul aceasta solutie. ING este unul dintre cei mai importanti jucatori pe piata emisiunilor de obligatiuni corporate din Romania, banca asistand emisiunile dezvoltatorului imobiliar NEPI si International Investment Bank (IIB), care luna aceasta a adus pe Bursa de Valori Bucuresti o emisiune in valoare de 500 mil. lei.

“La nivel de produse si servicii oferite, ING are in Romania ce are si in Amsterdam. Intrebarea este cat de multe companii se folosesc de aceste solutii si produse. Suntem in piata de obligatiuni, facem hedging pe curs, pe rata dobanzii, pe materii prime. Problema este ca numarul companiilor care apeleaza la aceste produse este in continuare limitat”, mentioneaza Florin Ilie.

Companiile care nu sunt etice nu vor mai fi sustenabile pe termen lung. Capitalismul nu inseamna doar interesul personal

Capitalismul nu ar trebui sa fie ‘special’ in Romania, din simplul motiv ca un sistem capitalist ar trebui sa fie acelasi indiferent de tara, modificarile neavand decat rolul de a strica ideea a baza de la care s-a plecat.

“Din punctul meu de vedere, capitalismul are doua componente esentiale: libertatea individuala si un cod moral puternic – care inseamna sa iti iubesti aproapele ca pe tine insuti. Libertatea individuala inseamna libertatea antreprenoriala a fiecaruia de a intreprinde ceva, libertatea de a-si face o familie, si libertatea de gandire si de exprimare”, considera Florin Ilie.

Capitalismul inseamna insa si o explozie a activitatii economice, oamenii care urmaresc obtinerea unui trai mai bun ajutandu-se reciproc.

Legislatia nu va putea niciodata suplini lipsa noastra proprie de cod moral. Va fi critic sa fii etic. Nu cred ca in viitor o companie va putea sa fie sustenabila daca nu este si etica.

“Problema este ca daca iti urmaresti exclusiv interesul personal atunci nu vom avea o societate mai buna…poate va fi una mai bogata, dar nesustenabila pe termen lung. Prosperitatea nu se poate pastra in asemenea conditii”, sustine directorul general adjunct al ING.

Acesta adauga faptul ca sistemul capitalist trebuie dezvoltat bazandu-ne pe un cod moral puternic, impus mai cu seama prin educatie si sistemul de valori din familie, nu doar prin reguli formale etatiste. Acumularea de bunastare nu poate fi decuplata de un sens moral al vietii si nici nu este durabila fara acesta.

“Este o chestiune ce tine de autocontrolul si valorile morale ale fiecaruia dintre noi. Oricat de necesare si de bune sunt regulile formale (legi, reglementari), este vital ca oamenii sa aiba un set puternic de valori morale si care sa fie comun membrilor societatii. Este ceea ce numim “cultura” in organizatii sau in societate. Simpla coercitie nu este o cale sustenabila pentru a avea o societate mai buna, este necesar ca aceste lucruri sa vina din convingere interioara. Daca ajungi sa fii bun si cinstit numai din obligatie sau din conformism, nu mai esti nici liber, nici bun. Si vei depinde totdeauna de cine (re)defineste ce inseamna binele.”, a concluzionat Florin Ilie.

Sursa foto: ING Bank

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri