Fady Chreih, directorul general al Regina Maria, una dintre cele mai importante companii de servicii medicale private din Romania, considera ca 2016 este un an bun pentru toata lumea si ca in piata serviciilor medicale vor aparea jucatori noi, dar vor fi nisati. Business-ul Regina Maria, care anul trecut a depasit 65 milioane euro, va creste si anul acesta cu peste 20%, a spus managerul in cadrul unui interviu in miscare pentru proiectul Business to go, marca wall-street.ro.

Managerul, care conduce zilnic un BMW Seria 5 si ajunge la birou la ora 9, a preferat pentru aceasta intalnire o calatorie cu modelul Mercedes-Benz Clasa E din flota Autonom. Fady ne-a dezvaluit, cu un zambet larg, ca se va muta mai aproape de birourile Regina Maria de la Piata Charles de Gaulle si in curand va veni pe jos la job. Entuziasmul sau vine de la faptul ca va petrece mai mult timp cu familia, sotia si cei doi copii mici, inainte de a incepe programul.

Autonom REgina Maria

A renuntat la banking pentru serviciile medicale

Fady Chreih (34 de ani) a venit la Regina Maria in mai 2010, dupa 7 ani la Banca Transilvania, iar din 2013 este CEO-ul companiei.

"Imi placea foarte mult zona de banking si nici prin cap nu mi-ar fi trecut ca am sa plec din banking si totusi am facut-o".

Managerul a terminat Institutul Bancar Roman si a urmat studii postuniversitare de management financiar la ATTF Luxembourg, The University of Sheffield, Harvard Business School, YPO/WP si London Business School.

"Am fost pur si simplu head-hunt-uit de fondul de investitii Advent. Ei m-au contactat. Eram directorul diviziei pentru medici in Banca Transilvania, deci aveam ceva legaturi cu domeniul medical. Am simtit potentialul industriei de sanatate din Romania, am simtit potentialul de dezvoltare si am zis ca trebuie sa fac o miscare", a spus Fady Chreih.

Din 2010, de cand a venit la Regina Maria, compania s-a dezvoltat foarte mult si are acum peste 3500 de angajati si colaboratori, de la cateva sute in trecut. In ultimii trei ani, Regina Maria a crescut organic cu aproape 20% in fiecare an, iar anul acesta cu 21% in primele 6 luni.

Dupa ce anul trecut, Regina Maria a facut investiti de aproximativ 6,5 milioane de euro, anul acesta cifra va fi mult mai mare.

"Ne extindem in continuare regional, mai urmeaza inca un oras pe harta anul acesta si extinderi in Bucuresti destul de mari. Anul acesta am deschis la Iasi, Timisoara, Targu Mures si ne-am extins foarte mult la Craiova si la Pitesti. Este o dinamica foarte buna, este mult de munca, dar este o munca frumoasa si sa ai de-a face cu durerile cresterii este mult mai frumos decat alti colegi din alte industrii care se lupta cu 3-4% sau cu o crestere de o cifra", mai spune Fady Chreih.

Fady Chreih REgina Maria

Cum este sa fii CEO la Regina Maria

Managerul lucreaza 10 ore pe zi, cu exceptia weekend-urilor. Are insa o regula la care tine foarte mult, si anume, daca se poate sa nu lucreze in weekend si sa nu isi deranjeze colegii de birou in concedii.

"In fiecare zi de la 9 la 19 sunt la birou si sunt disponibil si in weekend in cazul in care este nevoie. Am o regula foarte importanta pentru mine si pentru echipa mea, nu lucram in weekend absolut deloc, ma refer la management, la cei cu care lucrez direct. Niciodata nu ii deranjez in weekend sau in concedii, chiar daca business-ul nostru este non-stop. Spitatele Regina Maria sunt deschise 24 din 24 de ore", a mai spus Fady Chreih.

Trei - patru zile pe luna calatoreste in tara, catre locatii noi sau viitoare pe care le va deschide Regina Maria, fie intalniri cu clientii corporate, fie intalniri cu medicii importanti sau diferiti furizori strategici.

Calatoriile in tara le face de obicei cu avionul. A calatorit si cu trenul, dar nu are de gand sa mai repete prea curand experienta. "Am calatorit in tara si cu trenul, pana la Brasov, pentru ca trebuia sa citesc niste documente impreuna cu un coleg. Am facut foarte mult. La dus trenul a avut o ora si jumatate intarziere si am ratat doua intalniri, iar la intors a avut o intarziere de trei ore si am ajuns la miezul noptii acasa. Din pacate nu am avut o experienta pozitiva cu trenul. In strainatate merg cu trenul. Cu sofer merg foarte rar, atunci cand am de citit ceva", a adaugat CEO-ul.

Cea mai importanta vacanta pentru Fady Chreih este cea de iarna, pentru ca ii place foarte mult sa schieze. Iarna este si cea mai lunga vacanta, intre 8 si 10 zile. De regula, managerul calatoreste cu avionul, iar la destinatie inchiriaza o masina sau foloseste Uber. Vara prefera sa mearga in city break-uri pentru ca are doi copii mici.

"In Regina Maria au fost si sunt perioade in care se munceste foarte mult, dar in acelasi timp cred ca lumea trebuie sa se relaxeze", mai spune Fady Chreih.

Provocari in mediul de afaceri

Predictibilitatea legislativa si fiscala sunt principalele impedimente in mediul de afaceri din Romania.

"Mi-as dori foarte mult sa existe o predictibilitate legislativa si fiscala. Suntem o organizatie de cateva mii de oameni in domeniul medical, asta inseamna ca suntem un angajator semnificativ in Romania si nu am cerut niciodata ajutor de stat. Nu am cerut nicio subventie de la statul roman. De cate ori am cerut, am cerut sa existe dialog intre jucatori si stat si in acelasi timp sa existe aceasta predictibilitate legislativa si fiscala, care nu exista in momentul de fata, dar a inceput sa apara", spune CEO Regina Maria.

Faptul ca romanii care au studiat in strainatate se intorc in Romania este un lucru bun pentru mediul de business.

"Mi se pare ca Romania arata foarte bine, sunt foarte optimist. Avem o problema mult mai mare de perceptie asupra mediului de business si o problema de marketing pe care nu am rezolvat-o inca. Avem o crestere economica care poate sa vina din consum sigur, dar este o crestere economica semnificativa. Sunt multe lucruri de facut in Romania in continuare. Mediul de business este din ce in ce mai copetitiv odata in sensul bun al cuvantului si in acelasi timp, cred ca oamenii sunt din ce in ce mai interesati. Sunt multi romani care au studiat in strainatate si au ales sa revina in Romania pe functii de management. Companiile mari au inceput sa nu mai aiba expati si prefera romani. Cred ca asta spune mult despre maturitatea la care a ajuns mediul de business din Romania", considera Fady Chreih.

Piata serviciilor medicale: stat versus privat

Spitalele de stat raman sub semnul intrebarii. Unele spitale care au avut bani de investitii au cumparat echipamente medicale pe care le-au folosit doar de 2-3 ori.

"Este o perioada dificila. Trebuie luate decizii dure. Cred ca spitalele de stat trebuie sa se reinventeze. Sunt in momentul de fata sectii in diferite spitale din orase mari unde exista unul sau doi medici, in mod normal aceste sectii ar trebui inchise. O clinica privata nu ar primi autorizatie cu un singur medic pentru a deschide o sectie", spune Fady Chreih.

Numarul de companii private de sanatate va creste. "Vor aparea jucatori noi in piata, dar vor fi nisati. Cred ca piata va trece in momentul de fata printr-un proces de maturizare. Suntem inca la inceput dar piata se va maturiza, pentru ca vor ramane cativa jucatori mari care probabil vor deveni si mai mari. Cei din mijloc vor avea o problema si vor trebui sa se niseze, sa se specializeze in ceva. Cred foarte mult ca vor ramane micile cabinete medicale de specialisti, nu vorbesc de medicina de familie, care vor rezista", considera managerul.

Fady Chreih spune ca in sanatate nu poti copia un model din strainatate din trei motive:

  • nici in strainatate nu a fost gasita formula perfecta de functionare. Toate sistemele care sunt bazate pe asigurari de sanatate si care nu sunt tari mici si bogate nu functioneaza. Franta, Anglia, America au probleme fundamentale si fiecare se chinuie sa o rezolve.
  • mecanismele de finantare sunt diferite, ce functioneaza in Italia sau Bulgaria poate sa nu functioneze deloc in Romania
  • al treilea motiv este resursa umana in care trebuie sa investesti si sa repui pe harta demnitatii profesia de medic si de asistenta

"In Regina Maria am creat un model sustenabil de crestere, am facut un eco-sistem, am facut servicii integrate medicale, am ales strategic in ce vrem sa investim, in ce nu vrem sa investim. Avem o coerenta de implementare a business-ului. Sigur ca iti iei repere din strainatate dar nu poti aplica totul ca acolo, nu cred ca functioneaza in sanatate asa. Sunt un aprig sustinator al coabitarii intre sistemul public si sistemul privat".

Fady Chreih REgina Maria

Crestere organica de 20%

Regina Maria a inregistrat in ultimii trei ani o crestere organica de 20%, iar anul acesta dupa primele 6-7 luni cresterea a urcat la 22%.

"2016 a fost an bun pentru toata lumea nu numai pentru sectorul medical. Cresterea PIB s-a vazut in consum. Scaderea TVA-ului ne-a ajutat. Pentru noi TVA-ul este un cost, noi nu facturam servicii cu TVA si atunci tot ce cumparam este un cost direct si cu siguranta ni s-a imbunatatit zona de achizitii si am simtit-o direct in cash. In ultimii trei ani am avut o crestere de 20% sustinuta. Cu tot cu achizitii cresterea este mult mai mare. Ne-am atins bugetul, desi am avut niste tinte ambitioase", a spus Fady Chreih.

Reteaua de sanatate Regina Maria este intr-o continua expansiune la nivel national, in august a inaugurat primul Campus Medical din Targu Mures, ajungand astfel la 31 de locatii proprii in 12 orase din Romania.

"In orasele unde ne-am extins am fost bine primiti. Incercam sa gestionam cresterea cu echipa pe care o avem. Am primit feedback de la medici si de la pacienti ca facem lucrurile bine", mai spune managerul.

Ce servicii sunt considerate core-business pentru Regina Maria

Regina Maria a externalizat o parte dintre departamente, cu exceptia call center-ului pe care il considera o parte importanta din business si a curierilor, internalizati pentru tot ce inseamna nevoi de laborator, fiind necesare masini speciale pentru transportul probelor de laborator.

Zona de management de flota nu este externalizata, pentru ca Regina Maria are masini achizitionate in leasing financiar. Anul acesta, compania a cumparat 34 de masini si a ajuns la o flota de 153 de masini, cumparate cash si in leasing financiar.

"Flora de masini a fost cumparata in leasing financiar sau cash. Am ales leasingul finanicar intrucat leasingul operational impacteaza rezultatele operationale, EBITA. Suntem detinuti de un fond de investitii. Leasingul operational devine din ce in ce mai competitiv, ne-am uitat acum cativa ani la el si nu ni s-a parut competitiv din punct de vedere costuri, dar in prezent poate fi o solutie buna. Ne uitam atent, poate sa devina interesant pentru noi", a precizat Fady Chreih.

In procesul de selectie a flotei de masini, Fady Chreih spune ca tine cont de companiile din auto care le sunt clienti si incearca sa cumpere de la acestia. "Avem companii care sunt clientii nostri, care au pachete de preventie si tratament la noi, asa ca in procesul de selectie acestia trebuie sa fie favorizati. Mi se pare corect sa dau business inapoi companiilor care imi dau business. Din pacate avem o dificultate aici pentru ca toate companiile mari in domeniul auto sunt clientii nostri. Printre acestia sunt BMW, Porsche, Grupul Renault, Tiriac Auto, Toyota si altii. Avem de unde alege masini, este un proces de licitatie deschis", a spus managerul.

Regina Maria are in flota masini de oras in culori reprezentative pentru brand: albe, gri, negre. Modelele sunt marcile Skoda, Volkswagen, Hyundai, Mitsubishi, BMW, etc. Compania isi reinnoieste parcul auto la 5 sau 7 ani, depinde de starea de intretinere a masinilor.

Reteaua de sanatate Regina Maria reuneste peste 3.500 de angajati si are peste 1,4 mil. pacienti retail. Pe langa cele 31 de locatii proprii, operatorul mai detine patru spitale, doua maternitati, 8 campusuri medicale, opt centre de imagistica, 15 laboratoare de analize, banca proprie de celule stem si peste 180 de policlinici partenere in tara.

Regina Maria este prima companie care a introdus in Romania pachetele de preventie (abonamente) pentru companii, in urma cu 20 de ani, si care a lansat recent prima gama de pachete de preventie destinata IMM-urilor, indiferent de numarul de angajati.

Foto: Razvan Baltaretu

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Cristian Gubandru
Cristian este absolvent al Universității Româno-Americane și al unui MBA la Academia de Studii Economice (A.S.E.). Startul în jurnalism a fost în 2003 la agenția de presă Mediafax , parte a trustului MediaPro, pe poziția de redactor, iar mai târziu la agenția de presă NewsIn , parte din trustul de media Realitatea - Cațavencu, ca reporter și redactor șef al departamentului Companii. Pentru o perioadă scurtă de timp a scris pentru ziarul de...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri