"Se inregistreaza insolvente in randul farmaciilor, aproape zilnic. Au fost cazuri foarte mari la final de an, care s-a incheiat cu o insolventa a unui mare distribuitor, iar ianuarie a inceput cu o avalansa de insolvente", afirma CEO-ul Farmexpert.

Cand criza a venit, iar piata s-a aplatizat, au inceput sa se simta gaurile din casieriile farmaciilor.

Principalul motiv pentru aceasta situatie de pe piata este preponderenta unui management neadecvat situatiei actuale. "In perioadele de boom ale pietei farma, lucrurile mergeau ca la FNI: nu conta cat cheltui, pentru ca oricum a doua zi faceai mai mult. Cand criza a venit, iar piata s-a aplatizat, au inceput sa se simta gaurile din casieriile farmaciilor", a declarat Iulian Trandafir. "Competitia insolventelor", cum o numeste el, a inceput in lunile iunie si iulie 2014 si va dura pana in august-septembrie 2015. "Cine va trece de aceasta perioada va lucra intr-o piata mai curata".

Profitul unei farmacii pe luna, la nivelul unui salariu de multinationala

La acest val de insolvente se adauga o alta problema a pietei, si anume profiturile scazute. Farmexpert a analizat circa 2.800 de societati de pe piata si a aflat ca profitul net mediu este de circa 4%. "4% este, pentru un retailer, aproape de zero. Cred ca avem cea mai mica rata de profitabilitate din Europa. Sunt farmacii care au cifra de afaceri de 3 milioane de lei, profitul fiind de 120.000 lei, adica 10.000 lei pe luna, o suma mica pentru o farmacie", arata directorul Farmexpert.

In ciuda acestor "gauri" din piata, Romania a scapat de cel mai rau scenariu posibil, arata Iulian Trandafir, care invoca in acest sens liberalizarea pietei farmaceutice, care a fost aplicat in trei tari europene, printre care si Ungaria.

Pentru a afla care este pulsul industriei farma, urmariti materialul VIDEO de mai sus.

Seria de emisiuni de business WALL-STREET 360 din saptamana 9-13 februarie este dedicata industriei farma. Proiectul VIDEO este realizat in parteneriat cu distribuitorul de medicamente Farmexpert.