Florentin Tuca e un barbat preocupat: este la carma casei de avocatura Tuca Zbarcea si Asociatii (TZ&A), se comporta tot mai mult ca un antreprenor, se straduieste sa fie un tata model si e preocupat de viitorul profesional al fiicei celei mari, il supara faptul ca nu mai are multa rabdare si ca s-a distantat de stiinta dreptului, si, in acelasi timp, se uita cu un ochi critic la problemele societatii romanesti.

E inceput de iarna, cu un sfert de ceas inaintea orei 13 la care ne-am dat intalnire pentru Lunch-ul wall-street.ro, iar Florentin Tuca ma asteapta deja intr-o camera spatioasa si bine luminata din Patrizia Ristorante, un local de varf intre restaurantele bucurestene. Ne aflam intr-o casa frumoasa de pe strada Mihail Moxa, chiar vizavi de cladirile si de caminele ASE-ului, la sfarsitul unuia dintre cei mai grei ani pentru businessul romanesc. Incerc sa aflu in prima parte a interviului in ce ritm se afla avocatul Florentin Tuca la final de an, de altfel o perioada a bilanturilor. Ca toate de pana acum, finalul lui 2012 este unul foarte agitat pentru cofondatorul Tuca Zbarcea si Asociatii. In primul rand, este o perioada de bilant. In al doilea rand, Tuca Zbarcea si Asociatii organizeaza pe plan intern in lunile noiembrie-decembrie un proces de evaluare finalizat cu promovari: de la junior lawyer la statutul de senior, de la senior lawyer la managing associate, eventual la pozitia de partener.

“Evaluarile au insemnat intotdeauna o mare bataie de cap pentru ca fiecare avocat este cel mai bun de pe planeta. Fiecare avocat crede ca merita statutul suprem. Aproape in orice companie exista frustrarea ca seful nu te baga in seama suficient de mult sau ca nu te evalueaza corect”, spune Florentin Tuca, un jurist cu experienta de 19 ani in avocatura.

Astfel, toti avocatii au urmatoarea asteptare de la superiorii lor: sa li se spuna cu ce au gresit si de ce nu primesc onorarii mai mari. In consecinta, evaluarea lor reprezinta o foarte mare bataie de cap, pentru ca “avocatura nu este matematica , nu e un flux tehnologic care incepe intr-un moment precis si se termina intr-un anumit punct. Aici intervin factorii subiectivi asociati perceptiei celor care evalueaza”. In al treilea rand, sfarsitul de an este complicat pentru ca acum au loc foarte multe evenimente: cocktailuri, mese festive, intalniri la care un avocat de business trebuie sa fie prezent.

“Chiar asta-seara voi merge la evenimentul organizat de CEZ (n.red.: compania ceha care a intrat in Romania in 2005 cumparand de la stat Electrica Oltenia), un client de anvergura in portofoliul nostru”, imi spune Florentin Tuca.

Daca mai avem in vedere ca lucrurile sunt in fierbere pe plan politic si economic (au trecut alegerile, iar lumea de business “sta zgribulita” si se intreaba ce urmeaza), finalul de an nu este, potrivit avocatului, “unul in care sa valsezi linistit”.

Isi face Florentin Tuca, nimeni altul decat primul avocat roman care a primit anul acesta distinctia de cel mai bun "managing partner" al anului in Europa in cadrul galei "The Lawyer European Awards”, o autoevaluare la final de an?

“Bineinteles, iar cand trag linie, constat plusuri si lipsuri pe care nu le pot ignora”. Avocatul sta pe ganduri cateva clipe si continua raspunsul. “Primul mare minus este indepartarea de cazul clientului, fiind prins cu tot mai multe activitati de management. Vorbim aici despre o indepartare de avocatura.” O alta mare parere de rau este distantarea de cercetarea juridica si de publicarea articolelor academice. Al treilea este un regret cu sorginta mai veche: lipsa de la scoala in calitate de cadru didactic. Pe scurt, acestea sunt “penitentele” unuia dintre cei mai puternici avocati de business din Romania: s-a indepartat de spete, de cazuri concrete, nu mai publica studii pe teme de specialitate si nu reuseste sa puna in practica o combinatie intre avocatura si cariera de cadru didactic. Nu sunt, insa, singurele minusuri din evaluarea personala: ii mai pare rau si de “timpul prapadit in tot felul de preocupari frivole, de exemplu, orice pseudo-dezbatere publica” la care se intampla sa participe.

“Nu mai am rabdarea si entuziasmul de la inceput”

Au trecut sapte ani de cand Florentin Tuca a creat una dintre cele mai puternice case de avocatura alaturi de Gabriel Zbarcea, “partenerul sau de dublu din viata profesionala”. Tuca Zbarcea si Asociatii a ajuns un proiect de mari dimensiuni, iar relatia lui Florentin Tuca cu timpul s-a schimbat profund in ultimii ani. “Vreau sa fiu onest: eu am avut balamuc pe cap in anii de debut ai firmei. 2005-2008 au fost ani grei pentru mine. Visam noaptea treburi legate de firma noastra. Si in activitatile sportive de dimineata gandurile se duceau tot la firma. Acum, foarte cinstit, sunt mai putin presat, am mai mult timp fata de acei ani”, afirma Florentin Tuca. “Sunt asemenea pilotului care urca avionul spre linia de croaziera, trece prin furtuna si ceata, iar pe urma isi permite o cafea pe pilot automat.”

Un trainer imi povestea ca antreprenorii nu trebuie sa uite ce ii punea in miscare la inceput de drum, de aceea incerc sa aflu motivatiile lul Florentin Tuca din momentul lansarii propriei companii. “Banii erau intr-un plan secund. Cand am plecat din vechea firma, nu puteam acuza pe nimeni ca nu castigam bani frumosi. Nu motivatiile financiare m-au indemnat sa plec. Prima motivatie, ca antreprenor, a fost de a demonstra ca pot si pe propriile picioare”.

Avocatul isi aminteste ca nu a avut certitudini privitoare la castiguri superioare celor pe care le avea in cadrul casei de avocatura Musat&Asociatii. Erau anii 2004-2005, cand Florentin Tuca a plecat alaturi de Gabriel Zbarcea din echipa lui Gheorghe Musat, un avocat de business respectat si cu experienta, dupa ce petrecusera mai mult de un deceniu in acea firma. “Intrebarea ta ma provoaca si trebuie sa recunosc cu onestitate ca motivatia de antreprenor din primii ani s-a erodat de-a lungul timpului. Nu mai am rabdarea, entuziasmul si forta de la inceput. Descopar adesea ca nu mai am rabdare”, continua Florentin Tuca.

Ca o compensatie, constructia unei echipe a fost esentiala, prin descentralizarea deciziilor si dezvoltarea unor centre de business si de profit. “In prezent, nu ma mai intreaba nimeni cate masini trebuie sa achizitionam. Avem bugete si o strategie de business. Viata de zi cu zi a firmei nu este cenzurata de sita numita Tuca sau Zbarcea. Nu toate pasele trec pe la noi.”

Un parinte preocupat: dialoguri cu Meryl Streep si Raskolnikov

Intrerupem discutia doua minute pentru a comanda pranzul. “Ce ne dati?”, intreaba Florentin Tuca, iar raspunsul unuia dintre chelnerii de la Patrizia Ristorante este prompt: “Peste proaspat: calcan, dorada, biban, portii mari pentru doua persoane. Daca doriti antreu, avem calamari cu sparanghel si menta, tartar de ton sau cu somon, carpacio, peste spada proaspat, care va place”. Alegem peste la gratar un sea bass pentru doua persoane si piure cu trufe. Ca antreu, un ton cu avocado. Lui Tuca ii este cunoscut localul Patrizia Ristorante, vine foarte des aici mai ales pentru ca actionar al restaurantului este Razvan Gheorghiu-Testa, partener in cadrul casei de avocatura Tuca Zbarcea si Asociatii.