10. Discutii aprinse despre proiectul eRomania

10. Discutii aprinse despre proiectul eRomaniaMinisterul Comunicatiilor si Societatii Informationale (MCSI) a anuntat la inceputul saptamanii ca Guvernul a aprobat proiectul e-Romania, propus de MCSI si a carui realizare intre 2010 si 2013 ar costa 500 milioane de euro. Potrivit strategiei MCSI, in cei patru ani vor fi alocati pentru proiect 1,9 miliarde de euro, dintre care 245 de milioane de lei in 2010, 714,5 milioane de lei in 2011, 575,8 milioane de lei in 2012, si 364,8 milioane de lei in 2013.

Liviu Dragan , general manager al TotalSoft, este de parere ca proiectul e-Romania va duce la cresterea calitatii actului public, la transparenta banilor publici, la eliminarea cozilor de la ghisee, la posibilitatea obtinerii informatiilor rapid si corect etc.

„Pe de alta parte, proiectul va stimula si sectorul IT, prin integrarea si cooperarea intre mai multi furnizori, prin migrarea solutiilor diferite din punct de vedere tehnologic/arhitectura spre tehnologii compatibile. De asemenea, proiectul va duce la specializarea expertilor in zona sistemelor integrate de mare anvergura guvernamentala", a declarat Dragan.

9. Dileme despre Grecia via Berlin

9. Dileme despre Grecia via BerlinCancelarul german Angela Merkel (foto) a reiterat opozitia tarii sale fata de sustinerea Greciei, apreciind ca a face un astfel de gest catre Atena nu este raspunsul bun, ci trebuie "atacata problema de la radacina".

Germania este foarte reticenta in a oferi sustinere financiara Atenei. Ministrii din finante din Zona euro au decis, totusi, luni seara, marile linii ale unui eventual plan pentru ajutatea Greciei, in cazul in care va avea nevoie. Dar Berlinul a repetat ca Grecia nu a cerut ajutor si ca masurile de ajutor luate in calcul, care nu sunt, in niciun caz, "o decizie politica", nu ar trebui puse in aplicare.

Grecia ar trebui sa apeleze la Fondul Monetar International (FMI) in cazul in care va avea nevoie de ajutoare, a declarat purtatorul de cuvant pe probleme financiare al cancelarului german Angela Merkel, ceea ce semnaleaza o ruptura intre Germania si alte tari europene.

8. Pesimism la romani

8. Pesimism la romaniDeclinul veniturilor in anul 2009 reprezinta o tendinta si pentru anul in curs – 40% dintre romani apreciaza ca nivelul salarilor si al bonificatiilor lunare va inregistra o scadere in 2010, in timp ce alti 40% se asteapta la o stagnare a valorii acestora, potrivit barometrului de incredere a consumatorului, studiu cofinantat de Comisia Europeana si realizat lunar de GfK Romania.

Astfel, in luna februarie a acestui an, 60% dintre romani o duc mai rau din punct de vedere financiar comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, cand doar jumatatate dintre respondenti isi simteau buzunarele mai goale decat in anul 2008. La polul opus, numai 20% dintre participantii la studiu se declara optimisti in privinta imbunatatirii situatiei financiare pe parcursul acestui an.

Desi reducerea veniturilor a fost puternic resimtita in criza de o parte importanta a populatiei, 7% dintre romani castiga mai bine decat in 2009, cand procentul celor care isi imbunatatisera situatia financiara comparativ cu 2008 era de 13%.

Un indiciu asupra bunastarii populatiei unei tari il reprezinta predilectia catre economisire si increderea in stabilitatea locului de munca. Aproximativ trei sferturi dintre romani cred ca anul 2010 nu le va oferi oportunitati pentru economisire, 84% dintre respondenti afirmand ca nu se asteapta sa puna bani deoparte in aceasta perioada.


7. S.O.Vantu l-a luat pe Cozmin Gusa consilier pe probleme de extindere externa

7. S.O.Vantu l-a luat pe Cozmin Gusa consilier pe probleme de extindere externaSorin Ovidiu Vantu (foto), actionarul majoritar al trustului Realitatea-Catavencu, a semnat un contract cu Cozmin Gusa, prin care cel din urma devine consilierul pe probleme de extindere externa al omului de afaceri, a declarat, pentru Wall-Street, Sorin Ovidiu Vantu.

Cozmin Gusa nu se va implica in dezvoltarea business-ului Realitatea-Catavencu din Romania. “Este consilier pe probleme de dezvoltare a businessului de media peste hotare. Analiza a pietei, ce e de facut cand te duci intr-o tara straina sa lansezi o afacere”, a spus Vantu.

Omul de afaceri isi propune sa extinda anul acesta grupul Realitatea-Catavencu la Budapesta si la Belgrad. Investitia necesara acestui proiect nu a fost stabilita inca, urmand sa fie realizate mai multe studii de piata.

Gusa nu are o relatie contractuala cu trustul Realitatea-Catavencu, a precizat Vantu. “Este consilierul meu personal, nu al trustului”.

6. Michael Lloyd iese din afacerile imobiliare ale lui Patriciu

6. Michael Lloyd iese din afacerile imobiliare ale lui PatriciuBritanicul Michael Lloyd (foto), cel care timp de opt ani a condus proiectul Baneasa din nordul Bucurestiului, a demisionat din functia de conducere a fondului german de investitii Rutley European Property Limited, controlat de omul de afaceri Dinu Patriciu, se arata intr-un comunicat al fondului.

Lloyd, in varsta de 43 de ani, a fost numit in conducerea fondului german de investitii Rutley in luna decembrie 2009. Lloyd a demisionat din functia de director extern (n.r.: director independent care nu are rol de management), demisia avand efect imediat din data de 18 martie.

Totodata, Lloyd a renuntat si la functia ocupata in cadrul companiei Quintet Asset Management, activa pe piata imobiliara din Romania.

5. Directorul FMI vine in Romania

5. Directorul FMI vine in RomaniaDirectorul general al Fondului Monetar International (FMI), Dominique Strauss-Kahn (foto), le va vorbi in data de 30 martie studentilor si profesorilor de la Academia de Studii Economice din Bucuresti despre revenirea economica a Europei Centrale si de Est dupa criza mondiala.

Cu ocazia vizitei in Romania, Strauss-Kahn va tine o conferinta in Aula Magna a ASE, de la ora 10.00, la care vor lua parte studenti si cadre didactice din mai multe universitati de stat si private.

Tema conferintei este "After the Global Financial Crisis: The Road Ahead for Central and Eastern Europe" (Dupa Criza Financiara Mondiala: Ce urmeaza pentru Europa Centrala si de Est).

Directorul general al FMI va veni la Bucuresti in 30 martie, pentru o zi, in cadrul unui turneu european. El va fi insotit de directorul departamentului european, Marek Belka, si de seful misiunii FMI in Romania, Jeffrey Franks.

4. Eric Kish a vandut 56% din Smartree

4. Eric Kish a vandut 56% din SmartreeIn vara lui 2009, imediat ce a renuntat la pozitia de vicepresedinte de marketing si retail al Rompetrol si la zece ani dupa ce a lansat Smartree Romania, Eric Kish incepea discutiile cu trei fonduri de investitii pentru vanzarea unui pachet de actiuni din propria companie.

Abia de la finalul lui octombrie au inceput negocierile cu Enterprise Investors, fondul de investitii care a cumparat pentru 3 milioane de euro 56% din compania de externalizare in domeniul resurselor umane.

“Cei de la Enterprise Investors s-au miscat foarte repede si au inteles bine piata in care este Smartree si potentialul de dezvoltare al companiei”, a explicat, pentru Wall-Street, Eric Kish motivul pentru care a ales sa vanda catre fondul de investitii polonez pachetul de 56% din actiunile firmei care anul trecut a avut afaceri de 3,5 milioane de euro.

Antreprenorul a lansat Smartree in anul 2000, cand lucra la Rompetrol si voia sa externalizeze personal, dar pe piata nu exista o astfel de companie.

3. Proiect de lege privind creditul de consum

3. Proiect de lege privind creditul de consumMai clar, bancile vor fi obligate din vara sa limiteze comisionul de rambursare anticipata la cel mult 1%, comparativ chiar si cu 5%, cat practica unele banci in prezent. Astfel, un client care vrea sa isi ramburseze anticipat creditul nu va mai fi obligat sa plateasca o suma ridicata pentru a putea face acest lucru, ci cel mult 1% din valoarea rambursata, la fel ca in alte state ale Uniunii Europene.

Aplicarea noilor prevederi contractelor aflate in derulare este sustinuta de majoritatea actorilor din piata, insa institutiile de finantare dezaproba proiectul invocand faptul ca regulile „jocului” nu pot fi schimbate pe parcurs.

Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) are un proiect de lege in vederea transpunerii in legislatia autohtona a Directivei Europene (nr. 48/2008) privind creditul de consum. Proiectul prevede limitarea comisionului de rambursare anticipata a creditului la 1%, daca perioada de timp ramasa pana la scadenta finala este mai mare de un an si un comision de 0,5% in cazul in care rambursarea anticipata are loc cu mai putin de 1 an inainte de scadenta.

2. Patriciu isi face holding international de media

2. Patriciu isi face holding international de mediaEast European Media se numeste corporatia internationala care va reuni toate investitiile media ale lui Dinu Patriciu, inclusiv Adevarul Holding, si in dezvoltarea careia va fi implicat si Peter Imre, anterior la Philip Morris Romania, a declarat, pentru Wall-Street, proprietarul trustului de presa.

“Adevarul Holding va fi parte a unei corporatii internationale avand ca scop achizitiile de media si dezvoltarea in continuare a afacerilor de media in plan international. Compania se numeste East European Media si va prelua toate investitiile mele in media”, a declarat Dinu Patriciu.

Intrebat daca Peter Imre va contribui la dezvoltarea noii corporatii, omul de afaceri a confirmat, insa nu a dat detalii. “N-am ce sa va spun pentru ca deocamdata construim un plan de afaceri. Adevarul Holding insa este o entitate de sine statatoare in Romania care nu are nimic de-a face cu chestia asta”, a spus Patriciu.

Peter Imre, fostul director de Corporate Affairs al Philip Morris Romania, a confirmat informatia pentru Wall-Street, dar nu a intrat in detalii.

“Cred ca ce a explicat domnul Patriciu este suficient pentru stadiul actual al acestui business. Este vorba de un holding de media, care va ingloba toate investitiile actuale si va da posibilitatea unei deschideri internationale. Eu voi fi foarte implicat in acest proiect, dar este inca prea devreme sa dam mai multe detalii”, a declarat Imre.

1. S-a lansat Duster si in Romania

1. S-a lansat Duster si in RomaniaDacia Duster a fost comandat de romani in proportie de 80% in versiunea de top, Laureat, care are un pret de 15.600 euro, a declarat Fabrice Cambolive, directorul comercial al Dacia, la evenimentul de lansare pe piata romaneasca.

"Am primit in fiecare zi comenzi pentru noul model Duster, iar o surpriza placuta a fost faptul ca 80% dintre acestea sunt pentru masinile cu dotari. Oamenii nu cumpara Duster doar pentru off-road, ci pentru placere. Cand alegi anumite optiuni, inseamna ca vrei sa te simti bine nu sa mergi in teren accidentat", a spus Cambolive.

La jumatatea lunii aprilie, Dacia va organiza in cadrul retelei sale "Operatiunea Porti Deschise".

Culoarea preferata de romani pentru Duster este maro caju, avand circa 40% din totalul comenzilor. De asemenea, 20% dintre romani aleg tapiteria din piele .

In prezent, cererea pentru modelele 4x4 este mai mare decat cea pentru 4x2, insa Dacia se astepta ca in viitor acestea sa ajunga la acelasi nivel.