10. Explozie de inmatriculari cu masini rulate

10. Explozie de inmatriculari cu masini rulateIn luna decembrie, au fost inmatriculate pe piata romaneasca peste 41.000 de masini, depasind inregistrarile din ianuarie, februarie si martie la un loc de 35.400 unitati, potrivit datelor Directiei Regim Permise de Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV).

Cresterea de la o luna la alta, decembrie (41.000 unitati) fata de noiembrie (26.800 unitati), a fost de 53%.

Comparativ cu decembrie 2009 (18.839 autoturisme), cresterea a fost de 120% in ultima luna din 2010.

9. In insolventa, dar cu planuri mari

9. In insolventa, dar cu planuri mariCompania Green City Construct, controlata de omul de afaceri Dumitru Bucsaru, fostul finantator al echipei de fotbal Unirea Urziceni, isi propune sa finalizeze integral proiectul de vilele Green City, o investitie de 100 de milioane de euro, desi compania a intrat recent in procedura de insolventa.

Pentru vilele din faza a treia a proiectului Green City, preturile sunt cuprinse intre 138.392 euro si 154.700 euro.

Ansamblul Green City este amplasat la km 18 pe DN5 (Bucuresti-Giurgiu) iar compania Green City Construct este controlata in proportie de aproape 85% de familia Bucsaru, prin intermediul companiilor Comaico (11,10%) si Valahorum (73,08%), potrivit datelor de la Registrul Comertului.

8. Cum vad analistii economia, cursul si bursa in 2011

8. Cum vad analistii economia, cursul si bursa in 2011Membrii Asociatiei Analistilor Financiar-Bancari din Romania (AAFBR) si-au exprimat, in cadrul unui sondaj intern, opiniile privind evolutia a 12 indicatori macroeconomici si a doi indicatori ai pietei de capital pe parcursul anului 2011.

Toti respondentii la sondaj se asteapta la reluarea cresterii economice pe parcursul anului 2011 (mediana fiind 1,2%), dar si la persistenta unei inflatii ridicate desi in scadere substantiala fata de finalul anului 2010 (4,3% in decembrie 2011), insa peste limita superioara a intervalului tintit de BNR).

In cazul pietei de capital, analistii se aşteapta o crestere de circa 11% pentru indicele BET (raportata la valoarea actuala de circa 5.780 de puncte) si de circa 28% in cazul BET-FI (fata de valoarea actuala de circa 23.500 de puncte).

7. FMI a cerut modificarea OUG 50

7. FMI a cerut modificarea OUG 50Scrisoarea suplimentara de intentie convenita de Guvern cu FMI, publicata pe site-ul institutiei de la Washington, confirma ca modificarea OUG 50 a fost o preconditie pentru acordarea transei din imprumut programata pentru mijlocul lunii ianuarie.

"Ca preconditie, vom lucra cu Parlamentul pentru a ne asigura ca Ordonanta 50 din 2010 va imbunatati transparenta si protectia drepturilor consumatorilor, asigurand, totodata, stabilitatea sistemului financiar. In acelasi timp, ne vom asigura ca Banca Nationala este singura institutie autorizata sa reglementeze activitatea de creditare a bancilor", se arata in scrisoare.

Modificarea OUG 50 ca preconditie pentru eliberarea transei figura si in scrisoarea suplimentara din luna noiembrie a anului trecut, dupa misiunea FMI la Bucuresti. Informatiile nu au fost insa confirmate oficial, iar presedintele Traian Basescu a declarat, pe 25 noiembrie, ca modificarea OUG 50 nu este o preconditie de acordare a urmatoarei transe de la FMI.

6. Somajul a scazut pentru a noua luna la rand

6. Somajul a scazut pentru a noua luna la randSomajul a ajuns la a noua luna consecutiva de scadere, iar numarul somerior se ridica la aproape 630.000.

Ultima luna de crestere a somajului a fost martie 2010, cand rata nationala s-a plasat la 8,36%, echivalentul a peste 765.000 de someri. Teoretic, o scadere a numarului de someri ar trebui sa se traduca intr-o crestere a numarului de angajati. Acest lucru nu este evidentiat de datele Institutului National de Statistica (INS), care arata ca efectivul salariatilor din economie a scazut cu circa 171.300 in intervalul ianuarie – octombrie 2010, de la 4,333.8 la 4,162.5 milioane.

5. Domeniile cu cele mai mari salarii

5. Domeniile cu cele mai mari salariiIn noiembrie 2010, angajatii din intermedieri financiare au avut un castig salarial mediu nominal net de 3.380 lei, iar cei din hoteluri si restaurante de 804 lei, potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS).

Castigul salarial mediu nominal brut a fost in perioada analizata de 1.900 lei, cu 2,9% mai mare decat in octombrie 2010.

In noiembrie 2010, in majoritatea activitatilor din sectorul economic, nivelul castigului salarial mediu net a fost in crestere fata de octombrie, ca urmare a acordarii de premii ocazionale (inclusiv prime de vacanta), platii sumelor din alte fonduri (inclusiv tichete de masa si tichete cadou), dar si realizarilor de productie ori incasarilor mai mari (functie de contracte), a revenirilor din concedii fara plata ori din somaj tehnic, a disponibilizarilor de personal cu salarii mici.

4. Un nou val de concedieri la Romtelecom

4. Un nou val de concedieri la RomtelecomCel mai mare operator de telefonie fixa pe piata locala va concedia in acest an intre 1.000-1.400 de oameni pentru a reduce costurile, operatorul ajungand astfel la finalul acestui an la circa 7.200-7.600 de salariati.

Romtelecom are cei mai multi angajati de pe piata locala de telecomunicatii, aproximativ 8.600, comparativ cu cei aproape 7.000 ai RCS&RDS, principalul sau competitor, sau in jur de 3.000 in cazul Orange, cea mai mare companie de telecomunicatii din Romania.

3. O noua acuzatie de manipulare a bursei

3. O noua acuzatie de manipulare a burseiUn om de afaceri din Cluj-Napoca, Gicu Agenor Gansca, directorul general al SSIF BT Securities, Rares Nilas, si alte trei persoane au fost trimise in judecata de catre procurorii DIICOT, pentru manipularea pietei de capital.

Conform rechizitoriului, Gansca, administrator al mai multor societati, unele dintre ele cu profil de constructii, este acuzat de manipularea bursei de capital in forma continuata, dupa ce a cumparat pe baza unui antecontract de vanzare-cumparare actiuni la firma ACI Bistrita, iar ulterior a oficializat tranzactia pe bursa, pentru a-i da un aspect de legalitate. Conform procurorilor, Gansca a manipulat bursa cu ajutorul unor brokeri.

In replica, CNVM a declarat ca nu a constatat nicio incalcare a legislatiei bursiere pe baza datelor pe care le detinea referitor la tranzactiile pentru care omul de afaceri Gicu Agenor Gansca si directorul general al BT Securities, Rares Nilas, au fost trimisi in judecata sub acuzatia de manipulare a pietei de capital.

2. Codul Fiscal va fi rescris

2. Codul Fiscal va fi rescrisRescrierea Codului Fiscal este o prioritate pentru ministrul Finantelor Publice, Gheorghe Ialomitianu. El a anuntat ca va infiinta in aceasta luna un consiliu consultativ pe politici fiscale care sa se ocupe de aceasta sarcina.

"Consiliul consultativ pe politici fiscale va avea ca obiectiv rescrierea Codului Fiscal. Ordinul de infiintare este in curs de avizare si luna aceasta imi doresc sa fie aprobat. Consiliul o sa fie condus de secretarul de stat responsabil pe politici fiscale si va include si specialisti din sectorul privat", a declarat Gheorghe Ialomitianu.

Rescrierea Codului Fiscal nu este o idee noua, dar nu reprezinta nici o sarcina extrem de usoara. "In ultimii ani s-au facut eforturi substantiale - cateodata si cu participarea mediului de afaceri - pentru a asigura mai multa coerenta si claritate a Codului Fiscal. Mai sunt multe lucruri de facut din punct de vedere al corelarii diverselor parti ale Codului si al eliminarii unor contradictii sau ambiguitati. Ramane de vazut cat de eficient va fi consiliul propus in aceasta sarcina", sustine Alex Milcev, partener in cadrul Ernst&Young Romania.

1. Pretul la carburanti, un subiect fierbinte

1. Pretul la carburanti, un subiect fierbintePe parcursul anului trecut pretul carburantilor a crescut pe piata locala cu circa 30%, potrivit transportatorilor rutieri. La inceputul lui 2011 pretul de la pompa a sarit de cinci lei pentru un litru de benzina, declansand nemultumirea clientilor. Astfel, unii soferi au decis sa plateasca benzina numai in monede, taximetristii au anuntat ca joia aceasta nu vor mai achizitiona deloc benzina in semn de protest, iar transportatorii doresc returnarea contravalorii accizelor.

Prim ministrul a mai declarat ca Guvernul ar putea introduce contramasuri indreptate spre producatorii de carburanti care cresc in mod nejustificat preturile. Statul nu are mijloace directe pentru a reglementa pretul carburantilor, dar ar putea interveni prin impunerea unor impozite.

Presedintele Consiliului Concurentei a spus ca preturile la carburanti nu trebuie sa fie raportate la puterea de cumparare din Romania, ci la preturile practicate in UE. "Ideea ca pentru ca suntem mai saraci trebuie sa avem preturi mai mici este complet eronata din punct de vedere economic", a punctat Bogdan Chiritoiu.

Cititi si Ce se ascunde in spatele preturilor umflate la benzina?