1 / 5

Aprecierile au la baza motivatii particulare

In primele sase luni ale anului am asistat la o crestere generalizata a cotatiilor, pe fondul unor rulaje in scadere. Dintre indici, BET-XT a castigat 29,7% in primul semestru, urmat de indicele financiar, cu o apreciere de 24,6%. Per ansamblu, piata a crescut cu 5,1%, evolutie reflectata de BET-C.

Dintre companii, primii cinci emitenti au avut aprecieri de peste 110 procente. Astfel, Altur a crescut cu 158,28%, Zentiva - cu 132,39%, urmata indeaproape de Compa Sibiu, cu o apreciere de 132,32%. Biofarm a crescut cu 114,20% si Rompetrol Rafinare - cu 112 procente.

Analistii spun ca un motiv ar fi deprecierile semnificative inregistrate anterior, care oricum nu au fost recuperate in totalitate, desi preturile s-au dublat.

“Companiile din industria farmaceutica au scazut cu mult peste asteptari, peste normal, domeniul fiind unul dintre cele mai protejate in caz de recesiune, iar companiile farmaceutice cunoscute ca defensive. Investitorii insa nu au tinut cont cand au vandut, iar acum „s-a alergat” dupa aceste actiuni, urcandu-le pretul”, a declarat, pentru Wall-Street, Adrian Duna, analist la KD Capital Management.

Cresterile inregistrate de Altur, Zentiva si Rompetrol au la baza ofertele de preluare, dupa stirile legate de clarificarea prevederilor CNVM si mediatizarea acesui subiect.

“Altur, Zentiva si Rompetrol (atat Rafinare, cat si Well Services) au crescut pe baza speculatiilor privind obligativitatea derularii de oferte publice de preluare obligatorii de catre actionarii lor semnificativi. Intai au fost speculatii, dupa care CNVM a emis Instructiunea 3/2009, care obliga entitatile care detin direct sau indirect mai mult de 33% din drepturile de vot la o societate listata sa deruleze oferte de preluare. Iar cele 3 companii se numara printre cele la care s-ar aplica aceasta prevedere”, explica Paul Brendea, analist la Prime Transaction.

El sustine ca la Biofarm este vorba de intrarea la cumparare a unor SIF-uri, ceea ce a declansat un val de alte cumparari.

“Mai mult, Biofarm e corelata cu evolutia sectorului SIF de cand a investit, la randul ei, in actiuni SIF”, a mai spus el.

Top 5 actiuni de la bursa: Cum au reusit performerii anului de la BVBArticole recomandate