1 / 5

5. Fa o comparatie intre cladiri

Cea mai mare cerere in piata spatiilor de birouri provine din partea companiilor multinationale, ele au puterea de a fixa trenduri. Atunci cand vine vorba de inchirierea unei cladiri, multinationalele se impart in doua categorii: cele care folosesc servicii de reprezentare la nivel mondial sau regional si cele care aleg sa lucreze cu un consultant dorit in acea piata si pe acel sector.

„Cred ca cel mai important lucru pentru o companie care vrea sa se mute este sa isi aleaga un agent care sa il reprezinte, indiferent de suprafata pe care vrea sa o inchirieze. Apoi, potentialul chirias, cu ajutorul agentului, ar trebui sa faca o comparatie intre cladiri, o comparatie care sa nu se rezume doar la numarul de metri patrati”, explica Horatiu Florescu (foto), presedinte & CEO al companiei de consultanta imobiliara The Advisers/Knight Frank.

Astfel, daca o companie are de ales intre trei cladiri, printre cei mai importanti factori de decizie in matricea de comparatie ar trebui sa fie proprietarul/dezvoltatorul acelei cladiri, eficienta spatiului si specificatiile tehnice ale cladirii.

„Nu conteaza doar faptul ca un proprietar va cere 12 euro/mp/luna, in timp ce al doilea va cere 14 euro/mp/luna, iar al treilea va cere 18 euro/mp/luna. Ne sfatuim clientii sa aleaga cladiri cu o eficienta a spatiului cat mai buna”, spune Florescu.


Top 5 lucruri pe care o companie trebuie sa le stie cand isi schimba sediulArticole recomandate