Fermierii trebuie sa bifeze, pe langa statutul de specialisti, si o componenta de antreprenoriat, a spus Cristian Gaina, presedinte Gapa Business Consultancy, in cadrul conferintei AgriFinance, organizata de wall-street.ro in parteneriat cu Patria Bank si TMT PR.

“Sectorul agriculturii nu este unul static, este in permanenta schimbare, care nu tine de instrumente de finantare, ci de concurenta. Fermierii trebuie sa aiba si o componenta de antreprenoriat, ei sunt in mare parte doar specialisti. Un produs senzational este cel care iese de pe usa fermei si piata raspunde la el. Nu regasesc educatia antreprenoriala in agricultura”, afirma Cristian Gaina.

Acesta considera ca sunt foarte multe lucruri de facut in zona fermierilor, in special la intelegerea conceptelor si educarea acestora. “Un beneficiar vrea sa isi faca agroturism, el este antreprenor si vrea sa isi valorifice produsul printr-un canal de agroturism. Toata lumea vrea agroturism pentru ca vrea pensiune agroturistica, nu o vad drept un canal de promovare a produsului lui”, mai spune Gaina.

Pe de alta parte, fermierii opteaza pentru finantare europeana de foarte multe ori doar pentru ca au oportunitatea de a lua bani, fara sa aiba un plan de dezvoltare bazat pe sistemul nevoie - pret – rezultat.

“Fondurile europene functioneaza ca un echilibru, nu se pot coordona daca nu ai autoritate responsabila, daca nu ai fermieri care sa le acceseze sau daca nu ai consultanta. Cand am intrat in UE au venit fondurile peste noi in avalansa si nu credeam ca vom putea sa le atragem. Banii s-au dus catre piata, insa s-au imprastiat fara substanta de responsabilitate”, puncteaza Cristian Gaina.

Daca in perioada 2007-2013 au fost alocate 10 miliarde de euro pentru investitii in sectorul agricol si in zonele rurale, in noul exercitiu financiar 2014 – 2020 suma s-a dublat.

“Se cere in schimb eficientizare, conectare la piata, flexibilitate si inovare. Am avut submasura 16.4 deschisa in vara acestui an in care erau alocati 10,5 mil. euro, doar jumatate din suma a fost accesata pentru 52 de proiecte”, afirma Mirela Scarlat, partener TMT PR.

Foto: Ovidiu Udrescu

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Agricultură »



Setari Cookie-uri