Una din intrebarile cele mai pregnante pe care ar trebui sa ti le pui, in ceea ce priveste locul tau de munca, este aceea daca ce faci in prezent este cu adevarat cel mai bun lucru atat pentru companie, cat si pentru tine?

Atunci cand lucrezi si esti extrem de ocupat si asaltat cu tot felul de task-uri si informatii, orice aparenta de echilibru intre munca si evolutia personala pare a fi doar un ideal care se indeparteaza din ce in ce mai mult. Pentru a intelege mai bine cum sa-ti reordonezi viata profesionala, iata cateva dintre cele mai grave greseli pe care le poti face la locul de munca.

greseli job
Foto: greseli job, Shutterstock

Nu iti arati potentialul.

Intreaba-te “Daca voi fi concediat de maine, oare compania mea va suferi sau ar avea vreo dificultate?” Incearca sa fii sincer, iar daca raspunsul este nu atunci te-ai setat singur pentru a fi inlocuit. Cel mai probabil nu excelezi in rolul pe care il ai sau nu ti-ai ales obiectivele potrivite. Siguranta unui job consta in a avea o responsabilitate importanta si a-ti face treaba cat mai bine.

Nu ti-ai facut prieteni.

A avea un prieten foarte bun la munca te face mai fericit, mai optimist si exista sanse mai mari sa iti doresti sa ramai acolo un timp cat mai indelungat.

Nu iti iei pauzele necesare.

Daca lucrezi pana la epuizare si iti suprasoliciti organismul nu rezolvi mare lucru pe termen lung. Ideal ar fi sa iti iei pauzele de care ai nevoie pentru a-ti reincarca bateriile, iar atunci cand lucrezi sa incerci sa fii 100% implicat in treaba pe care o ai de facut.

Iti impui limite.

De cele mai multe ori nu reusim sa realizam mai mult decat poate imaginatia noastra, asa ca trebuie sa ne dorim cat mai mult si sa credem in noi. Sunt foarte multi care ne spun ce sau ce nu putem face si, uneori, aceste voci se transforma in propria noastra limitare. Du-te la munca in fiecare zi cu atitudinea ca poti face tot ce este nevoie. Fii maine mai mult decat ai fost ieri! Singura limitare a potentialului tau este propria ta imaginatie si propriul tau efort.

Crezi ca nimeni nu-ti judeca performantele.

Oamenii si colegii mereu or sa vorbeasca despre modul in care te incadrezi in echipa. Managerii si colegii urmaresc munca pe care o faci tu. Doar pentru ca nu ai primit niciun feedback critic in ultimul timp, nu inseamna ca oamenii cred ca faci o treaba buna. Standardele tale ar trebui sa fie mai mari decat ale celorlalti. Analizeaza-ti performanta de zi cu zi si gandeste-te ca si ceilalti fac acest lucru.

Nu te faci placut.

Suntem fiinte sociabile si ne place sa lucram cu oameni in preajma carora ne simtim confortabil. Imagineaza-ti acest scenariu: compania unde lucrezi trebuie sa faca reduceri de personal. Avand in vedere posibilitatea de a face o alegere intre doi angajati cu performante egale, pe care crezi ca vor lasa deoparte: coechipierul temperamental sau angajatul cordial?

Iei lucrurile prea personal.

Ne pierdem prea mult timp si prea multa energie stand suparati. Atunci cand te confrunti cu un conflict sau cu un feedback critic primul tau instinct ar trebui sa fie sa te intrebi: “Cum poti sa-mi imbunatatesc performanta?” Incearca sa ai incredere in persoana care iti ofera feedback-ul. De cele mai multe ori nu este o condamnare cu caracter personal, ci o incercare de a obtine cel mai bun rezultat. Poti sa nu fii de acord cu concluzia sau abordarea lor, dar exista intotdeauna un feedback din care avem ce invata.

Nu esti dedicat.

Incearca sa oferi in fiecare zi macar jumatate din timpul tau pentru a te documenta si a fi la curent cu cele mai noi stiri si trenduri despre industria in care activezi. In felul acesta poti veni cu idei si perspective noi.

Esti egoist.

Daca te concentrezi doar pe victoria si recunoasterea ta personala si faci ca munca sa se rezume doar la obiectivele tale individuale, in loc de cele care sunt benefice pentru grupul din care faci parte si pentru companie, ai mai putine sanse sa fii apreciat si sa evoluezi.

Refuzi sa accepti noi provocari.

Sa faci strict lucrul pentru care ai fost angajat este o mare greseala deoarece, in felul acesta, nu poti invata lucruri noi si nu poti avansa. Priveste locul de munca exact ca un teren de joc, in care toata lumea are aceleasi calificari, potential si atentie la detalii. Sa iesi din zona ta de confort ar putea fi cea mai simpla metoda de promovare.

Foto main: greseli la job, Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri