Companiile cu activitate pe piata locala au majorat salariile personalului in medie cu 4,5% in 2015, arata rezultatele studiului salarial Mercer. Valoarea cresterilor salariale acopera valoarea inflatiei de 0,2%, tendinta intalnita in aproape toate tarile din regiune.

“Un procent care a scazut putin (cu 0,5%) fata de anii precedenti si care demonstreaza ca organizatiile sunt mai precaute cu bugetul de cresteri salariale”, precizeaza Roxana (Feregan) Marin, consulting manager in cadrul Consulteam.

Desi valoarea medie a cresterilor salariale este de 4,5%, companiile private din Romania, in functie de industrie, au acordat cresteri salariale intre 2%-7%.

1. Ati beneficiat de o crestere salariala in 2015?


Raportat la situatia economica mondiala din ultimii sapte ani, se observa ca economiile din intreaga lume au trecut printr-un veritabil montagne russe, cu perioade de varf, dar si coborari dezamagitoare. Pentru companiile care s-au luptat sa gaseasca si retina angajatii performanti si extrem de importanti pentru companie, a fost chiar o calatorie instabila.

Cresterile salariale din acest an sunt comparabile cu cele de anul trecut, insa intr-o usoara scadere.

Si in celelate tari din Balcani cresterile salariale iau in calcul procentul de crestere al inflatiei. De exemplu, in Serbia a avut loc o crestere a salariilor de 4%, iar rata inflatiei este estimata pentru acest an la 2,7%. In Bulgaria, procentul de crestere salariala este de asemenea de 4%, iar cel al inflatiei este unul negativ, de -0.3%.

„In ceea ce priveste bugetele de cresteri, in ultimii ani, specialistii din departamentul de resurselor umane au acordat o mai mare concentrare si realizarea acestora au la baza criterii si metode de analiza a performantei angajatilor”, precizeaza Roxana (Feregan) Marin, consulting manager in cadrul Consulteam.

In studiu se mai arata ca se mentin si tendintele in ceea ce priveste politicile si practicile de compensatii si beneficiile privind segmentarea angajatilor in functie de performanta si remunerarea acestora in acord cu performanta obtinuta. Companiile incearca sa identifice angajatii top performeri, respectiv cei cu rezultate foarte bune, dar si angajatii cu potential de dezvoltare foarte ridicat.

Fluctuatia voluntara de personal (procentul de angajati care au parasit companiile din proprie initiativa) a scazut cu un procent fata de anul trecut, de la 8%, in 2014 la 7%, in 2015. In continuare, organizatiile se concentreaza pe atragerea si retinerea “talentelor”.

1 din 10 companii reduce din personal in acest an

Economia, atat la nivel local, in Romania, cat si la nivel international a devenit ceva mai stabila, iar acest lucru se observa si in cazul bugetelor de salarii, altor venituri (garantate sau variabile) si de beneficii. Cu toate acestea, 10% dintre companiile participante la studiu intentioneaza ca in acest an sa reduca din personal, un procent mai mare fata de anul trecut, cand acesta era de 6%. Totodata, anul acesta 44% isi manifesta dorinta de a angaja, iar 46% nu indica vreo schimbare in organigrama. Cea mai mare parte a companiilor au pozitii disponibile fie de specialisti de nisa (IT, ingineri, productie, vanzari), fie posturi de management.

Studiul Salarial Mercer 2015, finalizat la sfarsitul lunii august, cu o participare a peste 200 de companii din majoritatea industriilor, reflecta tendinta companiilor din ultimii ani catre precautie in acordarea de cresteri salariale considerabile si acordarea acestora ca rasplata a performantelor deosebite.

„In conditiile in care companiile au bugetele de resurse umane limitate, atentia acestora se concentreaza pe implementarea unor practici de plata variabila cat si a unor beneficii cat mai inovative. Cu toate acestea, pentru performanta intalnim si cresteri salariale individuale considerabile. De exemplu, ocupantul unei pozitii Database Administrator – Experienced care a obtinut rezultate deosebite, are un procent de crestere care poate atinge si 10%.” comenteaza Oana Botolan Datki, South East Europe managing partner al Consulteam, reprezentant Mercer in Romania.

Companiile participante la Studiul Salarial Mercer 2015 sunt majoritatea multinationale, din peste 11 industrii (industria bunurilor de larg consum, IT, Farmaceutic, Industria grea si usoara, Industria energetica, Retail, Servicii, Constructii, Logistica etc.), si analizeaza pachetele de remunerare a peste 70.000 de angajati din Romania.

Grupul de Companii Consulteam, parte din Anxo Group, a fost fondat in anul 2000. Consulteam pune la dispozitia clientilor servicii performante de recrutare si selectie, consultanta in politicile de compensatii si beneficii, management al performantei, evaluare si administrare a personalului, precum si programe de training. Din 2002 grupul este partener strategic al Mercer in tarile in care este prezent.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alice Gheorghe
Alice Gheorghe scrie pe domeniul Resurselor Umane (HR) si are o experienta de aproximativ sapte ani in presa scrisa. Pe Wall-Street.ro veti regasi sub semnatura ei stiri, reportaje si interviuri despre subiecte care variaza de la salarii, somaj la recrutare si tendinte in piata muncii.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri