De ce nu este intotdeauna bine sa iti urmezi pasiunea in cariera? Iata cateva motive pentru care ar trebui iti schimbi perspectiva asupra jobului tau.

Obiectivele noastre profesionale se rezuma in mare parte la faptul ca trebuie sa ne urmam neaparat pasiunea in cariera. Pe cat de frumos ni se pare acest ideal pe atat de nerealist este.

Sfaturile de genul “urmeaza-ti pasiunea!” nu fac decat sa ne creeze asteptari foarte mari care daca nu se materializeaza ajungem sa ne indoim de cariera pe care am ales-o. Adevarul este ca aceste sfaturi ne fac sa nu mai vedem imaginea de ansamblu: te poti simti implinit chiar daca jobul tau nu este strans legat de pasiunea ta pentru un anumit domeniu.

1. Poti descoperi o alta cale catre implinire

Doar pentru ca esti pasionat de arta, asta nu inseamna ca nu te poti simti implinit si lucrand intr-un domeniu care nu iti place la fel de mult. Poti gasi o cale de mijloc pentru a face legatura dintre jobul tau si pasiunea ta sau poti sa iti transformi inclinatia catre o alta sfera de activitate intr-un hobby de care sa te ocupi in timpul liber. Cu siguranta avantajele pe care ti le pune la dispozitie jobul iti aduc si cateva motive de multumire; este esential sa gasesti in acestea o sursa de implinire.

2. Asteptarea jobului dorit te tine in loc

Daca astepti prea mult sa gasesti jobul perfect exista posibilitatea sa te plafonezi, pe langa faptul ca iti vei pierde din incredere. Esential este sa fii activ, sa realizezi cat mai multe lucruri care sa-ti aduca o satisfactie, indiferent de cat de mica este aceasta. Atitudinea pasiva nu face decat sa te impiedice sa iti gasesti cariera in care merita sa investesti timp si efort.

3. Pasiunea poate sa dispara in timp

Se poate intampla sa iti schimbi perspectiva asupra pasiunii tale dupa ce o transformi intr-un mod de a obtine bani, potrivit Entrepreneur.com; poti ajunge sa nu mai fii la fel de multumit ca la inceput. Pe masura ce trece timpul, pasiunea ta va face parte din rutina, va deveni o obisnuinta ce nu iti va mai genera la fel de multa placere; astfel munca ta va fi afectata. Jobul tau ar trebui sa se bazeze in mare parte pe abilitatile si interesele tale.

4. Ai mai multe oportunitati

Cand nu cauti decat sa faci ceea ce iti place pe plan profesional poti pierde nenumarate oportunitati de dezvoltare. Pasiunea ta pentru o singura activitate te poate limita astfel incat sa nu poti vedea ca exista si alte sanse de a evolua pe mai multe planuri, conform Forbes.com. Este greu de crezut ca aptitudinile tale nu iti permit sa te dezvolti si in alta directie care sa te poarte dincolo de lucrurile de care esti pasionat.

5. Pasiunea ta nu este profitabila

Degeaba consideri ca poti cuceri lumea cu pasiunea ta daca nu exista cerere si oferta pe piata din domeniul respectiv, potrivit Themuse.com. Pentru a afla daca intr-adevar poti sa faci bani din ceea ce iti place trebuie sa te gandesti la cateva strategii: documenteaza-te bine inainte de a te decide daca vrei sa iti urmezi pasiunea in cariera. Lucrul de care esti pasionat cu adevarat te poate mobiliza sa iti dezvolti acele abilitati care se cauta pe piata muncii? In cazul in care nu stii raspunsul, probabil ca inca nu esti pregatit sa faci profit din pasiunea ta.

6. Jobul perfect este o iluzie

Pare destul de simplu sa castigi bani din domeniul care te atrage cel mai mult insa nimeni nu iti zice cat de greu este sa faci asta in realitate. Te astepti ca totul sa decurga usor cand de fapt trebuie sa faci fata problemelor financiare si indoielilor care apar pe parcurs; te intrebi in mod constant daca ai luat decizia cea buna de a renunta la vechiul job pentru a o apuca pe alt drum. Adevarul este ca trebuie sa fii cat mai realist cand iti alegi cariera; cum perfectiunea nu exista poti obtine, insa, un echilibru intre munca si pasiune.

Sursa foto: Unsplash, Pixabay.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri