Petrom, cel mai mare producator de titei si gaze din Sud Estul Europei, a obtinut rezultate financiare pozitive pentru anul 2005, care vor contribui la indeplinirea obiectivelor strategice ale companiei.
Profitul net a crescut semnificativ la 1.416 milioane RON (391 milioane euro), ca si EBIT-ul care a inregistrat o valoare pozitiva in 2005, ridicandu-se la 1.884 milioane RON (520 milioane Euro). Cifra de afaceri a companiei a crescut cu 24% fata de 2004 si a atins valoarea de 10.760 milioane RON (2.970 milioane euro).

Petrom a incheiat cu succes primul an de dupa finalizarea procesului de privatizare. A fost un an profitabil pentru companie, atat in ceea ce priveste rezultatele financiare, cat si din punct de vedere al realizarilor. Procesul de modernizare, initiat in vederea cresterii eficientei companiei si imbunatatirii pozitiei financiare, s-a derulat in toate segmentele de activitate, iar rezultatele sunt incurajatoare. Cu toate acestea, eliminarea diferentelor fata de standardele internationale este in continuare principala noastra preocupare, astfel incat, sa asiguram competitivitatea companiei pe piata internationala de petrol si gaze., a declarat Gheorghe Constantinescu, Director General Executiv al Petrom.

Petrom peste Rompetrol

Scumpirea carburantilor a adus un profit record pentru Rompetrol, care a raportat 164 milioane de dolari profit operational in 2005, in crestere cu 62% comparativ cu 2004, si o cifra de afaceri record de 2,34 miliarde de dolari, de asemenea in cresterea 45 de procente fata de anul precedent. In urma preluarii companiei Dyneff cel mai mare distribuitor independent de produse petroliere din Franta, cifra de afaceri a Grupului Rompetrol (TRG) se va dubla, vanzarile consolidate la 2005 fiind de 4,85 miliarde USD. De asemenea, profitul operational consolidat atinge astfel 185 milioane dolari.

Petrom va plati dividende actionarilor sai

Datorita pozitiei financiare puternice a companiei si a restructurarii de capital care a avut loc, Petrom va reincepe sa plateasca dividende actionarilor sai. Valoare propusa pentru plata dividendelor se ridica la 738.4 milioane RON (0,013 RON pe actiune), decizia urmand a fi aprobata de catre Adunarea Generala a Actionarilor din data de 25 Aprilie.

Vanzarile totale au crescut cu 1,1% in 2005 fata de 2004, datorita vanzarilor comerciale mai ridicate, care au fost de 4.122 mii tone.

Vanzarile comerciale interne au depasit nivelul inregistrat in anul 2004 cu 1,7% atingand 1.859 mii tone, in timp ce exporturile au fost de 2.263 mii tone, cu 34 de mii tone peste cifra din 2004. Vanzarile retail au scazut cu 1,2% la 924 mii tone.

La sfarsitul anului 2005, reteaua de distributie a Petrom era formata din 553 de statii de distributie in functiune, cu 35 de statii mai putin decat in 2004, ca urmare a inchiderii a 50 de locatii neprofitabile si a inaugurarii a 15 noi benzinarii. Noul sistem Full Agency a fost implementat in 60 de benzinarii. Compania detine de asemenea 82 de statii de distributie in afara tarii, 80 in Republica Moldova si 2 in Ungaria.

In 2005, Petrom a inregistrat o cota de piata in activitatea de retail de 24%.

Investitiile s-au ridicat la 135,4 mil RON si au vizat modernizarea statiilor de distributie existente, precum si construirea de statii noi.
Noi produse au fost introduse cu succes, Top Premium 99+ si Top Nordic Diesel, in beneficiul clientilor Petrom. Noul concept de benzinarie, Petrom V, lansat in 2005, stabileste noi standarde pentru calitatea serviciilor si facilitati. De asemena, pentru a asigura cele mai bune servicii in reteaua Petrom, a fost introdus un sistem de administrare a benzinariilor, recunoscut international, Full Agency.
in 2005, preturile combustibililor au variat semnificativ ca urmare a instabilitatii geo-politice si a dezastrelor naturale.

Uraganele din SUA au distrus o parte din capacitatea de rafinare a tarii, ducand la cresterea semnificativa a importurilor din Europa, precum si a preturilor pentru benzina si motorina, care au inregistrat in septembrie cele mai ridicate valori din cursul anului. Petrom a ajustat preturile combustibililor pentru vanzarile comerciale si retail in functie de fluctuatiile la nivel international.

7,3 de miliarde de euro - valoarea pietei carburantilor in Romania

Aceasta este valoarea pietei carburantilor in Romania, anual consumandu-se in economie peste 12 milioane de tone de carburant.Petrom aduce in visteriile austriecilor de la OMV miliarde de dolari anual, in urma extractiei titeiului si vanzarii benzinei la preturi mult mai mari, inclusiv in Romania. De asemenea, cresterea cotatiilor barilului de petrol a dus la majorarea pretului la pompa si implicit la o majorare a profitului jucatorilor pe piata combustibililor, Rompetrol raportand anul trecut cel un profit record.

Odata cu preluarea Petrom, cel mai mare producator de titei si gaze din Europa de Sud Est, de catre austriecii de la OMV, in 2005, pe piata romaneasca a avut loc liberalizarea completa a preturilor la carburanti, iar marile companii prezente in Romania pe piata carburantilor (Petrom-OMV, Rompetrol, Mol si Lukoil) au fost cele care au controlat preturile.

Tinand cont de faptul ca in economie se consumau anual 5,3 milioane tone carburant, este limpede ca locul ocupat de acest segment pe piata este important, reprezentand 6 la suta din PIB, adica aproape 7,3 miliarde de euro (in afara de carburanti, exista si un consum de combustibil, apreciat la un volum de 7,3 milioane tone, utilizat in industrie), se arata intr-o analiza intocmita de Rompres.

Petrom a anuntat de curand ca va investi 1 miliard de euro in modernizarea rafinariilor proprii, pentru obtinerea de carburanti de cea mai buna calitate. In Petrom, modernizarea rafinariilor noastre se face intr-un ritm rapid si estimam sa investim circa 1 miliard de euro in acest scop, de acum pana in 2010. Noua unitate de Hidrotratare a Distilatului de Vid din Arpechim este un rezultat vizibil al programului de investitii, a declarat Jeffrey Rinker, membru al Comitetului Executiv al Petrom, responsabil pentru activitatea de rafinare si produse petrochimice.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri