La nivel mondial, exporturile de cal, catar sau magar au totalizat 411 milioane euro la nivelul anului 2011, relateaza Mediafax.

Cele mai mari tari exportatoare sunt Belgia (70,93 milioane euro), Argentina (62,8 milioane euro), Canada (59,9 milioane euro), Mexic (35,13 milioane euro), Polonia (34,01 milioane euro), Franta (24,49 milioane euro), Olanda (22,84 milioane euro), Uruguay (21,72 milioane euro), Romania (13,07 milioane euro) si Spania (11,23 milioane euro), potrivit datelor ITC, calculate pe baza statisticilor Organizatiei Natiunilor Unite. Romania este urmata in top de Spania, cu 11,2 milioane euro.

Cei mai importanti importatori sunt Italia (88,62 milioane euro), Belgia (76,39 milioane euro), Franta (69,45 milioane euro), Rusia (55,66 milioane euro), Elvetia (38,27 milioane euro), Japonia (18,86 milioane euro), Olanda (18,72 milioane euro), Kazahstan (7 milioane euro), Finlanda (4,65 milioane euro) si Bulgaria (4,05 milioane euro).

Astfel, Romania a exportat in 2011 carne de cal, catar sau magar in valoare de 13,1 milioane euro, fata de 10,8 milioane euro in anul anterior, potrivit datelor furnizate de Institutul National de Statistica (INS). In 2009, aceste exporturi s-au cifrat la 7,9 milioane euro, fata de 8,4 milioane euro in 2008, respectiv 7,7 milioane euro in 2007.

In primele 11 luni ale anului 2012, Romania a exportat carne de cal, catar sau magar in valoare totala de 12,3 milioane euro, potrivit datelor INS.

Principalele piete de export au fost anul trecut Belgia, Bulgaria, Italia si Polonia. Astfel, Romania exporturile catre Bulgaria s-au cifrat la 3,1 milioane euro, in timp ce livrarile in Belgia au atras incasari de 4,5 milioane euro. Italia a importat de aproape 2 milioane euro, iar Polonia de 1,6 milioane euro. Romania a mai exportat anul trecut carne de cal si catre Olanda, Austria, Ungaria, Grecia, Germania si Cehia, insa in cantitati nesemnificative, cu cifre de afaceri de ordinul zecilor de mii de euro.

In anii anteriori, cele mai mari piete de desfacere pentru carnea romaneasca de cal au fost Belgia si Italia, reiese din statisticile ITC, calculate pe baza datelor ONU. Comertul de profil cu Bulgaria a inflorit abia in 2011, cantitatile exportate in anii anteriori fiind nesemnificative.

In 2011 exporturile din Romania catre Belgia s-au cifrat la 4,97 milioane euro, fata de 5,6 milioane euro in 2010, 4,6 milioane euro in 2009 si 2008, respectiv 4,2 milioane euro in 2007, potrivit ITC.

Importurile Bulgariei din Romania au generat in 2011 venituri de 3,16 milioane euro, fata de 844.000 euro in anul anterior, 187.860 euro in 2009 si 331.670 euro in 2008.

Italia este un client fidel al producatorilor de carne de cal din Romania, cu importuri de 3,08 milioane euro in 2011, fata de 4,07 milioane euro in 2010, 2,8 milioane euro in 2009, 3,1 milioane euro in 2008, respctiv 3,5 milioane euro in 2007.

Producatorii din Romania au exportat catre Olanda in valoare de 1,3 milioane euro in 2011, fata de aproximativ 160.000 euro in 2010, respectiv 204.000 euro in 2008. In 2007 si 2009, Olanda nu a importat astfel de produse din Romania.

Romania a mai exportat in anii trecuti carne de cal si catre Franta, Irlanda si Marea Britanie, insa in cantitati relativ mici, cu incasari de ordinul zecilor de mii de euro pe an.

Citeste si:

Potrivit datelor ITC, Marea Britanie nu a importat carne de cal, catar sau magar din Romania in 2010 si 2011, cu o cifra de afaceri de doar 38.000 euro in 2009.

Cantitativ, Romania a exportat in primele 11 luni ale anului trecut 5.660,45 tone de carne de cal, catar sau magar, proaspata, refrigerata sau congelata, inclusiv organe comestibile, potrivit datelor INS. Bulgaria a importat 1.890,2 tone, Belgia 1.238,3 tone, Italia 1.034,7 tone, Polonia 969,8 tone, iar Olanda 409,4 tone.

Din statisticile ITC reiese ca exporturile Romaniei au insumat in 2011 6.150 tone la un pret mediu de 2.126 euro pe tona, in urcare de la 2.046 euro pe tona in anul anterior, dar mai putin fata de aproximativ 2.350 euro pe tona in 2007, 2008 si 2009.

Belgia a platit in perioada analizata aproximativ 3.000 de euro pe tona pentru importurile din Romania, cu un varf de 3.600 euro pe tona in 2011. Exporturile catre Bulgaria s-au cifrat in 2011 la 1.451 euro pe tona, in timp ce Italia plateste de obicei in jur de 1.800 euro pe tona, exceptie facand anul 2010, cand pretul a coborat la 1.625 euro pe tona.

Bulgaria a primit in 2011 cea mai mare cantitate de carne de cal sau magar produsa in Romania, respectiv 2.183 tone, urmata de Italia cu 1.707 tone si Belgia cu 1.379 tone.

Importurile de carne de cal, catar sau magar ale Romaniei sunt nesemnificative, potrivit datelor ITC. In 2011, Romania a importat carne de cal in valoare de doar 6.460 euro, din Italia (5.030 euro) si Ungaria (1.440 euro). In general, importurile de carne de cal ale Romaniei se cifreaza la cateva zeci de mii de euro pe an, exceptie facand 2009, cand au valorat 231.600 euro, din care 165.000 euro din Bulgaria.

Cantitati importante de carne de cal - pana la 100% - au fost descoperite in Marea Britanie in carne pentru friptura, apoi in lasagna si spaghete bolognese care ar fi trebuit sa contina vita. Carnea pentru friptura a fost furnizata de companii britanice si irlandeze, iar lasagna si spaghetele bolognese de compania franceza Comigel. Aceasta din urma s-a aprovizionat de la compania franceza Spanghero, care afirma ca a cumparat carne din Romania. Asociatiile profesionale romanesti din domeniul alimentar au respins insa aceste acuzatii, afirmand ca originea problemei nu este in Romania.

Premierul Victor Ponta a declarat luni ca Ministrul Agriculturii si celelalte autoritati cu atributii in domeniu vor solicita in numele Romaniei ca firmele vinovate de scandalul carnii de cal, "din Franta, Luxemburg sau alta parte", sa raspunda direct, deoarece Romania nu trebuie tratata ca "suspectul de serviciu".

Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin,a declarat, luni, ca din Romania nu a fost exportata carne de cal gresit etichetata, autoritatile verificand cele doua abatoare mentionate de firma franceza,dar suspiciunile nu s-au confirmat, astfel ca frauda s-a produs"undeva dincolo de granitele Romaniei".

Comisia Europeana (CE) a apreciat marti ca "prematur" sa introduca obligatia de a mentiona tara de origine a carnii pe semipreparate, apreciind ca scandalul actual reprezinta "o problema de frauda" si asigurand ca "trasabilitatea functioneaza" atat pentru carne proaspata, cat si pentru semipreparate