Ţările membre UE au produs anul trecut o cantitate de 3,2 miliarde litri de îngheţată, în creştere cu 5% faţă de situaţia din 2021, arată datele Eurostat, citate de Agerpres.

În rândul statelor membre, Germania a fost cel mai mare producător de îngheţată în 2022, cu o producţie de 620 de milioane de litri, urmată de Franţa (591 milioane de litri) şi Italia (571 milioane de litri).

Pe locurile următoare se situează, în ordine: Spania (321 milioane de litri), Belgia (198 milioane de litri), Lituania (46 milioane de litri), Cehia (44 milioane de litri), Finlanda (38 milioane de litri) şi România (35 milioane de litri).

Pe lângă faptul că a fost cel mai mare producător de îngheţată în 2022, Germania a produs, în medie, şi cea mai ieftină îngheţată din UE, la un preţ de 1,5 euro per litru. Franţa a raportat un preţ mediu de 1,9 euro per litru, iar Italia un preţ mediu de 2,3 euro per litru de îngheţată.

La polul opus, cea mai scumpă îngheţată din UE a fost produsă în Austria, cu un preţ mediu de 7 euro per litru, urmată de Danemarca (4,4 euro per litru) şi Finlanda (2,8 euro per litru).

Tot în 2022, ţările membre UE au exportat 250 milioane de kilograme de îngheţată în afara spaţiului comunitar, cu o valoare de 930 de milioane de euro. În paralel, importurile de îngheţată din ţările non-UE s-au situat la 61 milioane de kilograme, cu o valoare de 203 milioane de euro. De la un an la altul, importurile de îngheţată din afara UE au scăzut cu 14%, în timp ce exporturile au scăzut cu doar 2%.

Franţa a exportat 53 de milioane de kilograme de îngheţată în 2022, fiind responsabilă pentru 21% din exporturile extra-UE de îngheţată, ceea ce o plasează pe primul loc în UE, urmată de Ţările de Jos cu 42 de milioane de kilograme de îngheţată exportate în 2022, sau 17% din totalul exporturilor extra-comunitare, Italia (31 milioane de kilograme sau 13%), Germania (28 milioane de kilograme sau 11%) şi Belgia (23 milioane de kilograme sau 9%).

Sursa foto: Pexels

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri