Statul ar putea deveni actionar al Rompetrol in 2010 cand compania va trebui sa decida daca rascumpara obligatiunile in valoare de 600 de milioane de dolari reprezentand datorii bugetare emise in 2003, potrivit presedintelui Grupului Rompetrol, Dinu Patriciu
Patriciu nu a exclus posibilitatea ca statul sa devina actionar al Rompetrol, dar a tinut sa sublinieze ca in 2010 va putea rascumpara cu usurinta obligatiunile. "Suma nu mai reprezinta mare lucru fata de volumul veniturilor sau al profitului, pentru ca 600 de milioane de dolari va fi o suma mai mica decat profitul pe care il va inregistra compania in acel an", a declarat citat de NewsIn presedintele Rompetrol.

Patriciu a adaugat ca statul ar putea sa-si vanda actiunile pe bursa sau direct investitorilor interesati. El a mai spus ca statul ar putea sa faca "o afacere foarte buna" vanzand actiunile Rompetrol, ulterior unei eventuale conversii, pentru ca valoarea acestora pe piata va fi mult mai mare in acel moment decat valoarea nominala.

Patriciu a mentionat ca in 2003 cele 600 de milioane de dolari reprezentau circa 60-70% din capitalul social al Rompetrol Rafinare. Reamintim ca in cazul unei conversii a obligatiunilor in actiuni, aceasta se va face la valoarea nominala a unei actiuni, care este de 1.000 de lei vechi. Daca, in prezent, s-ar face conversia obligatiunilor in actiuni, urmata de o vanzare a actiunilor rezultate pe bursa, statul ar pierde din aceasta afacere, din cauza ca joi actiunile Rompetrol Rafinare s-au tranzactionat sub valoarea nominala, adica la 840 de lei vechi/actiune.

La privatizarea rafinariei Petromidia, statul a acceptat sa converteasca datorii bugetare ale acesteia in valoare totala de 600 de milioane de dolari in obligatiuni cu scadenta in 2010. Cele 600 de milioane au la baza o datorie de 285 de milioane de dolari, acumulata de Petromidia inainte de privatizare, la care s-au adaugat dobanzi si penalitati.

Reprezentantul Rompetrol sustine ca anual compania transfera in conturile statului circa 30 de milioane de dolari ca dobanda pentru aceste obligatiuni, emise in favoarea sa.

Patriciu: Barilul de petrol ar putea ajunge la 100 de dolari

Presedintele Rompetrol Grup previzioneaza ca barilul de petrol ar putea ajunge la 100 de dolari, o reducere a pretului carburantilor practicat de companie urmand a fi luata in urmatoarea luna. "Trend-ul este structural crescator. Faptul ca s-ar duce la 80-100 de dolari pe baril este chiar posibil", a spus Patriciu.

Conform lui Patriciu, Rompetrol va decide, in urmatoarele 25 de zile, daca ieftineste pretul carburantilor la pompa, in functie de cotatiile internationale ale titeiului.

Presedintele grupului Rompetrol a mai spus ca "este greu de crezut ca pe piata din Romania vor veni jucatori noi in distributia de carburanti", pentru ca " o investitie Green-Field care vine acum in Romania este foarte greu de realizat". in ceea ce priveste posibilitatea achizitionarii de catre un jucator nou a benzinariilor independente, el a mentionat ca "este mai ieftin sa construiesti decat sa cumperi".

Dinu Patriciu a mai spus ca, in prezent, cota de piata a companiei, pe distributie, este de 20%, iar tinta pentru 2008 este de 30-35%. Potrivit presedintelui Rompetrol Grup, vanzarile din magazinele retelei contribuie cu o treime la profitul total.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri