Branza de Moeciu se bucura de un succes enorm la Salone del Gusto din cadrul targului international de gastronomie, agricultura si biodiversitate, Terra Madre, care se desfasoara la Torino intre 27 si 30 octombrie, chiar daca avizul alimentar de la Roma a sosit cu o zi intarziere.

Timp de o zi cei de la microferma Istrate nu au putut comercializa branza cu toate ca avizele de sanatate si toate certificarile au fost facute la timp. Din motive birocratice, pentru o singura hartie ce nu depindea de statul roman, timp de mai bine de o zi, branza de burduf nu a ajuns in gurile ori sacosele vizitatorilor, a declarat pentru NewsIn, Cecilia Istrate, managerul fermei.

Microferma, asociatia familiala a Ceciliei Istrate din satul Fundatura, comuna Moeciu, judetul Brasov, a avut sansa ca, prin fundatia Slow Food pentru Biodiversitate, sa isi prezinte produsul, specific zonei de sud-est a Transilvaniei, branza de burduf pastrata in scoarta de pin, la cel mai mare targ gastronomic al producatorilor traditionali din lume.

Scopul marii reuniuni a reprezentantilor comunitatilor culinare din 150 de tari ale lumii la Terra Madre este de a crea oportunitati de afaceri si debusee pentru produsele traditionale din orice parte a globului.

Istrate are 600 de oi si 30 de vaci, iar in cadrul fermei lucreaza numai angajati. Branza de burduf invelita in pin, la care se adauga telemea si carne de vita si oaie, le comercializeaza doar in mari piete deschise precum cea din Brasov sau in targuri organizate pe teritoriul Romaniei.

Familia Istrate incearca sa inregistreze o marca cu branza de burduf, nu inainte de a deveni societate comerciala. Ajutati de Slow Food pentru a identifica oportunitati de desfacere in Europa, Istrate crede ca doar exportul produselor lactate romanesti autentice poate crea premise solide de dezvoltare locala in Romania si pentru antreprenorii romani.

Marketingul si publicitatea produselor alimentare traditionale romanesti se poate face insa numai la astfel de targuri, data fiind implicarea financiara modesta a statului roman si a slabei dezvoltari locale din Romania. Standul branzei romanesti de la Salone del Gusto de la Torino, care costa 5000 de euro, a fost platit de tutorele fermei Istrate din cadrul Slow Food, producatorul italian de vinuri Bertani Vini din Grezzana Verona.

Statul roman nu ne-a ajutat cu mare lucru, toate investitiile au fost facute in animale si facute cu resurse din propria noastra ograda. Initial ferma Istrate a plecat de la 50 de oi si 3 vaci. Investitiile se calculau in animale si nu in bani, mentioneaza Istrate.

Odata cu standardizarile impuse de Uniunea Europeana, am constatat ca materia prima pentru hrana animalelor, furajele, sarea, dar si mulgatoarele electrice pentru vaci ori conditiile igienice impuse, au extins sfera cheltuielilor. Deocamdata nu castigam mult, nu avem mare profit din afacere.

In a doua zi a targului, si dupa surpriza neplacuta cu intarzierea produselor, familia Istrate a vandut peste 150 de kilograme branza, a semnat precontracte cu distribuitori din Australia si Olanda si a stabilit contacte de afaceri cu aproximativ 25 de societati interesate de comercializarea produsului, majoritatea italiene, a incheiat Cecilia Istrate.

Targul Terra Madre este organizat din doi in doi ani in orasul Torino de catre Ministerul Italian pentru Politici Agricole si Forestiere, Ministerul de Externe, Regiunea Piemont, Municipalitatea orasului Torino si fundatia Slow Food in scopul de a intari legaturile intre comunitatile gastronomice din lume. Editia de anul acesta s-a desfasurat sub inaltul patronaj al presedintelui Republicii Italiene, Giorgio Napolitano.




Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri