Primele semne de revenire a pietei creditelor corporate ar trebui sa coincida cu reducerea rezervei minime obligatorii la valuta de catre BNR ca urmare a acordului cu Fondul Monetar International (FMI) si reintoarcerea acestor fonduri prin intermediul bancilor comerciale in economia reala, crede Andrei Diaconescu, partener al casei de consultanta pentru fuziuni si achizitii Capital Partners.
“Personal cred intr-o revenire a pietei creditului corporatist undeva la inceputul anului viitor”, a declarat, pentru Wall-Street, Andrei Diaconescu, cel care a condus echipa Capital Partners in procesul de intermediere a unui contract de credit cu banca elvetiana Credit Suisse, in valoare de 140 milioane de euro, pentru compania Romstrade, detinuta de omul de afaceri Nelu Iordache.

Negocierile pentru contractarea finantarii au inceput la mijlocul lui septembrie 2008, iar procesul in sine de due dilligence si negociere pe contracte, de la mijlocul lui ianuarie 2009.

Prima varianta luata in calcul de bancherii de investitii de la Capital Partners a fost un credit sindicalizat de la bancile locale, dar perioada a fost cat se poate de nefasta - chiar dupa caderea gigantului Lehman Brothers, astfel incat majoritatea bancilor au stopat orice finantare de anvergura.

“Asta ne-a facut sa ne reorientam rapid catre bancile mari de investitii de la Londra si primul raspuns pozitiv l-am primit de la Credit Suisse”, spune Andrei Diaconescu.

Acordul pentru linia de credit de 140 de milioane de euro a fost realizat pentru un proiect de drum executat de compania Romstrade. Creditul a fost facilitat prin emisiunea unor titluri de catre Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania (CNADNR).

Potrivit lui Andrei Diaconescu, 33 de ani, conditiile de piata sunt in prezent cu mult mai slabe decat in aceeasi perioada a anului trecut, iar aceasta situatie s-a regasit de fapt in dificultatea procesului, costurile crescute ale tranzactiei si inflexibilitatea finantatorului in anumite aspecte, care intr-un context de piata normal nu ar fi existat.

“Particularitatea consta in natura finantarii, in sensul ca vorbim despre o operatiune de cumparare a biletelor la ordin emise de CNADNR in favoarea constructorului, Romstrade, de catre banca finantatoare Credit Suisse. Sumele urmeaza a fi achitate, la scadenta, direct catre banca”, explica Diaconescu.

Astfel, in contextul de piata actual este foarte dificil pentru o companie locala sa se adreseze prin resurse proprii pietei de finantare sau de capital londoneze, ca atare rolul consultantului devine mai important ca niciodata. “Fara nivelul de expertiza pe care ti-l confera executarea de astfel de tranzactii in mod curent este foarte dificil sa gasesti formula potrivita si sa o duci pana la capat”, spune partenerul Capital Partners.

In ciuda crizei, intentia managerilor de la Capital Partners, confirmata si de rezultatele pe primele trei luni este sa creasca volumul finantarilor intermediate cu 20% fata de 2008, la aproximativ 400 milioane de euro. “Daca in luna noiembrie 2008 piata era complet blocata si bancile aveau ca singur obiectiv limitarea creditarii, in primavara acestui an intrevedem primele semne pozitive de dezghetare a situatiei si reaparitie a apetitului bancilor pentru credite noi”, spune Andrei Diaconescu.

Capital Partners a inregistrat in 2007 o cifra de afaceri de 4,4 milioane de euro si un profit net de 1,8 milioane de euro, rezultatele din 2008 nefiind inca publice.









Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri