Productivitatea angajatilor romani din zona de termoficare este printre cele mai scazute din Europa, fiind comparabila doar cu cea a salariatilor din Letonia, Lituania, Polonia si Serbia, se arata intr-un studiu realizat de firma de consultanta in management A.T. Kearney.
Cei mai profitabili angajati din sectorul de termoficare sunt danezii, care aduc venituri anuale de peste 1.350 de euro (per angajat), urmati de suedezi (654 de euro) si germani (400 de euro). Comparativ, un angajat roman aduce un venit anual de 62 de euro, cu 95 de euro mai putin decat un maghiar si cu 155 de euro mai putin decat un ceh.

Ineficienta sistemul de termoficare din Romania este evidentiata si de performantele inregistrate de marile companii din domeniu.

Astfel, daca in Romania companiile care administreaza retelele de termoficare au inregistrat anul trecut scaderi ale EBIT-ului (profit inainte de plata dobanzilor si impozitelor) de pana la 88%, companiile poloneze din domeniu au inregistrat, in medie, o crestere cu 5% a profitului EBIT, fata de 2008, potrivit sursei citate.

Pe fondul ineficientei sistemului, pretul mediu al gigacaloriei din Romania (incluzand taxe, dar fara TVA) este de 60 de euro, in conditiile in care Produsul Intern Brut (PIB) per locuitor este de 6.334 de euro.

Astfel, raportat la PIB-ul per capita al celorlalte state europene, romanii platesc cel mai mult pentru energie.

Comparativ, Germania plateste un pret similar cu cel achitat de Romania pentru o gigacalorie, in conditiile in care un PIB-ul Germaniei per capita este de 30.428 de euro.

Astfel, romanii platesc pentru o gigacalorie la fel de mult ca nemtii, in conditiile in care PIB-ul Germaniei este de 4,8 ori mai mare decat cel al Romaniei.

“Pretul serviciilor locale de termoficare este, in medie, cu 18% mai mare decat in celelalte state europene, din cauza ineficientei sistemului. Lipsa eficientei serviciilor de termoficare genereaza presiuni suplimentare asupra bugetelor statului, in conditiile in care autoritatile locale subventioneaza pretul platit de fiecare gospodarie pentru energie”, se arata in studiul citat.

Analiza mai evidentiaza ca energia datorata retelelor de termoficare, este, in cea mai mare parte, obtinuta din surse poluante, in special cu ajutorul carbunelui, in vreme ce alte state europene folosesc ca materii prime pompe de caldura, electricitate sau surplusul de energie al centrelor industriale.

Studiul a fost realizat recent atat pe baza unor informatii publice, cat si pe baza unor date detinute de A.T. Keaney, potrivit reprezentantilor companiei de consultanta in management.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri