Guvernul a revizuit in scadere prognozele de crestere economica si deficit bugetar pentru urmatorii ani, modificarea in jos a tintei privind avansul PIB fiind explicata de Executiv prin "pierderea de viteza" a potentialului de crestere economica pe termen mediu, releva un document oficial, citat de Mediafax.
Proiectia autoritatilor un ritm al cresterii economice intre 3-4%, dar si acesta este influentat de mai multi factori si se bazeaza pe imbunatatirea activitatii in toate sectoarele economiei, in special in ramurile industriale cu potential ridicat de export, precum si in sectorul constructiilor.

Conform noilor estimari, tinta de crestere economica va fi redusa pentru anul viitor de la 4,5% anticipat initial la 3,1%, in timp ce pentru 2014 se mizeaza in prezent pe o crestere economica de 3,6%, in scadere de la 4,7% prognozat anterior.

Pentru anul 2015, estimarea este pentru o crestere economica de 3,9%.

In privinta deficitului bugetar, conform metodologiei ESA 95, tintele au fost de asemenea revizuite in scadere, de la 2,5% din PIB la 2,2% din PIB pentru 2013 si de la 2,2% din PIB la 1,2% din PIB in 2014.

Pentru anul 2015, tinta de deficit bugetar vizeaza un nivel de 0,9% din PIB.

In acest an, tinta de deficit a fost urcata de la 1,9% din PIB la 2,2 % din PIB, urmare a majorarii salariilor in sectorul bugetar si restituirea catre pensionari a unei parti din contributia la sanatate.
Produsul Intern Brut este proiectat in urcare, de la 607,5 miliarde lei in acest an la 649 miliarde lei in 2013, la 694,3 miliarde lei in 2014 si la 739,1 miliarde lei in 2015.

Economia Romaniei a intrat insa in recesiune in primul trimestru, cand a inregistrat o corectie de 0,1%, precedata de o scadere de 0,2% in ultimele trei luni din 2011.

Comisia Europeana a modificat estimarea de crestere economica a Romaniei pentru acest an de la 1,6% la 1,4%, in timp ce Fondul Monetar International FMI si Guvernul spera la o crestere de 1,5% a PIB-ului Romaniei.

Pentru 2013, BERD anticipeaza o crestere economica de 2,6% in Romania, mai modesta fata de cifra propusa de Comisia Europeana, de 2,9%.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri