Adoptarea acestei masuri ar permite intrarea \"banilor fierbinti\" intr-un moment nepotrivit. Amanarea liberalizarii ar insemna insa nerespectarea unuia dintre angajamentele luate in fata UE
Cel mai mare castig din amanarea liberalizarii contului de capital de catre Romania - masura sugerata de reprezentantul FMI la Bucuresti, Graeme Justice - ar fi o mana de ajutor data Bancii Nationale in lupta cu inflatia, sustin analistii. De cealalta parte insa, amanarea liberalizarii ar insemna neindeplinirea de catre guvernul de la Bucuresti a unuia dintre angajamentele pe care si le-a asumat in fata UE, ceea ce ar transmite un semnal negativ pietelor internationale. Dupa cum se stie, Romania s-a angajat in fata UE ca, in prima parte a acestui an, sa liberalizeze total contul de capital, ceea ce ar da acces liber strainilor la depozitele bancare romanesti. Insa, ca urmare a relaxarii fiscale decise de Guvernul Tariceanu de la 1 ianuarie a.c., au aparut unele temeri in randul reprezentantilor FMI, ca presiunile inflationiste rezultate din introducerea cotei unice ar putea pune piedici politicii BNR de reducere a dobanzilor.

In aceste conditii, mentinerea unor dobanzi ridicate ar putea atrage in momentul liberalizarii si fonduri speculative masive, considerate periculoase acum pentru Romania. "Este mult mai rezonabil ca pasul liberalizarii contului de capital sa fie decis intr-un moment in care dobanzile se situeaza la un nivel mai scazut, nu cand sunt foarte ridicate, cum este cazul in prezent", sustine profesorul de economie Daniel Daianu. El atrage atentia ca banii care ar intra in Romania in urma ridicarii restrictiilor la libera circulatie a capitalurilor sunt in mare parte speculativi si cauta profituri cat mai mari. De aceea, amanarea liberalizarii contului de capital pana intr-un moment in care dobanzile sunt mai mici este o solutie de luat in calcul, considera Daianu. Si Radu Craciun, analist la ABN-AMRO, este de parere ca intrarile mari de fonduri nu vor aduce avantaje Romaniei. "Nu cred ca liberalizarea contului de capital ar crea beneficii legate de intrarile masive de capital, deoarece sistemul bancar romanesc se confrunta, cel putin pentru moment, cu excese de lichiditate.

Fondurile din strainatate nu ar contribui decat la cresterea acestei lichiditati", spune Radu Craciun. Decizia urmeaza sa fie luata de Banca Nationala, dar este de asteptat ca subiectul sa dea nastere la discutii in cadrul negocierilor cu FMI care vor incepe la 26 ianuarie a.c. Daca Banca Centrala va lua totusi decizia de a respecta calendarul angajamentelor fata de Uniunea Europeana, analistii sustin ca beneficiile Romaniei s-ar limita la castigul de experienta si de imagine. "Romania ar avea un avantaj de imagine, pentru ca demonstreaza ca isi poate respecta angajamentul luat fata de UE. Un alt avantaj este legat de faptul ca Romania va avea la dispozitie o perioada mai indelungata pentru "a invata" sa opereze pe piete financiare deschise, ca si pe cele din Uniune", sustine Radu Craciun.

Analistii au luat in calcul si riscurile amanarii liberalizarii contului de capital. Acestea se refera in principal la o imagine negativa, atat in fata Uniunii, cat si pe pietele financiare internationale, determinata de faptul ca Romania n-a reusit sa-si indeplineasca angajamentele asumate. Daniel Daianu sustine insa ca impactul nu va fi atat de puternic pe pietele internationale, deoarece solicitarea Romaniei de a amana liberalizarea contului de capital are fundamente rationale. "Exista un interes, atat din partea UE, cat si din partea Romaniei ca economia romaneasca sa functioneze cat mai bine in momentul aderarii. Amanarea liberalizarii nu e un semn de slabiciune, ci unul de realism", sustine Daianu.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri