Ordonatorii principali de credite ai bugetului de stat au in acest an 375 de proiecte de investitii in derulare, in valoare de 8,2 miliarde lei, din care 100 de proiecte sunt semnificative, cu valori de peste 100 milioane lei fiecare, cumuland 7,22 miliarde lei, potrivit ministrului Liviu Voinea.

"Avem in total investitii de la bugetul de stat pentru 2014 de 13,3 miliarde lei, dintre care primele 20 de proiecte inseamna cinci miliarde de lei, deci grosul se duce la proiectele mari. Deocamdata noi am prioritizat in executie mai degraba decat in programare, pentru ca nu am avut mijloacele legale pentru a face aceasta prioritizare in programare inca de la formarea Legii Bugetului. Acum ne cream cadrul legal care in mod obiectiv sa permita prioritizarea investitiilor publice", a declarat joi ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea, la sedinta Comisiei de Dialog Social (CDS), organizata pentru dezbaterea proiectului de hotarare de Guvern pentru aprobarea normelor metodologice privind prioritizarea proiectelor de investitii publice.

Din totalul investitiilor, 8,23 miliarde lei revin anul acesta celor 375 de proiecte de investitii publice aflate in derulare, insa ele mai au nevoie de inca 72,6 miliarde lei in anii urmatori pentru a fi terminate. Cele 100 de proiecte semnificative reprezinta ca numar 26,7% din total, insa valoarea lor insumata are o pondere de 90,4% din totalul finantarilor necesare, de 65,6 miliarde lei, potrivit Mediafax.

Totodata, sunt prevazute 11 proiecte noi de investitii in bugetul pentru 2014, cu o valoare de 223,8 milioane lei, iar pentru anii urmatori vor fi necesari 2,73 miliarde lei pentru a termina aceste proiecte.

"Daca bugetarea ar continua ca pana acum si anume toate proiectele sa primeasca cate ceva, dar nu suficient sa se termine, durata medie de finalizare a unui proiect este de noua ani pentru un proiect deja inceput si de 12 ani pentru un proiect nou. Noi dorim sa reducem aceasta perioada la chiar mai putin de jumatate pentru proiectele importante. Prioritizam intai proiectele si apoi introducem aceste proiecte in anvelopa bugetara pe care o avem la dispozitie, astfel incat primele 20 sau primele 30 sau 50 sa primeasca toti banii de care este nevoie ca sa se termine. S-au terminat astea, la anul primesc urmatoarele si tot asa ca sa punem o disciplina in banul public", a explicat Voinea.

Daca la nivelul autoritatilor centrale exista 375 de proiecte in derulare, la nivelul autoritatilor locale sunt cateva mii, existand un alt proces de prioritizare, care se desfasoara prin Ministerul Dezvoltarii Regionale, care beneficiaza de asistenta tehnica de la Banca Mondiala pentru prioritizarea proiectelor locale de valori mici. Programul pentru acest an mai prevede alte cheltuieli de investitii in suma totala de 4,87 miliarde lei, pentru care mai trebuie alocate in anii urmatori 34 miliarde lei.

Cel mai mare proiect de investitii publice de la bugetul de stat este magistrala 5 de metrou Drumul Taberei - Universitate, etapa I, cu 436,2 milioane lei alocati, urmat de Autostrada Bucuresti - Brasov, cu 429,1 milioane lei, din care 280 milioane lei pentru lucrari pe tronsonul de intrare in Bucuresti si 149 milioane lei pentru exproprieri de terenuri pe tronsonul Comarnic - Brasov.

Urmatoarele proiecte de investitii in topul alocarilor pentru 2014 sunt Extreme Light Infrastructure - Nuclear Physics (ELI-NP) - 393,2 milioane lei, reabilitarea liniei de cale ferata Brasov - Simeria, componenta a Coridorului IV paneuropean, sectiunea Coslariu - Sighisoara - 382,7 milioane lei si autostrada Nadlac-Arad - 360 milioane lei. Autostrada Lugoj-Deva beneficiaza de 333,7 milioane lei, autostrada Sebes-Turda - 290,8 milioane lei, iar autostrada Orastie-Sibiu - 285,7 milioane lei.

Printre primele 20 de proiecte de investitii publice din acest an se mai numara Teatrul National Bucuresti, cu 94,7 milioane lei alocati, astfel finalizandu-se investitia, dar si terminarea digului de larg in portul Constanta, cu 210 milioane lei.

"Acum trebuie sa cream mecanismul ca oricine va fi la Buget, la Finante si peste un an si peste trei ani, si peste cinci ani sa trebuiasca sa urmeze aceiasi pasi si sa existe o garantie a faptului ca marile proiecte de investitii vor fi finalizate intr-un interval de timp rezonabil", a spus Voinea.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri