Alti bani, alta distractie
Romania nu va putea adopta moneda unica europeana chiar in momentul aderarii, adica pe 1 ianuarie 2007. Pentru a putea participa la zona euro si pentru a adopta moneda unica, moneda nationala a unui stat trebuie sa se incadreze cel putin doi ani in Mecanismul Ratelor de Schimb 2. In cazul Romaniei, aceasta ar presupune ca leul sa nu fluctueze decat cu +/- 2,2% fata de euro, ceea ce ne indica o posibila adoptare a monedei unice abia dupa 2009.

"De la data aderarii la Uniunea Europeana, Romania va participa la Uniunea Economica si Monetara, dar nu va adopta automat moneda unica euro", dupa cum reiese din programul Euro-Dispecer realizat de Ministerul Integrarii Europene (MIE) in parteneriat cu TVR. Aceasta situatie este valabila si pentru cele 10 noi state membre care au aderat la UE la 1 mai 2004, deoarece inca nu indeplinesc criteriile referitoare la deficitul bugetar, rata inflatiei, rata dobanzii etc (criteriile de convergenta de la Maastricht). Toate aceste criterii vizeaza asigurarea stabilitatii macroeconomice a statului candidat, astfel incat sa nu destabilizeze zona euro.

Efectele imediate ale adoptarii monedei unice europene

Din momentul adoptarii euro, leul va mai putea fi folosit un timp pentru tranzactii, in paralel cu moneda unica, iar Banca Nationala va asigura o perioada de timp pentru convertirea leului in euro.

Adoptarea euro va avea drept prima consecinta vizibila disparitia riscurilor curente de schimb valutar ale leului in relatia cu euro. De asemenea, introducerea euro va spori transparenta preturilor bunurilor, serviciilor si muncii la nivel continental. Aceste efecte vor duce la cresterea nivelului concurentei intre agentii economici. Alt efect al introducerii monedei unice europene va fi acela ca romanii isi vor putea folosi economiile lichide sau aflate in conturi din tara sau strainatate pentru a investi pe orice piata europeana, fara riscuri valutare. Pe de alta parte, euro va impulsiona investitiile straine directe. Concluzia MIE este ca efectul general, de lunga durata, al introducerii monedei unice, va fi cresterea interdependentei intre Romania si celelalte state membre.

Vrand-nevrand, rata inflatiei va trebui sa scada

Se pare ca simpla integrare in UE nu va contribui direct la scaderea ratei inflatiei din Romania. Acest proces va trebui sa aiba loc tocmai pentru ca Romania sa poata adopta moneda unica. "Integrarea europeana contribuie la scaderea ratei inflatiei in Romania prin masurile impuse de indeplinirea criteriilor de la Maastricht, in raport cu care se apreciaza capacitatea unei economii de a adopta moneda unica euro", explica Ioana Iliescu, consilier negociator in cadrul MIE.

Rata inflatei in Romania a fost de 9,3% in 2004, dupa ce, in decembrie 2000, a fost de 40%, iar in august 2003, de 14%. Pentru a continua procesul de scadere a ratei inflatiei, principalele masuri ale statului roman sunt: mentinerea unei politici salariale prudente in sectorul public, imbunatatirea ratei de colectare a veniturilor la bugetul de stat, in special a TVA, si reducerea cheltuielilor de la buget, in special a celor cu dobanda. De asemenea, s-a avut si se va avea in vedere intarirea disciplinei fiscale, reducerea preturilor administrate, mentinerea ratei de schimb la un nivel conform cu obiectivul fixat in materie de inflatie si reducerea nivelului creditelor, in special al celor acordate in valuta sectoarelor guvernamentale. In general, se va avea in vedere reducerea ratelor dobanzilor.

Moneda unica europeana a fost lansata la 1 ianuarie 1999 si a circulat (sub forma de moneda scriptica) in paralel cu celelalte 12 monede nationale ale statelor membre ale zonei euro (cu exceptia Marii Britanii, Danemarcei si Suediei) pana la 4 ianuarie 2002, cand a fost lansata efectiv in circulatie pe piata sub forma de monede si bancnote.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri