Ministerul Muncii a lasat patronatele si sindicatele sa discute de dragul democratiei
UE nu este de acord cu modificarile propuse la actualul Cod al muncii. Acordul cu FMI pe aceasta tema nu poate fi incalcat. Guvernul da din colt in colt si asteapta pana in ultima clipa. Timp de 13 ani, economia romanesca a inregistrat rezultate apreciabile, dupa un Cod al muncii socialist. Alti doi ani, dupa adoptarea noului Cod, piata muncii a cunoscut o dezvoltare semnificativa. Cand lucrurile pareau ca intra pe fagasul integrarii, ne-am trezit cu propunerile Ministerului Muncii de modificare a Codului.

Patronatele au inceput sa se vaite ca afacerile sunt profund afectate de actuala legislatie a muncii si au venit cu cerinte suplimentare. Sindicalistii au cerut demisia Guvernului daca se va schimba Codul. Reprezentantii fostului guvern, autorii acordului pentru schimbarea Codului, agreat cu FMI, s-au trezit in Parlament ca se vor opune adoptarii propriului proiect. Dar reactii puternice au venit din afara tarii.

Speriat, Premierul s-a grabit sa raspunda cu fraze mieroase secretarului general al International Confederation of Free Trade Unions, Guy Ryder, ca este incantat sa afle ca sunteti informat la zi in ceea ce priveste rezultatele obtinute pana in acest moment. In finalul scrisorii da toate asigurarile ca deciziile pe care le vom lua vor respecta normele UE si modelul social european.

Cu aceeasi rapiditate, ministrul Muncii se da la o parte, lasand patronii sa se lupte cu sindicatele. Nu ne-am retras din dialogul tripartit declara ministrul Gheorghe Barbu. Este o formula care acorda importanta cuvenita partenerilor sociali. Asta nu inseamna ca si-a luat mana de pe Cod, pentru ca o are prinsa in acordul FMI. De la cabinetul unu a primit dezlegare doar sa se relaxeze datele agreate pentru modificarea Codului, dar decizia finala, in Parlament, tot pana la i iulie 2005 trebuie luata. In declaratiile date, ministrul Muncii a avut grija sa insiste asupra faptului ca In nici un caz, proiectul actului normativ nu va incalca nici o directiva UE si nici conventii ale OIM.

Pe aceasta tema asteptam comentarii din partea Biroului International al Muncii. Noi am transmis toate datele. Ce concluzii se pot trage din aceste declaratii? Ca ne tremura camasa pe noi de teama sa nu suparam puterile straine. Ca vom face exact cum ni se dicteaza. Asa ca disputele democratice dintre partenerii de dialog raman doar pentru divertismentul cetateanului. Singura problema este ca avand mai multi stapani unul european si altul american va fi greu sa ii impacam pe amandoi pentru a putea suge cuminti, in continuare de la doua oi.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri