Consumul si creditarea trebuie tinute in frau pentru a fi evitata aparitia unei crize economice in urmatorii trei-patru ani, asa cum s-a intamplat in alte tari, a declarat ministrul finantelor publice, Sebastian Vladescu
"Bancile si populatia vor sa creasca consumul si noi vrem acelasi lucru, dar difera orizontul de timp, noi vrem sa se produca mai incet", a explicat Vladescu, citat de NewsIn. Desi inflatia a scazut constant in ultimii ani si este estimata sa ajunga la 5%, in 2006, ministrul finantelor a apreciat ca va fi mai dificil de acum inainte sa gaseasca parghiile care sa determine o reducere de 1% sau 2%. Oficialul a mentionat ca guvernul a fost "larg la punga", dar a controlat destinatia cheltuielilor astfel incat sa nu se produca presiuni inflationiste.

Pe de alta parte, desi a spus ca veniturile bugetare au inregistrat o crestere, in acest an, ministrul finantelor a considerat ca nu se poate vorbi de o dezvoltare economica a Romaniei decat peste 20 de ani.

Astfel, Vladescu a incercat sa tempereze declaratiile entuziaste ale antevorbitorului sau, senatorul Varujan Vosganian, care isi exprimase multumirea ca veniturile bugetare vor creste in 2007 cu 5% (12 miliarde lei). "Proiectia bugetara pe 2007 ia in calcul venituri de 34,2% din PIB si o absorbtie a fondurilor comunitare de numai 55% pentru proiectele existente", a afirmat Vosganian.

Ministerul Finantelor a demarat in urma cu mai mult de o luna discutiile cu ordonatorii principali de credite pentru elaborarea proiectului de buget pentru anul 2007, pe care l-a prezentat in sedinta de guvern de miercuri. Potrivit ministrului finantelor, Sebastian Vladescu, deficitul bugetar programat pentru 2007 va fi de 2% din PIB, iar ponderea veniturilor in Produsul Intern Brut, in anul 2007, va fi de 31-32%, in conditiile in care in ultimii ani Romania a colectat venituri totale care au reprezentat in medie de 30% in PIB.

In 2007, potrivit Codului Fiscal aprobat de Parlament, bugetul va fi construit pe aceleasi cote ale taxelor principale: TVA -19%, cota unica de 16% pentru veniturile persoanelor fizice si pentru profiturile companiilor. Contributiile de asigurari ar urma sa scada, potrivit ministrului de finante, cu 2%, in 2007, pentru angajator.

Excedentul bugetar opreste imprumuturile

Ministerul Finantelor sustine emiterea de obligatiuni atat pe piata externa cat si pe cea interna, insa legislatia actuala nu permite aceasta operatiune in conditiile inregistrarii de excedent bugetar. "In termen de o luna Ministerul Finantelor va analiza impreuna cu Banca Nationala modificarea legii datoriei publice, prin care imprumturile de pe piata interna sau externa sunt interzise in cazul in care bugetul inregistreaza excedent", a precizat Vladescu.

Bugetul general consolidat inregistra, in primele sapte luni ale acestui an, un excedent de 1,6% din PIB (5,5 miliarde lei). Excedentul bugetar este in crestere fata de cel inregistrat in primul semestru de 1,1% din PIB, ceea ce demonstreaza ca institutiile nu au reusit sa cheltuiasca sumele alocate in primele sapte luni. "Performanta de a cheltui este mai slaba, intr-adevar", a adaugat Vladescu.

Veniturile bugetului general consolidat au fost de peste 59,9 miliarde lei, iar cheltuielile ajung la 54,4 miliarde lei, in primele sapte luni. Incasarile din TVA si accize au fost cele mai mari ca pondere in PIB, comparativ cu celelalte venituri, fiind de 4,6% din PIB si, respectiv 1,8% din PIB.In primele sapte luni ale anului, s-au colectat peste zece miliarde de lei din impozitele pe profit si pe venit care reprezinta fiecare 1,6% din PIB. Contributiile de asigurari au adus statului mai mult de 18 miliarde lei, insemnand 5,5% din PIB.

Cheltuieli, semnificative ca pondere in PIB, de 5,3%, au fost realizate pentru asistenta sociala si au insumat circa 17,5 miliarde lei. Cheltuielile curente ale bugetului au totalizat 51 miliarde lei, din care peste 12 miliarde au fost alocate cheltuielilor de personal.

Veniturile bugetului general consolidat se mentin in media de 30% din PIB, inregistrata in ultimii ani, mult sub nivelul tarilor membre care este in jur de 40% din PIB. In perspectiva aderarii, Romania va avea nevoie de sume suplimentare la buget atat pentru a asigura contributia la bugetul comunitar cu 1,1% din PIB (circa 800 milioane de euro pe an), cat si pentru a cofinanta fondurile europene cu 0,5% din PIB (15% valoarea totala a fondurilor europene alocate in 2007 de trei miliarde). Cofinantarea va aduce fonduri europene intre 2,3 3,5 miliarde de euro pe an din 2007, respectiv 3- 4% din PIB care vor fi folosite mai ales in agricultura, infrastructura si mediu.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri