Decizia Marii Britanii de a parasi Uniunea Europeana nu va afecta exporturile firmelor romanesti din industria usoara catre aceasta tara decat in masura in care vor fi implementate taxe vamale. Acestea ar mari costurile articolelor de imbracaminte exportate, iar Marea Britanie ar putea renunta la importurile de pe pietele locale, a declarat Mihai Pasculescu, prim-vicepresedintele Federatiei Patronale a Textilelor, Confectiilor si Pielariei (FEPAIUS), pentru wall-street.ro.

“Industria usoara nu vad sa aiba probleme in ceea ce priveste exporturile in Marea Britanie; nu cred ca in momentul iesirii din Uniunea Europeana Anglia va suplimenta taxe vamale sau alte taxe asemanatoare pentru marfurile venite din comunitatea europeana. Ar fi o nebunie!”, a declarat Mihai Pasculescu.

Implementarea acestor taxe vamale ar fi singurul obstacol in ceea ce priveste competivitatea produselor romanesti pe piata Mariii Britanii. Acestea s-ar reflecta in costurile articolelor de imbracaminte, marindu-le, si ar putea conduce la decizia Angliei de a renunta la importurile de pe pietele locale. 27% din exporturile Romaniei catre Marea Britanie sunt reprezentate de industria usoara, in timp ce 80% din exporturile Romaniei au loc in cadrul comunitatii europene.

Efectele Brexitului asupra exporturilor industriei usoare

Prim-vicepresedintele FEPAIUS este de parere ca efectele Brexitului vor fi inverse: Uniunea Europeana ar putea impune anumite restrictii marfurilor englezesti care ar intra pe piata comunitatii europene. “Produsele din Marea Britanie nu vor mai beneficia de anumite facilitati a intra pe piata europeana. Mediul de afaceri este cel mai vitregit in urma acestui referendum pentru ca pierde niste facilitati dobandite in urma statutului de membru UE”.

In cazul in care mediul de business din Anglia nu va mai fi reconfortant pentru producatorii autohtoni, acestia se vor orienta catre piete din afara spatiului european: “Trendul este sa se indrepte catre alte tari, din afara Uniunii Europene, precum Statele Unite ale Americii, o piata foarte mare, dar destul de costisitoare, din cauza distantei”, a apreciat Mihai Pasculescu. Printre companiile autohtone care exporta catre Marea Britanie se numara Pandora Prod si Tricotton.

Anul trecut, industria usoara din Romania a avut exporturi de 5,7 milioane de euro. Dintre acestea, articolele de imbracaminte au totalizat aproape 3 miliarde de euro, produse din piele peste 1,6 miliarde euro si alte confectii textile au insumat in jur de 1,1 miliarde euro. Aceste exporturi reprezinta 70% din capacitatea totala de productie a tarii, restul fiind reprezentat de companiile autohtone.

Marea Britanie a ales Brexit-ul

Marea Britanie va parasi Uniunea Europeana dupa ce 51,9% dintre locuitorii tarii au votat pentru iesirea din UE, iar 48,1% s-au declarat pentru ramanerea in Uniune. Lira sterlina a scazut semnificativ dupa anuntul primelor rezultate oficiale. In raport cu dolarul american, lira a pierdut 2,8% in mai putin de doua ore, nivelul GBP/USD scazand de la peste 1,5 inaintea inceperii numararii voturilor, la 1,458 dupa anunturile venite din Newcastle si Sunderland.

Toate bursele europene au scazut la startul sedintei de vineri. In Marea Britanie, piata scadea cu 8,2% la inceputul zilei, peste 120 mld. lire sterline fiind sterse din capitalizarea companiilor listate. In Germania, indicele DAX pierdea 9,1%, in Polonia WIG 20 scadea cu 8% iar la Bucuresti scaderile ajungeau la 6%.

Dupa anuntarea rezultatelor, premierul Marii Britanii, David Cameron, a anuntat ca isi da demisia. El a declarat intr-o conferinta de presa organizata la Downing Street ca tara sa are nevoie de un nou premier dupa rezultatul referendumului pentru iesirea Marii Britanii din UE. Acesta a precizat ca va ramane la conducere timp de cel putin trei luni si ca tara ar trebui sa aiba un nou sef al Guvernului pana la congresul Partidului Conservator din toamna.

Pe plan local, rata medie a dobanzii pentru creditele contractate in lei (ROBOR) a inregistrat cresteri semnificative, la doar cateva ore dupa ce rezultatele referendumului organizat in Marea Britanie au aratat ca englezii sunt pregatiti sa iasa din Uniunea Europeana. Astfel, ROBOR la trei luni (rata in care se contracteaza cele mai multe credite ipotecare) a crescut cu 0,09 puncte procentuale, de la 0,76% la 0,85%, potrivit datelor BNR.

Sursa foto: FiledIMAGE / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Andra Imbrea
Andra Imbrea s-a alaturat echipei Wall-Street in 2015. A studiat jurnalismul si economia, pe care incearca sa le imbine in cadrul materialelor sale despre industria de fashion, retail&FMCG si Media&Advertising. Iubitoare de pisici, carti si festivaluri de muzica.   

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri