Institutul National de Statistica (INS) a revizuit in urcare, vineri, valoarea produsului intern brut (PIB) pentru trimestrul al doilea din acest an fata de datele preliminare publicate in urma cu o luna, insa a mentinut ritmul de crestere la nivelul indicat anterior, de 6% fata de aceeasi perioada a anului trecut.

Economia romaneasca a crescut in al doilea trimestru din 2016 cu 6% fata de aceeasi perioada a anului trecut, pe seria bruta, si cu 5,9% pe seria ajustata la influentele sezoniere, arata al doilea set de date preliminare, publicat de INS. Rata de crestere este cea mai inalta inregistrata din 2008 incoace.

Comparativ cu trimestrul precedent, economia romaneasca a crescut cu 1,5% in termeni reali, datele fiind, de asemenea, reconfirmate. Pe seria bruta, valoarea PIB - principalul indicator care arata dimensiunea economiei - din trimestrul al doilea a fost de 178,86 miliarde lei (circa 39,7 miliarde euro), arata datele publicate vineri, in timp ce datele publicate in 6 septembrie indicau un nivel mai mic cu 2,5 miliarde lei, de 176,38 miliarde lei (circa 39,2 miliarde euro).

In primul semestru, econiomia a crescut cu 5,2%, pe seria bruta, si cu 5% pe serie ajustata la variatiile sezoniere. Valoarea PIB a fost revizuitia de asemenea in urcare, de la 323,1 miliarde lei, in urma cu o luna, pana la 325,57 miliarde lei (circa 72,3 miliarde euro), in datele publicate vineri.

Economia a fost sustinuta in prima jumatate a acestui an in principal de consum, asa cum estimau toti analistii, dar contributia consumului a fost revizuita in usoara scadere. "Din punctul de vedere al utilizarii PIB, modificari semnificative ale contributiei la cresterea PIB, intre cele doua estimari, au inregistrat cheltuiala pentru consumul final al gospodariilor populatiei, de la +7,3% la +7,0%, ca urmare a reducerii volumului sau de la 111,2% la 110,8%", arata comunicatul INS.

Astfel, cheltuielile de consum ale populatiei au avansat in trimestrul al doilea cu 10,8%, fata de 11,2%, cat indicau primele estimari. In schimb, cheltuielile administratiilor publice au contribuit mai mult la cresterea economica din primul trimestru, cu 0,5%.

De asemenea, avansul importurilor si exporturilor a fost mai mare fata de estimarile din urma cu o luna, iar contributia negativa a comertului exterior la PIB a fost revizuita in scadere. Formarea bruta de capital fix, un indicator al investitiilor din economie, a avansat cu 10,7% in trimestrul al doilea, rata revizuita in usoara urcare, de la 10,6%.

In trimestrul al doilea, trei sectoare au avut o contributie determinanta la cresterea economica, arata detaliile publicate de INS. Astfel, activitatea din agricultura a crescut cu 17,9% fata de trimestrul al doilea din 2015, sectorul informatii si comunicatii a avansat cu 17,3%, iar comertul - cu 11,9%.

Statisticile oficiale arata, insa, ca toate sectoarele economiei au fost pe plus in trimestrul al doilea, cele mai mici rate de crestere fiind inregistrate in tranzactii imobiliare (+1,1%) si intermedieri financiare (+1,7%). In primul trimestru din acest an, economia a crescut cu 4,3% fata de aceeasi perioada din 2015. Anul trecut, economia romaneasca a avansat cu 3,8%, al treilea an la rand de crestere cu cel putin 3%.

Cresterea economica din prima jumatate a anului a depasit atat estimarile analsistilor, cat si prognozele oficiale. Pentru intregul an, Fondul Monetar International (FMI) estimeaza un avans economic de 5%, in timp ce Comisia Nationala de Prognoza (CNP), un organism guvernamental, mizeaza pe un avans de 4,8%.

Economia a primit mai multi stimuli din partea guvernului in ultimul an. Astfel, salariile bugetarilor au fost majorate la finalul anului trecut cu 10%, veniturile angajatilor din sectorul public de sanatate au crescut cu 25%, o majorare similara fiind aplicata anul trecut si in sectorul educatiei.

In plus, de la 1 mai, salariul minim brut pe economie a crescut cu 19%, de la 1.050 lei la 1.250 lei. Pe partea fiscala, Guvernul a redus taxa pe valoarea adaugata (TVA) la alimente de la 24% la 9% de la 1 iunie 2015, masura care a stimulat puternic vanzarile de bunuri alimentare, iar cota generala a TVA a fost redusa de la 24% la 20%, de la 1 ianuarie 2016.

De asemenea, impozitul pe dividende si mai multe categorii de accize au fost micsorate in acest an. Masurile au stimulat consumul si cresterea economica, insa au generat dezechilibre externe importante, avertizeaza analistii.

Astfel, contul curent al balantei de plati a inregistrat dupa primele sase luni din acest an un deficit de 2,5 miliarde euro, de aproape sapte ori mai mare fata de primul semestru din 2015, in special ca urmare a deteriorarii balantei comerciale.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri