Cresterea economica de 4,4% din trimestrul al treilea s-a situat sub asteptari, iar sansele ca avansul PIB pentru tot anul sa depaseasca 5% sunt mici in prezent, a declarat economistul sef al Raiffeisen Bank, Ionut Dumitru. Cresterea economica pentru tot anul se va situa probabil la 4,5%, a spus economistul.

"E o crestere sub asteptari, cel putin sub asteptarile noastre si ale analistilor in general. Este o decelerare destul de semnificativa a cresterii economice, iar sansele sa avem o crestere de peste 5% anul asta sunt foarte mici in momentul acesta, probabil (va fi, n.r.) de 4,5% dupa ultimele cifre, in contextul in care in trimestrul patru este de asteptat sa se manifeste si efectul de baza", a afirmat Ionut Dumitru, prezent la Conferinta Anuala a Asociatiei Analistilor Financiari-Bancari din Romania (AAFBR).

Trimestrul al patrulea ar putea avea, de asemenea, un impact in decelerarea evolutiei PIB, intrucat investitiile publice sunt estimate la un nivel redus.

"Anul trecut in trimestrul al patrulea am avut o crestere foarte puternica a investitiilor pe final de an si probabil ca anul acesta efectul de baza va fi unul semnificativ. Este o decelerare care era cumva de anticipat, in contetul in care am avut un stimul fiscal, in special la nivelul consumului, reducerea de TVA, care a fost principalul factor al cresterii puternice a consumului si asa cum teoria ne-o arata, o stimulare a consmului prin stimuli fiscali nu poate fi o stimuare de durata", potrivit economistului Raiffeisen.

Economia a crescut in trimestrul al treilea din acest an cu 4,4%, pe serie bruta, fata de aceeasi perioada din 2015, iar fata de trimestrul anterior cu 0,6%, in timp ce avansul pe primele noua luni a fost de 4,9%, arata primele estimari publicate marti de Institutul National de Statistica (INS).

Datele arata o temperare semnificativa a cresterii economice fata de trimestrul al doilea, cand produsul intern brut al României a crescut cu 6% fata de aceeasi perioada a anului trecut si cu 1,5% fata de trimestrul precedent.

Pentru intregul an, Fondul Monetar International (FMI) estimeaza un avans economic de 5%, in timp ce Comisia Nationala de Prognoza (CNP), un organism guvernamental, mizeaza pe un avans de 4,8%.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri