Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei (BNR) a decis, in sedinta de vineri, sa mentina in continuare rata dobanzii de politica monetara la 1,75% pe an si a pastrat ratele rezervelor minime obligatorii (RMO) pentru pasivele in valuta la 10% si pentru pasivele in lei la 8%, decizia fiind in linie cu asteptarile analistilor.

La sedinta Consiliului de Administratie al BNR au participat, ca si la ultimele sedinte din 2016, doar opt membri, dupa demisia lui Bogdan Olteanu, trimis in judecata de procurorii DNA, care il acuza de trafic de influenta si luare de mita, conform News.ro.

Parlamentul va numi in acest an un alt viceguvernator al BNR in locul lui Bogdan Olteanu, potrivit declaratiilor liderilor politici.

Cei opt membri actuali ai Consiliului de Administratie al bancii centrale, care ia cele mai importante decizii in materie de politica monetara, sunt guvernatorul Mugur Isarescu, prim-viceguvernatorul Florin Georgescu, viceguvernatorul Liviu Voinea, Marin Dinu, Daniel Daianu, Gheorghe Gherghina, Agnes Nagy si Virgiliu Stoenescu.

In comunicatul emis dupa sedinta de politica monetara de vineri, BNR a reiterat "gestionarea adecvata" a lichiditatii din sistemul bancar.

Analistii se asteptau ca banca centrala sa pastreze neschimbate instrumentele de politica monetara la prima sedinta din acest an.

Ultima taiere pe care a operat-o BNR a avut loc in 30 septembrie 2016, cand a redus RMO in valuta de la 12% la 10%.

Dobanda de politica monetara a fost diminuata ultima data in luna mai 2015, cu 0,25 puncte, de la 2% la 1,75%. Tot atunci au fost reduse si ratele RMO pentru pasivele in lei cu doua puncte procentuale, de la 10% la 8%.

Banca centrala imprumuta bancile care au nevoie de lichiditati la dobanda-cheie de 1,75% pe an, prin licitatii repo, iar coridorul simetric la care se situeaza dobanzile facilitatilor permanente este de +/-1,5%.

Astfel, bancile cu exces de lichiditati primesc pentru depozitele tinute la BNR o dobanda de 0,25% pe an, iar pentru finantarea prin intermediul facilitatii de credit (credit Lombard), bancile platesc Bancii Nationale o dobanda de 3,25% pe an.

Comunicatul detaliat va fi prezentat in cadrul unui briefing de presa sustinut de guvernatorul Mugur Isarescu la ora 15:00.

Sursa foto: shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri