Razvan Orasanu a fost demis din functia de presedinte AVAS, dupa nici zece luni de la numire, timp in care si-a atras critici din partea politicienilor si a sindicalistilor, din cauza marilor societati de stat pe care nu a reusit sa le privatizeze, lasandu-le in aceeasi situatie in care le-a gasit
Razvan Orasanu a fost numit in functia de presedinte al Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) pe 12 ianuarie 2006, devenind succesorul demisionarului Gabriel Zbarcea. Desi Zbarcea demisionase din septembrie 2005, numirea lui Orasanu a avut loc abia dupa patru luni, perioada in care conducerea AVAS a fost asigurata prin interimat de catre vicepresedintele Giliola Ciorteanu. Saptamana trecuta Ciorteanu a fost si ea inlocuita de Constantin Botez, anterior consilier a lui Orasanu, conform NewsIn.

In cele zece luni in care a fost presedinte al AVAS, Orasanu a reusit sa semneze un singur contract de privatizare important, pentru Laminorul Braila, cumparat de catre Donau Commodities, in primavara lui 2006 si a incercat sa lanseze la privatizare cu mai mult sau mai putin succes mai multe societati, printre care, unele de certa importanta economica si sociala: Tractorul Brasov, Rulmentul Brasov, Electroputere Craiova, Nitramonia Fagaras si Antibiotice Iasi.

Daca Antibiotice este o companie atractiva pentru investitori, avand o situatie financiara curata si o buna piata de desfacere pe segmentul medicamentelor, celelalte patru societati se afla in dificultate atat din punct de vedere financiar, fiind incarcate de datorii de ordinul zecilor de milioane de dolari, cat si din punct de vedere al pietelor de desfacere, din cauza supradimensionarii si a consumului exagerat de energie.

Pe timpul mandatulului, Orasanu s-a confruntat cu numeroase probleme create de situatia uzinei Tractorul, pentru care niciun investitor nu este dispus sa riste, in conditiile in care datoriile sunt de zeci de milioane de euro. Astfel, Orasanu a incercat diverse metode pentru a impaca investitorii, salariatii si guvernul, dar nu a reusit sa duca privatiazarea la bun sfarsit.

Nitramonia, Electroputere si Rulmentul, in situatii comparabile cu Tractorul, sunt inca in portofoliul AVAS, dar Orasanu dadea asigurari ca, pana la sfarsitul anului, vor fi scoase la privatizare. Solutia inaintata de fostul presedinte al AVAS era vanzarea pe active si conditionarea investitorilor sa acopere un cuantum cat mai ridicat din datoriile societatii, investind sume consistente in contrapartida cu stergerea in echivalent din datorii.

Orasanu a mai propus si modificarea legii privatizarii si a sperat sa obtina, astfel, stergeri de datorii, dar nu a promovat niciun act normativ in guvern. insa, numele lui Orasanu nu a fost legat, cel putin deocamdata, de vreun scandal, desi din pozitia pe care a ocupat avea parghiile necesare, a fost criticat pentru varsta sa, avand doar 24 de ani la numirea in functie, pentru lipsa de experienta si pentru ritmul lent al privatizarilor. Orasanu isi propusese un plan de privatizare pentru cele 120 de societati din portofoliu, pana la sfarsitul lui 2007, si semnase, pana la data concedierii, 55 de contracte.

Parlamentarii brasoveni de la aproape toate partidele politice, PD, PSD, PNL, dar si sindicalistii de la marile societati de stat i-au cerut demisia lui Orasanu, in mai multe randuri, amenintand chiar cu depunerea unei motiuni pentru demiterea sa.

Inaintea numirii sale la sefia AVAS, Orasanu a fost consilier pe probleme economice al prim-ministrului Tariceanu, fiind si coordonatorul celor sapte agentii care sunt parte a cancelariei prim-ministrului (ANRE, ANRGN, ANRM, CNCAN, Agentia Nucleara, ARIS, ANIMMC).

Intre 2003 si 2004, Orasanu a ocupat functia de "lecteur en anglais" la HEC School of Management, Paris, iar in 2002, a fost administrator temporar pentru reprezentanta din Londra a unei firme taiwaneze, cat si cea de profesor de engleza la JingBei Foreign Language College, Qinhuangdao din China.

In 2001, Orasanu a facut parte din echipa Shell, la Londra, cat si din cea a PriceWaterhouseCoopers, Latimer House, tot la Londra.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri