Ministrul Transporturilor Radu Berceanu a intarit joi, la Cluj, ideea aplicarii unei taxe, cuprinse inter 3 si 5 euro pe suta de km, pentru folosirea Autostrazii Transilvania. Radu Berceanu sustine ca, in timp ce pentru autostrazile deja construite, cum ar fi Bucuresti Pitesti sau Bucuresti Constanta, nu se poate vorbi de aplicarea unor taxe, pentru ca proiectele sunt deja finalizate, ardelenii vor trebui sa plateasca taxa de autostrada. Motivul este dat de ncesitatea construirii altor autostrazi.

Vrem sa avem autostrazi noi, generatia noastra, atunci trebuie sa mergem pe variante de genul asta. Vrem sa aiba eventual ceva, ceva autostrazi nepotii nepotilor nostri, atunci nu punem bani, facem totul cu banii de la buget si facem 4 5 10 km de autostrada in fiecare an si in ritmul in care l-ati vazut pana acuma, ca s-au facut 100 si ceva de km in 16 ani jumate... Daca vreti sa mergem in ritmul asta, atunci mergem in ritmul asta. Deci, nu putem sa mergem si asa si asa, ca nu avem cum, a spus ministrul citat de NewsIn, care a aratat ca avantajele financiare pentru soferii care vor sa circule pe autostrada se vor reflecta in combustibil mai putin, un numar mai mic de accidente sau chiar in necesitatea scazuta a pieselor de schimb, asigurata prin calitatea carosabilului.

Ministrul Transporturilor a mai explicat ca statul roman poate promova proiectele de autotrada in care firma face proiectarea, realizarea constructiei si intretinerea lucrarilor pe o durata de 25 sau 30 de ani, depinde de perioada negociata in contract. La partea de finantare, se prefera varianta in care banii vin de la bugetul de stat si nu cea in care firma aduce si finantarea.

De aceea, taxa pe autostrada va asigura finantarea viitoarelor autostrazi, iar ritmul dorit este construirea a 250-300 de km de autostrada intr-un an, incepand cu 2008, astfel incat in 10 ani Romania sa ajunga la nivelul tarilor europene. Bercanu a dat drept exemplu Portugalia, unde in 9 ani s-au construit 2.500 de km de autostrada si taxa de folosire pe suta de km este de 8 euro.

Va garantez ca veti merge gratuit de la Pitesti pana la mare, si ardelenii, si toata lumea, a mai spus ministrul. Radu Berceanu a dat insa asigurari ca si romanii care nu au bani de taxa pe autostrada vor avea la dispozitie o infrastructura nationala buna.Noi avem un program, ca pana sa ajungem la chestiunea asta cu taxele sa finalizam la nivelul de calitate si drumurile nationale. Deci, cine doreste sa mearga gratis de oriunde, pana oriunde, va avea la dispozitie niste drumuri nationale bune, a precizat ministrul.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri