Instabilitatea politica din ultima perioada va avea un cost total de cel putin doua miliarde de euro, pana la finalul acestui an, estimeaza Consiliul National al Intreprinderilor Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR). Suma contine pierderile din deprecierea monedei nationale, prin scumpirea importurilor, din cresterea dobanzilor si, implicit, a costurilor de finantare ale statului. In schimb, reprezentantii patronatului sustin ca pierderile din absorbtia “zero” a fondurilor europene nu pot fi comensurate.

"Calculul pe care noi l-am facut, avand in vedere cresterea dobanzilor si a costurilor de imprumut ale statului, cresterea costurilor la produsele importate, duce la un cost total de aproximativ 2 miliarde de euro pana la sfarsitul anului. Va fac numai o radiografie a ceea ce inseamna diferenta de curs valutar si implicatiile pe importuri. Importurile trimestriale sunt in jur de 20,8 miliarde de euro, atat au fost pe primul trimestru, iar daca ne uitam la o diferenta a cursului valutar de la 4,55 lei/ euro la 4,59 avem 20 de milioane de euro strict", a explicat Florin Jianu, reprezentant al Consiliului si fost ministru pentru Antreprenoriat, in cadrul unui conferinte de presa.

Absorbtia fondurilor UE, salvata doar de platile directe in agricultura in 2017

In ceea ce priveste fondurile europene, Jianu a explicat ca in programul de guvernare era prevazut ca pana la finalul anului sa fie atrase 4,6 miliarde de euro.

"Ganditi-va ca mai mult de 80% din acest plan nu va fi realizat. Trebuie sa facem diferenta, nu avem exact datele cat reprezinta plati directe pe agricultura, pentru ca ele o sa intre in acest calcul de 4,6 miliarde de euro, dar se scad. Cred ca acelea vor fi singurele sume atrase in acest an, daca ma intrebati pe mine. Suntem la jumatatea anului, nu avem acreditate autoritatile de management, nu sunt semnate contracte...", a adaugat Jianu.

Pe langa pierderile generate in economie de criza politica, reprezentantii CNIPMMR au mentionat si restantele inregistrate de Executiv in implementarea masurilor specifice IMM-urilor, cuprinse in programul de guvernare, cu termen de implementare trimestrele I sau II din acest an.

Care sunt restantele Guvernului fata de IMM-uri

Printre acestea se numara Legea preventiei, al carei termen de realizare a fost depasit, Programul de sustinere a internationalizarii, aprobat prin OUG nr. 8/2017, care nu are norme de implementare elaborate si aprobate, Codul Economic al Romaniei sau Infiintarea liceelor de antreprenoriat.

In aceste conditii, CNIPMMR considera ca problemele aparute din cauza crizei politice in implementarea masurilor programului de guvernare pentru mediul de afaceri pot fi depasite prin: stabilirea ca prioritate absoluta a domeniului fondurilor europene, acreditarea autoritatilor de management si cresterea gradului de absorbtie a fondurilor europene; dezvoltarea de parteneriate public-private prin care sa aiba loc transferul de autoritate din partea statului catre organizatiile de antreprenori, in domeniile turismului, investitiilor, fortei de munca; adoptarea de masuri pentru cresterea investitiilor publice pentru sustinerea relansarii economice; aplicarea Codului Fiscal si nemodificarea acestuia pentru 4 ani, asigurandu-se stabilitate si predictibilitate legislatiei fiscale.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri