Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Mugur Isarescu, a declarat ieri, in cadrul unui seminar cu tema "Ziua leului nou", ca "adoptarea euro nu se va face in 2007 si nici in urmatorii cinci-sase ani, ci vor mai trece inca opt-zece ani pana cand vom fi in aceasta zona".

De altfel, trecerea la leul nou a generat o serie de intrebari atat din partea populatiei, cat si a analistilor economici. Astfel, multi si-au ridicat problema "daca este necesar sa mai facem acest efort, in conditiile in care tot vom trece la moneda euro, daca nu este dificil si, in acelasi timp, costisitor". Potrivit lui Mugur Isarescu, vor trece insa multi ani pana la acea data.
Ca o comparatie, "din 15 tari cate erau in Uniunea Europeana (UE) pana la 1 mai 2004, numai 12 erau in zona euro". Mai mult chiar, cele zece tari care au intrat in UE la 1 mai 2004 nu vor adera imediat la moneda unica europeana. De pilda, Cehia va adopta euro in 2009-2010, Polonia in 2008-2009, iar Ungaria in 2010.

Daca se face un calcul, rezulta ca diferenta de la momentul aderarii si pana la adoptarea monedei europene ar fi de patru pana la sase ani.
Astfel, Romania va adopta, probabil, euro undeva intre 2012 si 2014, este de parere guvernatorul Bancii Centrale.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri