Guvernul a anuntat, ieri la ora 21.00, ca a aprobat controversata ordonanta privind trecerea OPSPI la AVAS, dupa ce purtatorul de cuvant Oana Marinescu a declarat in briefingul de presa de la ora 16.00 ca actul normativ nu a fost aprobat si este in discutii pentru clarificari politice
"Desfiintam structuri create artificial de diversi ministri din Guvernul PSD pentru a servi clientelare sub masca procesului de privatizare. Ministerul Economiei, Ministerul Transporturilor, Ministerul Comunicatiilor si-au creat propriile departamente de privatizare. Rezultatul acestor demersuri s-a vazut in scandalurile legate de privatizari care au fost in presa in ultima vreme. Guvernul doreste ca astfel de situatii sa nu se mai repete", se arata intr-un comunicat al Guvernulu, citat de NewsIn.

Desi executivul precizeaza ca ministerele transporturilor si telecomunicatiilor au departamente de privatizare, noul act normativ nu se refera si la aceste structuri ca parte a procesului de concentrare a activitatii de privatizare la AVAS, ci doar la OPSPI de la MEC. Confuzia creste si mai mult prin declaratiile de miercuri seara ale liberalului Paul Pacuraru conform carora societatile de electricitate si gaze trebuie sa ramana in subordinea MEC. Aceste societati se afla in portofoliul OPSPI-MEC.

Potrivit comunicatului Guvernului, masura este in conformitate cu programul de guvernare si a inceput sa fie pregatita in urma cu cateva saptamani. "in tarile europene cu economie de piata, Ministerele se ocupa de politici si strategii, nefiind operatori economici asa cum se intampla in economiile centralizate de tip socialist si cum mai este cazul la unele ministere din Romania", se arata in comunicatul Guvernului.

Comunicatul Executivului foloseste argumente bazate pe raportul OECD ca si opozitia Bancii Mondiale prvind recomandarea infiintarii unei agentii unice de privatizare.

Purtatorul de cuvant al executivului, Oana Marinescu, a declarat dupa sedinta de Guvern, ca ordonanta nu s-a aprobat, ci a fost doar discutata, urmand "sa se mai faca unele clarificari politice".

Oficiul pentru Privatizare si Participatii in Industrie de la MEC este unul dintre punctele divergente in disputa PD-PNL la impartirea posturilor in guvern. De altfel, ministrii PD au parasit sedinta de Guvern de miercuri in momentul in care secretarul general al Guvernului a propus spre aprobare aceasta ordonanta. Conform unor surse politice si guvernamentale, ordonanta nu a avut avizul de legalitate al Ministerului Justitiei, fapt semnalat de catre Monica Macovei. La acel moment varianta in lucru a negocierilor cu liberalii era cu Ministerul Economiei la PD si vicepremierul care coordona ministerele economice la PNL.

La ora la care Guvernul anunta ca ordonanta a fost aprobata totusi, varianta de negociera era cu totul alta: PNL vrea Ministerul Economiei si ofera PD postul de vicepremier.

In coordonarea Oficiului pentru Privatizare si Participatii in Industrie (OPSPI), care reprezinta MEC in procesele de privatizare, se afla companiile distribuitoare si producatoare de energie electrica, transportatorii de petrol si produse petroliere, companiile din industria de aparare, institute de cercetare, societatile miniere.

OPSPI a intocmit, pana acum, contractele de privatizare ale Petrom, Distrigaz Nord, Distrigaz Sud. in portofoliul MEC-OPSPI mai sunt companii, precum Romgaz, Transgaz, Nuclearelectrica, Hidroelectrica, Transelectrica, Electrica.

In proprietatea statului roman se afla in proces de privatizare pachetele de actiuni a 186 de societati. Majoritatea se afla in portofoliul AVAS, respectiv 120 de companii, dar numai la jumatate dintre acestea statul detine pachete majoritare de actiuni.

Ministerul Economiei prin OPSPI detine 24 de companii, Ministerul Agriculturii are 15 societati in portofoliu, iar Transporturile alte 14. Restul pana la 186 se gasesc in subordinea ministerelor Finantelor (CEC, Imprimeria Nationala si Loteria Nationala), al Culturii (Romaniafilm, Editura Coressi, Sahia Film si altele) si al Comunicatiilor (Posta Romana, Radiocomunicatii SA si Romtelecom).
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri