Statul a incasat, in primele cinci luni ale anului, 257,59 milioane lei din impozitele pe vanzarile de case si terenuri ale persoanelor fizice, dublu fata de aceeasi perioada a anului trecut, datorita modificarii sistemului de impozitare a tranzactiilor imobiliare, de la 1 ianuarie 2007.
Potrivit datelor furnizate NewsIn de Ministerul Economiei si Finantelor, bugetul de stat si bugetele locale au incasat 257,59 milioane lei, in 2007, din impozitele pe tranzactiile imobiliare, fata de numai 123,44 milioane lei, in perioada similara a anului trecut.

Sumele obtinute de stat din impozitele pe vanzarile imobiliare sunt distribuite, din acest an, in cote de 50% la bugetele locale, 40% la bugetul de stat si 10% la bugetul Agentiei Nationale de Cadastru si Publicitate Imobiliara.

Potrivit unui proiect de ordonanta de urgenta a guvernului, bugetul de stat ar urma sa cedeze, din 2008, incasarile din acest impozit catre bugetele locale. Proiectul prevede ca sumele colectate vor fi impartite intre bugetele locale (65%), bugetul judetului (10%) si Agentia de Cadastru (25%). Conform datelor MEF, bugetele locale au obtinut 130 milioane lei, in 2007, din aceste impozite.

In ceea ce priveste modalitatea de impozitare a vanzarilor de case si terenuri, Codul Fiscal a adus, in 2007, o abordare complet noua. Doua elemente esentiale au fost modificate: unul dintre ele vizeaza taxarea valorii de vanzare a imobilului in locul castigului obtinut in urma vanzarii, respectiv a diferentei dintre valoarea de cumparare si cea de vanzare, iar cea de-a doua impunerea tuturor vanzarilor imobiliare, indiferent de perioada de detinere. In 2006, vanzarea imobilelor mai vechi de trei ani era scutita de impozit.

Astfel, in 2006 au platit impozit doar persoanele care si-au instrainat casele dobandite incepand din 2003, iar cota de impozit a fost de 16% pe diferenta dintre valoarea de cumparare si cea de vanzare.

Din acest an, Codul Fiscal nu mai acorda scutirea de la impozitare in functie de perioada de detinere si stabileste un impozit pe valoarea de vanzare, in functie de suma si de vechimea imobilului.

Prin urmare, impozitul pentru vanzarea caselor sau a terenurilor pana in trei ani este de 3% din valoarea de vanzare numai daca aceasta valoare nu depaseste 200.000 lei. In caz contrar, impozitul este de 6.000 lei plus 2% din suma care depaseste 200.000 lei.

Impozitul pentru vanzarea proprietatilor mai vechi de trei ani este de 2% din valoarea de vanzare, daca aceasta este pana in 200.000 lei si 4.000 lei plus 1% din ceea ce depaseste 200.000 lei .
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri