Evolutia cursului de schimb, principala frana in calea productiei
Evolutia cursului de schimb al monedei nationale este vazuta de managerii romani, pentru prima data in ultimele 12 luni, ca principalul element de franare a productiei, printre celelalte obstacole numarandu-se cererea insuficienta, blocajul financiar si dobanzile bancare.

Potrivit buletinului de conjunctura realizat lunar de Banca Nationala a Romaniei (BNR) in randul a 380 de firme, mai mult de 33% din manageri au apreciat, pentru ianuarie, ca evolutia cursului de schimb afecteaza cel mai mult nivelul productiei. Influenta raportului de schimb al leului este resimtita mai ales in sectoarele edituri, poligrafie si reproducerea inregistrarilor pe suporti, prelucrarea cauciucului si mase plastice, precum si metalurgie, constructii metalice si produse din metal. Cercetarea de piata s-a derulat in perioada 1-15 ianuarie, interval in care moneda nationala a continuat tendinta de apreciere in termeni nominali, inceputa la finalul anului trecut. Pe de alta parte, managerii sustin ca intampina greutati din cauza cererii insuficiente, problema resimtita in principal in activitatile industriale si din constructii. Daca in sectorul constructiilor anticipatiile sunt justificate, fiind legate de evolutia sezoniera, normala in aceasta perioada a anului, raspunsurile managerilor din industrie sugereaza ca au inca o problema de adaptare la nevoile pietei, in conditiile in care consumul intern se afla pe o panta puternic ascendenta. Dincolo de piedicile identificate, managerii mizeaza pe o crestere a productiei, atat in industrie, cat si in domeniul constructiilor. In ceea ce priveste dimensionarea personalului, se constata mentinerea unei anticipatii negative, reducerea numarului de salariati fiind asteptata in firmele producatoare de mijloace de calcul si birotica, in industria extractiva, industria materialelor de constructii si a sticlei.

In ceea ce priveste preturile de productie, managerii indica o crestere chiar abrupta pentru prima luna a anului. Scumpirile sunt prevazute mai ales in constructii, transporturi si domeniul tehnicii de calcul.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri