Cresterea economica peste asteptarile pietei, impulsionata de un avans puternic al constructiilor, care a compensat productia slaba din agricultura, va avea un efect pozitiv, pe termen scurt, asupra monedei nationale.

Produsul Intern Brut a fost 266,6 miliarde lei, in perioada ianuarie - septembrie, in crestere cu 5,8% fata de nivelul realizat in aceeasi perioada a anului trecut. Produsul Intern Brut pentru trimestrul trei al acestui an a fost de 111,3 miliarde lei, in crestere in termeni reali cu 5,7% fata de trimestrul trei al anului 2006.

In al doilea trimestru al anului, PIB-ul a crescut cu 5,6% fata de acelasi interval din 2006 pana la 86,75 miliarde lei. PIB-ul din 2007 ar urma sa ajunga potrivit estimarilor guvernului la 389,8 miliarde lei, in timp ce proiectul de buget pentru anul 2008 indica un nivel al PIB de 440 miliarde lei. Cresterea economica pentru 2007 este estimata la 6,1%, in timp ce pentru 2008 este evaluata la 6,5%.

Cresterea peste asteptari a produsului intern brut in al treilea trimestru, cu 5,7% fata de acelasi interval din 2006, ar putea avea ca prim efect vizibil aprecierea leului pana spre cotatii de 3,40 lei/euro in urmatoarele zile, pe fondul revenirii increderii in economia romaneasca, spun analistii.

Economistul sef al Bancii Comerciale Romane (BCR), Lucian Anghel, spune ca avansul peste estimari al PIB sporeste sansele ca ritmul de crestere al economiei romanesti sa ajunga la 6% la sfarsitul lui 2007 si ca noile date statistice vor sustine cursul, care ar putea ajunga, saptamana viitoare, spre 3,40 lei/euro.

"Noi ne asteptam la un nivel al PIB cu 5-5,4% peste cel din trimestrul al treilea al anului trecut. Nivelul de 5,7%, peste asteptari, creste sansele unei cresteri a PIB care sa atinga 6% la sfarsitul anului. Teoretic, trimestru al treilea trebuia sa fie cel mai afectat de seceta. Trimestrul al patrulea este, de obicei, mai bun din punct de vedere agricol", a explicat Anghel, citat de NewsIn.

Analistul de la BCR a spus ca impactul pozitiv al datelor statistice referitoare la PIB in trimestrul al treilea este greu de prevazut, deoarece "increderea din piata este greu de restaurat, in acest ocean de incertitudine si este nevoie de mai mult timp", dar a apreciat ca leul va ajunge, saptamana viitoare la un nivel de 3,45-3,40 lei/euro, daca nu intervin alti factori defavorabili.

"Ultima saptamana din noiembrie este, in general, mai periculoasa pentru leu. In decembrie, vorbim deja de un miliard de euro care va fi schimbat in tara, la casele de schimb valutar, ceea ce va pune presiune pe aprecierea leului", a adaugat Anghel.

Presedintele Chartered Financial Analysts (CFA), Dragos Cabat, se astepta la o crestere a produsului intern brut (PIB) cu 4,8% in trimestrul al treilea al acestui an fata de perioada similara a anului trecut si cu 5,4% in primele noua luni din 2007 fata de intervalul ianuarie-septembrie din 2006.

"Cresterea economica a fost cu mult peste asteptari, e posibil sa fi existat o revigorare pe unul dintre sectoare. Daca a fost pe servicii, este bine, daca a fost pe constructii nu este atat de bine, deoarece in acest sector, o mare parte din investitii se bazeaza pe asteptari, sunt speculative", a explicat Cabat, citat de NewsIn.

Analistul a adaugat ca avansul "neasteptat" al PIB-ului va consolida increderea pe piata si ca este posibil sa sustina o apreciere a leului.

Rozalia Pal, senior economist la Unicredit Tiriac Bank, estima cresterea economica la 5,8% in trimestrul al treilea din 2007 fata de aceeasi perioada din anul trecut.

"Cresterea PIB in trimestrul al treilea a fost foarte aproape de asteptari. Ca structura, investitiile au inregistrat, probabil, un avans semnificativ, datorita constructiilor. Pe de alta parte, trebuie sa vedem o decelerare pe partea de consum, astfel incat sa avem o crestere sustenabila. Contributiile negative au venit dinspre agricultura si exporturile nete (diferenta dintre exporturi si importuri n.r.)", a adaugat Pal.

Economistul mai considera ca progresul in constructii nu are legatura cu speculatiile, chiar daca exista bani speculativi pe piata imobiliara, avand in vedere ca "datele reflecta constructiile realizare, care intampina o cerere reala din partea populatiei".

Economistul sef al Raiffeisen Bank Romania, Ionut Dumitru, se astepta la o crestere a PIB in trimestrul al treilea cu 4,6% peste nivelul din intervalul iulie-septembrie al anului trecut si considera ca datele statistice peste asteptari sunt justificate de faptul ca efectele negative ale agriculturii nu s-au manifestat atat de puternic in cele trei luni si ca urmeaza sa se vada mai ales in ultimul trimestru.

"Este imposibil ca avansul PIB sa ajunga la 6% in acest an, indiferent de aportul constructiilor, din cauza impactului defavorabil al agriculturii. Probabil va fi putin peste 5%", a mai spus analistul. Dumitru a explicat ca nu crede ca avasul peste asteptari al PIB va influenta semnificativ evolutia cursului, deoarece "sentimentul in piata este defavorabil leului".

Produsul intern brut al Romaniei a crescut in primele noua luni ale acestui an cu 5,8% fata de aceeasi perioada a anului trecut, pana la 266,6 miliarde lei (80,8 miliarde euro), potrivit datelor publicate, vineri, de Institutul National de Statistica (INS). Institutia a publicat doar datele privind ritmul de crestere si valoarea PIB, urmand ca cifrele detaliate - pe componente de formare si de utilizare a produsului intern brut - sa fie anuntate saptamana viitoare.

In trimestrul al treilea al acestui an, cresterea economica a fost de 5,7%, iar PIB-ul din intervalul iulie-septembrie a insumat 111,3 miliarde lei (34,4 miliarde euro).

In ultima prognoza publicata in prima jumatate a acestei luni, Comisia Nationala de Prognoza (CNP) - pe care se bazeaza proiectiile bugetare - a estimat PIB-ul Romaniei din acest an la 390,8 miliarde lei (118,1 miliarde euro - la un curs mediu estimat la 3,31 lei/euro).

Leul a castigat vineri aproape trei bani (0,78%) fata de ziua precedenta pana la 3,4973 lei/euro, la cursul publicat de Banca Nationala a Romaniei (BNR), iar dealerii din piata valutara spun ca datele pozitive despre cresterea produsului intern brut in al treilea trimestru au contribuit, alaturi de tendinta similara de apreciere a celorlalte monede din regiune, la intarirea leului.

Miercuri, prim viceguvernatorul bancii centrale, Florin Georgescu, declara ca "un nivel peste asteptari al PIB-ului in trimestrul al treilea ar fi un element de incredere si ar putea aprecia leul".

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri