Moratoriul privind accesul romanilor pe piata muncii din Spania va fi ridicat la sfarsitul anului 2008, Spania fiind chiar "multumita" de fenomenul migratiei, care aduce prosperitate economiei, a declarat, pentru NewsIn, ministrul spaniol pentru Europa, Alberto Navarro.
"Suntem bucurosi ca exista muncitori romani in Spania. Avem 700.000 - 800.000 de imigranti romani care muncesc si lucreaza in Spania", a declarat secretarul de stat pentru Uniunea Europeana, Alberto Navarro, aflat saptamana trecuta la Kiev unde a participat la reuniunea pentru lansarea Sinergiei Marii Negre.

"Migratia este un fenomen pozitiv si a existat inca de la originea umanitatii. Spania a fost o tara a emigrantilor pana de curand si astazi avem aproape cinci milioane de imigranti, dintre care jumatate sunt imigranti din cadrul Uniunii Europene. Acestia creeaza prosperitate si locuri de munca. Jumatate din cresterea economica a Spaniei se datoreaza imigrantilor, astfel ca suntem foarte multimiti de acest fenomen", a explicat oficialul spaniol.

Navarro considera ca imigrantii romani "se integreaza mai bine in Spania", atat datorita limbii de origine latina, cat si datorita faptului ca spaniolii au alta atitudine fata de imigranti, fiiind, la randul lor, in trecut, emigranti. "Poate ca romanii se integreaza bine in Spania si datorita limbii de origine latina si pentru ca am fost o tara de emigranti. Fiecare familie spaniola a avut pe cineva care a plecat in America, Germania etc., pentru a munci, asa ca stim cum functioneaza imigratia si suntem recunoscatori pentru imigrantii din Spania".

Tocmai pentru ca Spania recunoaste contributia benefica a imigrantilor la economia tarii, Navarro a anuntat ca Spania va ridica restrictiile pentru muncitorii romani la sfarsitul anului: "Guvernul a introdus un moratoriu (privind accesul romanilor si bulgarilor pe piata muncii - n.r.) care va inceta la sfarsitul anului 2008, deci a durat doar doi ani", a subliniat ministrul spaniol.

Guvernul de la Madrid anuntase in luna decembrie 2007 ca va mentine moratoriul privind accesul pe piata muncii a cetatenilor romani si bulgari pana in 2009, in conditiile cresterii somajului in aceasta tara.
Rugat sa explice de ce crede ca Italia are probleme cu imigrantii romani, Navarro a spus ca importanta este "abordarea globala" in cee aceea ce priveste migratia. "Nu stiu daca guvernul italian greseste cu ceva in relatia sa cu imigrantii. Culmea este ca noi avem mai multi imigranti decat Italia si Spania este o tara mai mica decat Italia - aceasta are 58 de milioane de locuitori, noi avem 45 - si realitatea este ca imigrantii se adapteaza foarte bine la traiul din Spania. Migratia, din punctul nostru de vedere, trebuie sa aiba o abordare globala, iar premierul spaniol a cerut acest lucru in repetate randuri Uniunii Europene", a spus oficialul de la Madrid.

"In ultimii doi ani cred ca am construit pas cu pas aceasta politica europeana comuna in ceea ce priveste migratia si care trebuie sa contina patru elemente", a aratat Navarro. Primul element la care s-a referit ministrul spaniol a fost "facilitarea imigratiei legale – cheia pentru a oferi imigrantilor posibilitatea de a veni in Spania cu un contract de munca". Aceasta masura este implementata, dupa cum a aratat minstrul, cu Romania, cu Ecuador si Maroc.

"In al doilea rand trebuie sa luptam impotriva mafiei si a imigratiei ilegale. Avem nevoie de un control mai bun al granitelor noastre, iar pentru aceasta trebuie sa colaboram mai strans cu Frontex (agentia europeana pentru coordonarea operationala a securitatilor granitelor statelor membre UE - n.r. )", a detaliat Navarro, completand ca al treilea element vizeaza o mai buna "integrare a imigrantilor". In legatura cu aceasta propunere, ministrul a declarat ca ideea guvernului italian da a folosi programele comunitare pentru integrarea imigrantilor este "o idee buna", fiind, de asemenea, necesara folosirea mai eficienta a fondului social european.

Ultimul element mentionat de Navarro a fost sprijinul acordat tarilor de provenienta a imigrantilor "in ceea ce priveste tranzitul, comertul si dezvoltarea".

Intrebat cum vede implementarea unor programe la nivel european pentru integrarea populatiei de etnie roma, Navarro a declarat ca si guvernul sau este preocupat de aceasta problema. "Si Spania are romii ei, ii numim gitanos si sunt cateva sute de mii care locuiesc in Spania de secole. Am avut reprezentanti ai comunitatii rome in Parlamentul spaniol si in Parlamentul European si cred ca trebuie sa facem mai mult pentru a le facilita integrarea si pentru a-i include in programe comunitare", a incheiat ministrul.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri