Cota de lapte suplimentara de 2% alocata Romaniei va fi repartizata investitorilor care nu au primit pana in prezent cota solicitata, precum si celor care vor dezvolta proiecte cu finantare europeana pentru dezvoltare rurala, a declarat presedintele Presedintele Asociatiei Patronale Romane din Industria Laptelui (APRIL), Valeriu Steriu, transmite NewsIn.
"Fiecare stat membru al Uniunii Europene a beneficiat de o suplimentare a cotei de lapte cu 2 %. In cazul Romaniei, aceasta cantitate va fi destinata fermelor noi, respectiv fie investitorilor care nu au primit integral cota solicitata, fie celor care vor derula proiecte cu fonduri derulate prin Programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR)", a spus Steriu.

Potrivit Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) Romania a primit o cota suplimentara de 2 %, aceasta fiind adaugata la rezerva nationala.

"Rezerva nationala va acoperi investitii noi si extinderi de investitii. Pentru anul de cota 2008-2009 se estimeaza finalizarea unui numar de 127 de investitii prin SAPARD cu o capacitate de 28.000 de tone si 142 de investitii cu fonduri nationale cu o capacitate de 15.000 de tone", potrivit APIA.

Aproximativ 1.100 de investitori pe piata laptelui nu au primit decat 75 % din cota de lapte ceruta, deoarece solicitarile acestora, de circa 170.000 de tone, au fost mai mari comparativ cu disponibilul de 69.000 de tone.

In urma negocierilor cu Uniunea Europeana, Romania a primit dreptul sa realizeze trei milioane de tone de lapte pe an, din care doua milioane de tone sunt alocate pentru vanzare directa, iar un milion de tone pentru livrari la fabrica. Alocarea se face o singura data, iar cota trebuie realizata in 12 luni, respectiv in perioada 1 aprilie-31 martie.

Anul de cota 2008-2009, incepe marti, 1 aprilie. APIA a informat, saptamana trecuta, ca producatorii romani detinatori de cota de vanzari directe si procesatorii trebuie sa depuna declaratiile anuale privind vanzarile, respectiv livrarile de lapte in anul de cota 2007 – 2008, pana la data de 14 mai.

Aceste documente se depun la sediile Centrelor Judetene de Gestiune si Arhivare Cereri ale Directiei de Administrare a Cotei de Lapte (CJGAC – DACL), respectiv filialele regionale ale DACL. Transmiterea cu intarziere a declaratiilor anuale va duce la plata de penalitati, retragerea cotei acordate in cazul producatorilor detinatori de cota cu vanzari directe sau retragerea autorizatiei la cumparator.

APIA a informat ca Romania nu va realiza cota de lapte alocata pentru anul de cota 2007-2008, principalele motive fiind stocurile insuficiente de furaje, din cauza secetei, precum si structura fermelor agricole.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri