Datele prezentate de Institutul National de Statistica (INS) arata o crestere a economiei romanesti cu mult peste asteptarile analistilor, dar nu sustin ideea supraincalzirii acesteia, a spus presedintele institutiei, Vergil Voineagu.
"Toate datele prezentate de Institutul National de Statistica demonstreaza ca economia Romaniei are o evolutie reala ascendenta. Nu e nici un fenomen de supraincalzire pentru ca formarea bruta de capital detine o pondere foarte importanta, de invidiat chiar", a declarat presedintele INS, la conferinta de presa in care a prezentat detalii despre produsul intern brut (PIB) din primul trimestru al acestui an.

El a adaugat ca nu crede ca e vorba de supraincalzire, "pentru ca nici unul dintre indicatorii sensibili, precum inflatia sau somajul nu conduc spre un asemenea risc, dar noi romanii preferam sa punem raul inainte".

Agricultura a resimtit efectele secetei din 2007 si la inceputul acestui an

Voineagu a amintit ca toate componentele PIB au contribuit la cresterea acestuia in primul trimestru al acestui an, in conditiile in care agricultura a avut o pondere foarte mica in produsul intern brut in aceasta perioada.

"Productia vegetala, care a influentat si cantitatea de furaje, a fost in scadere. Pretul furajelor a fost, de asemenea, foarte mare, motiv pentru care numarul de efective de animale sacrificate a crescut", a explicat Voineagu.

In trimestrul I din 2008, productia agricola s-a bazat aproape in exclusivitate pe productia animala (96,6%), care a sporit cu 2,6% fata de nivelul din primul trimestru al anului trecut.

In schimb, productia vegetala a avut de suferit din cauza secetei care a marcat anul 2007, aceasta scazand cu 8,6% fata de nivelul din primele trei luni ale anului trecut. Valoarea serviciilor agricole a scazut cu 16,1% in acelasi interval, din cauza scaderii suprafetelor insamantate ca urmare a conditiilor climaterice nefavorabile din primele luni ale anului 2008, dupa iarna grea.

"Anul acesta, insa, are semne ca va fi un an agricol bun, ceea ce ar trebui sa duca la o contributie pozitiva a agriculturii la formarea produsului intern brut", a concluzionat Voineagu.

Produsul intern brut al Romaniei a fost de 86,7 miliarde lei (23,5 miliarde euro) in primul trimestru al acestui an, in crestere cu 8,2% fata de cel din primul trimestru din 2007, mult peste asteptarile analistilor, potrivit estimarilor publicate, luni, de INS.

Analistii chestionati de NewsIn anticipau o crestere a produsului intern brut in primul trimestru din 2008 cuprinsa intre 6,5% si 7,8%, cei mai multi mizand pe un avans de peste 7,4%, stimulat de incasari mai mari din impozite si de exporturi, in conditiile in care constructiile raman motorul dezvoltarii.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri