Tarile din Europa Centrala si de Est care au fost cel mai grav afectate de criza financiara mondiala nu risca sa intre in incapacitate de plata, a declarat luni seful departamentului european din cadrul Fondului Monetar International (FMI), Marek Belka.
Intrebat daca exista riscul de incapacitate de plata, Belka a raspuns negativ. "Acest caz apare in ultima instanta. Nu consider ca este un pericol nici pentru tarile cu cele mai mari probleme fiscale sa fie puse in situatia de a nu-si putea rambursa imprumuturile", a declarat acesta in cadrul Facultatii de Relatii Internationale din cadrul Universitatii George Washington.

Valutele din Europa de Est s-au depreciat masiv in fata euro, in contextul accentuarii temerilor de extindere si adancire a crizei financiare, ceea ce a provocat o criza de dimensiunile celei din Asia, de la sfarsitul anilor '90, scrie NewsIn.

Parerile lui Belka sunt sustinute si de Anders Aslund, analist pentru Europa de Est, Rusia si Ucraina din cadrul Institutului Peterson. Ucraina, una dintre tarile cel mai grav lovite de criza financiare, este putin probabil sa nu isi poata rambursa datoriile externe, a spus Aslund.

"Incapacitatea de plata este foarte putin probabila pentru Ucraina, care ar putea face fata crizei financiare datorita masurilor luate din timp", a mai spus Aslund, care a avertizat totusi ca este necesara intensificarea reformelor economice si sociale.

Printre tarile care au apelat la ajutoare din partea FMI in ultimele luni se afla Ungaria si Letonia, care fac parte din Uniunea Europeana (UE), insa nu si din zona euro.

Belka a spus ca este necesar ca UE sa mareasca fondurile de plati, pentru a sustine tarile slabite de criza si pe cele din afara zonei euro.

"Aceasta este prima linie de aparare pe care ar trebui sa o realizeze", a spus Belka, adaugand ca este, de asemenea, important sa intareasca sistemul de supraveghere pentru a identifica bulele speculative.
Unii analisti si politicieni considera ca Lituania si Romania ar putea apela la ajutoare din partea UE si FMI, insa comisarul european pentru afaceri economice si monetare, Joaquin Almunia, a refuzat sa dea nume si a spus luni ca nu exista, pentru moment, alte state candidate pentru sprijin financiar.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri