Sefii din Justitie si reprezentantii celor doua Camere ale Parlamentului au coborat de pe prima treapta de salarizare pana la 14,5 salarii minime pe economie, iar seful statului a ramas singurul demnitar platit cu 15 salarii minime, potrivit ultimei forme a proiectului Legii unitare de salarizare, scrie NewsIn.
Astfel, presedintele Romaniei va incasa 15 salarii minime pe economie, in timp ce presedintii Curtii Constitutionale, Inaltei Curti de Casatie si Justitie, seful Consiliului Superior al Magistraturii si presedintii Senatului si ai Camerei Deputatilor vor putea castiga maximum 14,5 salarii pe economie, arata ultima forma a proiectului Legii unitare de salarizare de ieri.

In prezent, salariul minim lunar pe economie este de 600 lei.

Presedintele Curtii de Conturi va putea primi doar 11,9 salarii minime pe economie, fata de 15 salarii minime cat ar fi urmat sa primeasca in variantele anterioare ale proiectului Legii unice de salarizare.

Proiectul legii, ceruta de FMI si pentru care termenul limita fixat de institutia financiara internationala este 30 octombrie, a suferit deja mai multe modificari, dupa ce Finantele au calculat ca primele formule nu sunt sustenabile pentru bugetul de stat.

In actuala forma, primul ministru ar urma sa castige 12,95 salarii minime, ministrii cate 10,95 salarii minime, iar senatorii si deputatii - 10,35 salarii minime.

Totodata, sefii institutiilor aflate in subordinea Guvernului ar putea primi cel mult 10 salarii minime, potrivit proiectului elaborat de Ministerul Muncii.

Medicii primari vor castiga cel mult 5,1 salarii minime


Profesorii universitari cu peste 40 de ani vechime ar putea castiga 7,6 salarii minime, in timp ce un asistent cu o vechime de 35-40 ani ar putea avea un venit echivalent cu maximum 3,4 salarii minime pe economie.

Un profesor cu grad I, ciclul II Bologna, va castiga intre 3,4 si 4,1 salarii minime, in functie de vechime, in timp un profesor gradul II cu studii superioare, ciclul I Bologna, ar putea castiga intre 2,65-3,4 salarii minime pe economie.

O educatoare sau un maistru-instructor cu studii de nivel liceal cu grad I ar urma sa castige intre 2,2-3,5 salarii minime pe economie.
Totodata, un medic primar ar putea castiga intre 4,05 salarii minime si 5,1 salarii minime pe economie, in timp ce venitul maxim al unei asistente medicale ar putea ajunge la 3 salarii minime pe economie.

Un manager de spital cu peste 400 de paturi ar urma sa castige maximum 6,8 salarii minime, iar un manager de spital cu mai putin de 400 de paturi cel mult 6,3 salarii minime.

In armata, cel mai mare salariu va echivala cu 10,35 salarii minime pe economie, in timp ce un simplu soldat va castiga 1,5 salarii minime pe economie.

"Seful Statului Major General, secretar de stat - sef al Departamentului Ordine si Siguranta Publica, prim-adjunctul directorului Serviciului Roman de Informatii, prim-adjunctul directorului Serviciului de Informatii Externe, directorul Serviciului de Telecomunicatii Speciale si directorul Serviciului de Protectie si Paza vor avea un salariu echivalent cu 10,35 salarii minime pe economie", se arata in anexa din proiectul Legii Unitare de salarizare.

Guvernul nu a ajuns inca la un acord in legatura cu forma finala a Legii unitare de salarizare si se va intruni din nou joi seara, de la ora 19, miza fiind stabilirea nivelului de referinta pentru grila de salarizare.

"Sunt pareri diferite in ceea ce priveste introducerea salariului minim pe economie pentru calcularea celorlalte salarii ale bugetarilor si o serie de ministri doresc un coeficient 1 care sa aiba o valoare fixa", au declarat miercuri seara, surse guvernamentale.

In cazul in care salariul minim ar reprezenta nivelul de referinta pentru grila de salarizare a sistemului bugetar, orice majorare a sa ar creste automat cheltuielile de personal ale Executivului.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri