"In trimestrul IV al fiecarui an, operatorii cer ajustarea preturilor, atat la energie electrica, cat si la gazele naturale. Acestia au prezentat ANRE documente cu cheltuielile pe care ei le-au facut cu distributia, furnizarea etc. Acum, autoritatea a decis ca, din 1 ianuarie 2010, pretul platit pentru gaze sa ramana nemodificat", a declarat presedintele ANRE, Petru Lificiu, citat de NewsIn.

De asemenea, autoritatea de reglementare urmeaza sa ia saptamana viitoare o decizie in privinta pretului platit pentru energia electrica.
"In ceea ce priveste decizia pentru pretul electricitatii, aceasta va fi luata probabil saptamana viitoare. Este posibil ca pretul sa fie indexat cu inflatia", a precizat Petru Lificiu.

Rata anuala a inflatiei a urcat in noiembrie la 4,65%, peste asteptarile analistilor, de 4,3-4,5%, dupa ce preturile de consum au crescut cu 0,67% fata de octombrie, in special ca urmare a majorarii preturilor la marfurile nealimentare si la produsele alimentare, arata datele Institutului National de Statistica (INS).

In anii normali, inaintea instalarii crizei economice, Romania consuma anual aproximativ 17-18 miliarde metri cubi gaze, cantitate acoperita de productia interna si de importuri. Productia interna de gaze a Romaniei se ridica la aproximativ 11-12 miliarde mc gaze, restul necesarului fiind importat din Rusia, prin intermediari. In primele sase luni ale acestui an, consumul de gaze naturale al tarii a scazut cu 21%, fata de aceeasi perioada din 2008, iar la unsprezece luni, consumul si-a revenit putin, scaderea fiind de 17,5-18%, potrivit datelor ANRE.

In ceea ce priveste consumul de energie electrica, acesta a scazut la sase luni cu aproximativ 8,8%, fata de primul semestru din anul trecut, iar la unsprezece luni, scaderea a fost de 8%. In 2008, Romania a inregistrat un consum intern de energie electrica de 54,6 TWh, in crestere fata de consumul din 2007, de 53,3TWh. Energia electrica de inalta tensiune alimenteaza circa 100 de companii mari din industrie, cu tensiune medie sunt alimentati aproximativ 14.000-15.000 de agenti economici si 100.000 de consumatori casnici, iar alte opt milioane de casnici, prin joasa tensiune.

La 1 mai 2009, ANRE a redus pretul cu 3% la factura finala de gaze, iar de la 1 iulie, cu 5%. Per total, tarifele finale la gaze pentru consumatori au fost reduse cu 8%, in 2009. De asemenea, incepand cu 1 ianuarie 2009, energia electrica a fost scumpita cu 1,5% pentru consumatorii care nu au optat pentru schimbarea furnizorului de energie electrica, iar pentru consumatorii casnici a ramas neschimbata.

ANRE se afla in subordinea directa a Guvernului si are rolul de a crea si aplica sistemul de reglementari necesar functionarii sectorului energiei si pietelor de energie electrica, energie termica si gaze naturale in conditii de eficienta, concurenta, transparenta si protectie a consumatorilor.