Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) a decis ca pretul platit de consumatorii industriali si casnici pentru gazele naturale sa ramana neschimbat, de la 1 ianuarie 2010, desi consumul de gaze la nivel national a scazut in 2009 cu 17,5%.
"In trimestrul IV al fiecarui an, operatorii cer ajustarea preturilor, atat la energie electrica, cat si la gazele naturale. Acestia au prezentat ANRE documente cu cheltuielile pe care ei le-au facut cu distributia, furnizarea etc. Acum, autoritatea a decis ca, din 1 ianuarie 2010, pretul platit pentru gaze sa ramana nemodificat", a declarat presedintele ANRE, Petru Lificiu, citat de NewsIn.

De asemenea, autoritatea de reglementare urmeaza sa ia saptamana viitoare o decizie in privinta pretului platit pentru energia electrica.
"In ceea ce priveste decizia pentru pretul electricitatii, aceasta va fi luata probabil saptamana viitoare. Este posibil ca pretul sa fie indexat cu inflatia", a precizat Petru Lificiu.

Rata anuala a inflatiei a urcat in noiembrie la 4,65%, peste asteptarile analistilor, de 4,3-4,5%, dupa ce preturile de consum au crescut cu 0,67% fata de octombrie, in special ca urmare a majorarii preturilor la marfurile nealimentare si la produsele alimentare, arata datele Institutului National de Statistica (INS).

In anii normali, inaintea instalarii crizei economice, Romania consuma anual aproximativ 17-18 miliarde metri cubi gaze, cantitate acoperita de productia interna si de importuri. Productia interna de gaze a Romaniei se ridica la aproximativ 11-12 miliarde mc gaze, restul necesarului fiind importat din Rusia, prin intermediari. In primele sase luni ale acestui an, consumul de gaze naturale al tarii a scazut cu 21%, fata de aceeasi perioada din 2008, iar la unsprezece luni, consumul si-a revenit putin, scaderea fiind de 17,5-18%, potrivit datelor ANRE.

In ceea ce priveste consumul de energie electrica, acesta a scazut la sase luni cu aproximativ 8,8%, fata de primul semestru din anul trecut, iar la unsprezece luni, scaderea a fost de 8%. In 2008, Romania a inregistrat un consum intern de energie electrica de 54,6 TWh, in crestere fata de consumul din 2007, de 53,3TWh. Energia electrica de inalta tensiune alimenteaza circa 100 de companii mari din industrie, cu tensiune medie sunt alimentati aproximativ 14.000-15.000 de agenti economici si 100.000 de consumatori casnici, iar alte opt milioane de casnici, prin joasa tensiune.

La 1 mai 2009, ANRE a redus pretul cu 3% la factura finala de gaze, iar de la 1 iulie, cu 5%. Per total, tarifele finale la gaze pentru consumatori au fost reduse cu 8%, in 2009. De asemenea, incepand cu 1 ianuarie 2009, energia electrica a fost scumpita cu 1,5% pentru consumatorii care nu au optat pentru schimbarea furnizorului de energie electrica, iar pentru consumatorii casnici a ramas neschimbata.

ANRE se afla in subordinea directa a Guvernului si are rolul de a crea si aplica sistemul de reglementari necesar functionarii sectorului energiei si pietelor de energie electrica, energie termica si gaze naturale in conditii de eficienta, concurenta, transparenta si protectie a consumatorilor.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri