Presedintele Traian Basescu a declarat, in Parlament, ca Romania a depasit varful crizei economice, dar nu si pe cel al crizei sociale, ca e un "optimism prudent" in privinta relansarii economice si ca pentru 2011 e prognozata o crestere economica de 2% din PIB.
"Datele statistice arata incurajator. In primul rand, putem spune ca am depasit varful crizei economice, dar nu si pe cel al crizei sociale. Incet, incet, economia noastra iese din recesiune, productia industriala e deja in crestere de cateva luni. Putem vorbi despre un optimism prudent atunci cand ne gandim la relansarea economica", a declarat Basescu, potrivit Mediafax.

Despre estimari economice. Pentru 2011 prognozele arata ca Romania poate intra in zona de crestere pozitiva de aproximativ 2%, cu conditia sa fie accelerate reformele structurale.

"Pentru urmatorii ani, 2012 si 2013, aceasta crestere ar putea sa atinga 3-4 procente. Din pacate, astfel de cresteri nu ne sunt suficiente. O crestere de 2-3% nu poate asigura dezvoltarea pentru ca Romania sa se inscrie in reducerea decalajelor, este nevoie de o crestere medie de cel putin 5% pe an. In plus, trebuie redus progresiv deficitul bugetar", a mai afirmat seful statului.

Despre viitorul acord cu FMI. Potrivit lui Basescu, in 2011, Romania va semna un nou acord cu FMI, precizand ca, desi statul roman vrea, nimeni nu il imprumuta acum pe termen lung, din cauza deficitelor structurale.

Despre impozite. Presedintele a mai spus ca "sunt inca prea multe categorii de venituri exceptate de la impozitare" si prea multi agenti economici care eludeaza obligatiile fiscale.

• Despre solidaritate sociala.
In opinia sa, situatia de criza economica nu justifica neplata datoriilor catre stat, asa cum nici statul nu poate sa nu-si respecte obligatiile. El a adaugat ca solidaritatea sociala presupune acest tip de egalitate intre stat si agentii economici. In acest context, Basescu a mentionat necesitatea diminuarii evaziunii fiscale si a largirii bazei de impozitare.

• Despre moneda euro. Romania trebuie sa-si stabileasca o data realista de aderare la moneda euro, tinand cont de nevoile de dezvoltare ale tarii, precum si de nivelul de pregatire a economiei romanesti pentru a trece la moneda unica europeana.

"In ceea ce priveste moneda euro, trebuie sa ramanem ferm angajati pe acest drum. Prin respectarea criteriilor programului de convergenta, Romania se angajeaza sa devina pe deplin parte integranta a spatiului economic european", a declarat Basescu.

• Despre bugetul pe 2011. In opinia presedintelui, bugetul de stat pentru anul 2011 va trebui sa reflecte o prioritizare a celor 46.000 de investitii cu finantare de la bugetul de stat care nu sunt finalizate.

Traian Basescu a afirmat ca pentru finalizarea acestor investitii ar trebui sa fie alocate 40 de miliarde de euro, suma care nu este disponibila integral. Seful statului a mentionat ca s-a ajuns la acesta situatie urmare a incoerentei guvernelor care s-au succedat la putere, "dar si a optiunilor politice inaintea optiunilor de eficienta".



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri